Труповете – вече на цигарите: Ще ви спрат ли?

Лекува ли се болест с картинки, питат наблюдатели
26 юли 2016 12:10,
143
Труповете – вече на цигарите: Ще ви спрат ли?
Кадър: "Нова телевизия"

Зловещите картинки върху кутиите с цигари вече са на пазара. На някои от тях има човешки труп, на друг – храчеща кръв жена, на трета – майка, която издиша цигарен дим в лицето на детето си. Сред картинките има и снимка на детенце с надпис, че децата на пушачите много често също стават пушачи.

Общо 14 са предупредителните текстове и плашещи картинки. Те ще се сменят всяка година и ще запълнят до 65% от цигарените кутии. Това трябва да стане до 20 май 2017 година.

Ако на предишните кутии имаше информация за съдържанието на никотин, катран и въглероден диоксид, то в новите тя ще е, че "тютюневият дим съдържа над 70 вещества, за които е известно, че причиняват рак".

Още по темата
Ще повлияят ли обаче ужасяващите картинки пушачите? За това спорят експерти, лекари и самите пушачи, а отговорът не е еднозначен.

"Смятам, че много са прекалили. Безумна идея както много други неща", коментира новият облик на цигарите продавачка пред "Нова телевизия". Тя е категорична, че няма да спре да пуши и ако трябва, ще купува контрабандни цигари, за да не вижда снимките.

"Яко пушим и няма да спрем", казват и група младежи. Млад мъж пък пита защо на бутилките с алкохол не сложат снимки на размазани в катастрофи хора. Друг пък обяснява, че в цигарите има хормон на щастието, която е по-силен от плашещите картинки.

"Пушачите са страхотно племе. Те са зависими и нищо няма да им повлияе", коментира пък друга жена пред камерата.

Експертите и наблюдателите също са разделени.

Пулмологът д-р София Ангелова обясни, че пушачите се делят на хармонични и нехармонични. "На първите пушенето е част от живота им и никой и нищо не може да им повлияе. Втората група се поддава на влияние. За съжаление в България хармоничните пушачи са повече", каза тя.

Политологът и бивш депутат от БСП Татяна Буруджиева пък смята, че тези картинки са насочени по-скоро към непушачите. "Човешкото съзнание, гледайки подобни неща, не е устроено веднага да ги прехвърли към себе си", каза тя и допълни: "Това е все едно да не седнеш зад волана като гледаш толкова катастрофа".

Спред Буруджиева е крайно лицемерно от страна на държавата да показва с картинките пред света какво прави, а в същото време да не инвестира в борба срещу зависимостта. "Това е зависимост и болест, не съм чувала някоя болест д асе лекува с картинки", обясни тя.

Директорът на клиниката за лечение на зависимости д-р Александър Канчелов също разкритикува ужасяващите картинки.

"Алкохолът и тютюнът са най-големите убийци на света поради свързаните с употребата им заболявания и поради масовата им употреба. За хората, които са пристрастени към тютюнопушенето, тези картинки вероятно ще отворят още една нова страст – колекционерството на ужасни фотографии. Такъв подход е наивен и ще има обратен ефект", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
0
 
0
 
! Отговори
N. преди 7 години
Tezi kartinki ne me strqskat pusha ot 8 godini ne sa mnogo no ne sa i malko za jalost po veroqtno e da me otkajat da qm otkolkoto da pusha !!! Kogato edin chovek e pristrasten edni kartinki nqma da promenqt neshtata za tova si vzeh tabakera i zabravih vaobshte che ima snimki ne mi oravqt vpechetlenie :)
104
0
 
0
 
! Отговори
ognyanz преди 7 години
Просто ще си купя табакера
103
1
 
17
 
! Отговори
vivian преди 7 години
Това е пълен абсурд! Защо не спре производството на тютюн изобщо? За какви вреди говорим, след като в същото време се хвърлят луди пари за подпомагане отглеждането на тютюн? Пълни глупости са тези картинки по кутиите. И да знаете, че не толкова самия тютюн като растение е вреден, а при обработката до получаване на цигара се използват химикали и т.н., които всъщност нанасят истинските вреди.
102
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Предлагам в този дух на мислене около и на европарламента да се сложат плакати със снимки на убити от разни ислямисти хора. По този начин може някой евродупетат да се замисли и да спре евро.толе.расти.ята.
101
0
 
11
 
! Отговори
Чичо-Дедко преди 7 години
До |\/|art!nИзвинявай за въпроса, но.. кока-кола пиеш ли, макдоналдс или кентъки ядеш ли, майонеза, сирене, кашкавал, кисело мляко? И мен ме е яд, когато синът ми поиска шоколад или кисело мляко, таратор с химически краставици, но...
100
0
 
30
 
! Отговори
Виготура преди 7 години
След като цигарите са вредни, защо държавата не ги забрани, да забрани не само пушенето, но и производството, търговията, вноса и износа. Май защото прибира един тлъст акциз, а на кутиите могат и прокажени и чумави хора да сложат, важно е да се правим на "заинтересовани". Простотия пълна.
99
0
 
11
 
! Отговори
турските зеленчуци преди 7 години
КУПУВАЙ САМО ЕВРОПЕЙСКИ СТОКИ!!! БЪДЕТЕ ЕВРОПЕЙЦИ. ПОСЛЕ ДА НЕ СЕ ОПЛАКВАТЕ КАТО СЕ РАЗБОЛЕЕТЕ.знаете ли, защо турските зеленчуци и плодове са безвкусни.ЗАЩОТО СА 100% ГМО.САМО НАЙ-ГЛУП***ВИТЕ БЪЛГАРИ КУПУВАТ ТУРСКИ ЗЕЛЕНЧУЦИ И ПЛОДОВЕ!!!ГЛЕДАЙТЕ КАКВО КУПУВАТЕ, ЗАЩОТО ЧЕСЪНА ОТ КИТАЙ Е 100% ТОКСИЧЕН.
98
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
много са вредни, ще лепим разни стикери, ала бала, но пък ще даваме бюджет за отглеждането на тютюн, ще има акцизи които да пълнят хазната и тн.Просто ги спрете като сте толкова загрижени за пушачите. Дядо ми на 70 години си пушеше цял животМного хора не доживяват до тази възраст!!!
97
2
 
7
 
! Отговори
|\/|art!n преди 7 години
Ами хора, приемете, че просто е вредно. Майка ми пуши от много години и аз се притеснявам за нейното здраве. И аз съм пушил десетина години, но успях да ги откажа и сега не мога дори димът им да понасям. Като видя човек да пуши ме е яд, защото гледам нещата от моята призма, а моя извод е, че удоволствието от цигарите не си заслужава щетите, които нанася хем на портфейла, хем на здравето. Но естествено не си позволявам да "проповядвам" на непознати, досаждам само на приятели :)
96
0
 
11
 
! Отговори
sante_dog преди 7 години
На който не му харесват картинките да намери начин да не ги гледа - има държави в които като отвориш кутията има едно картонче. Слага се в целофана и си изглежда супер кутията. Или си купуваш една табакера и си ти е кеф да си пушиш от нея. Или просто спираш да пушиш което е най-добрият вариант. На всеки е ясно че няма никаква полза от пушенето - нито финансова нито за здравето.На мен лично картинките ми изглеждат грозно, но това не би ме спряло да пуша
95
1
 
19
 
! Отговори
xxx преди 7 години
Това е страхотно. Уникална идея, униКАЛНА, държава. Имам само едно питане : кога ще започнат да слагат снимки на трупове върху автомобили, самолети, влакове, автобуси, бутилки с алкохол, снимки с трупове на животни върху месата, снимки на подути и посинели удавници на морето и т.н. ?
94
0
 
4
 
! Отговори
sante_dog преди 7 години
До свинаряТова само ще накара всички на прайда да заплаят по една цигара...
93
7
 
4
 
! Отговори
непушач преди 7 години
Пари да ми дават няма да пуша...
92
0
 
7
 
! Отговори
БГ-гражданин преди 7 години
Е, нормално. Няма да слагат овчарска салата и ракия на кутиите я, да та ни се приисква да пушим повече.
91
2
 
6
 
! Отговори
свинаря преди 7 години
Това са глупости. Защо не слагат същите картинки на алкохола,който е много по опасен? Предлагам много по добър метод за отказване,да правят филтрите на цигарите във формата на пени.с
90
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Зловещите картинки са във филмите вестници сега и цигарите. Това на дали ще спре пушачите но ще увеличи насилието в подрастващите на които тъпчите главите с какви ли не гнусни информации.
89
0
 
8
 
! Отговори
ognyanz преди 7 години
Просто ще си купя табакера
88
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 105 Лицемерието се изразява в неконтролируемото качество и технология .
87
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всуе се стараете . Всяка отрова попаднала в организма свръх Пределно допустимата норма е опасна . Но огромната част от пушачите спазват правилото . Бедата не идва от цигарите , а от дискомфорт на нервната система .
86
4
 
4
 
! Отговори
Има и изключения преди 7 години
Много мои познати, които пушиха дълго, направиха рак на гърлото, на гласните струни, на бял дроб. Имам само един познат, който не е пушил и почина от рак на белия дроб, при поне 7 човека пушачи от разни видове рак на белодробната система. Знам, че няма да ви откажа, но мисля, че се тровим достатъчно с храна и въздух, та и това ли да ни трови. А външният вид на жените-пушачки си личи без грешка - жълта и суха кожа, дрезгав глас, на 40 приличат на 55