BG скумрията – от Норвегия, сафридът – от Гърция

Българска риба има само в кръчмите по морето
Обновена: 27 юли 2016 08:11 | 27 юли 2016 07:08,
42
BG скумрията – от Норвегия, сафридът – от Гърция
Снимка: архив, Булфото

Само една трета от рибата, която се продава у нас, е българска.

С изключение на калкана, морските дарове са основно внос от Гърция, Турция и Норвегия. Сафридът, ципурата и лаврака идват от южните ни съседи, а хекът и скумрията - от Норвегия. От далечен Виетнам пък внасяме екзотичния пангасиус.

Вносът многократно надвишава това, което вадят нашите рибари, коментираха от сдружението на рибарите "Черноморски изгрев" пред в."Монитор".

В момента на север корабите ловят само барбуня, очакват пасажи сафрид и чернокоп. На юг пък ловят предимно цаца. Всичко, което рибарите извадят, отива в заведенията по морето. Но то не стига доникъде и се разчита предимно на вносни морски дарове Така само 30% от сафрида, който се пържи по кръчми и капанчета по морето например е български.

Проверка по рибните борси у нас показа, че засега цацата и хамсията запазват цена от 3 лева за килограм. Двойно по-евтин е гюмюшът. Харибът е 4 лева, скумрията е по 5,50 лева, сафридът - 6 лв., а барбуна може да се намери и за 3,50 лева, като цената й варира до 5 лв. Акулата е 10 лв., чернокопът - 14 лв., лаврак и ципура държат 16 лв., леферът - 18 лв.

Най-скъпото рибно удоволствие по традиция е калканът, чиято цена е 28 лв. за килограм. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
0
 
! Отговори
чревоугодник преди 7 години
Колкото до калкана не знам какво толкова му харесвате! Лично на мен не ми харесва толкова. Чернокопа, лаврака и ципурата на скара са нещо божествено. Истинската дунавска скумрия е разкош. Черноморска акула пане ти се топи в устата. Калкана е много надценена, като вкусови качества риба. Скъпа е, защото е рядка, а не защото е нещо кой знае какво.А попчета или цаца на плажа с биричка са разкош. Който иска да си дава парите за калкан. Негова си работа.
28
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ГМО по турскиТурските зеленчуци и плодове са безвкусни. Причината е, че са ГМО.Само най-глупавите хора не гледат , когато купуват храната си.Българските и гръцките плодове и зеленчуци са супер, но тези от Турция и Китай са ГМО и токсични.
27
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До РусенецХуба е ядете, но нали се сещаш какво и е съдържанието на тази риба! дунавската риба е една от най-мръсните и вредни. Дунав е помийната яма на половин Европа, а най-многото помия е при нас и румънците. Вкусна е рибата, спор няма, но с нея поглъщаш цялата Менделеева таблица за съжаление. На времето шараните направо си биеха на мазут. Особено тези около пристанището.
26
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Лефер за 18 лв? От къде въобще го има на пазара след като още не се лови?
25
1
 
2
 
! Отговори
Тодор рибаря преди 7 години
Как ще има риба в черно море, като делфините я изяждатЕдин възрастен делфин яде средно по 15кг. риба на денв българската акватория живеят около 3-4 милиона делфина, след забраната на улова им през 1984-та броят им непрекъснато расте.Смятайте колко риба изяждат и защо рибарите не обичат делфини
24
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не става само да ловиш. Морето трябва да се пази.Тук не визирам рибарите с малките корабчетата, а цялата държавна политика.- Гонене на бракониери,- Обсобяване на зони за развъд и захранване.- Реголиране на улова (не баш когато риба си хвърля хайвера)- Намаляване на замърсяването, и еко политиката като цяло.
23
0
 
4
 
! Отговори
Русенец преди 7 години
Ние русенци, свищовлии, видинци, силистренци и всички около Дунав, ядем само българска риба от реката. Шаран, таранка, бяла риба, щука, сом, и т.н. Хем прясна и вкусна, хем евтина.който е ял прясна дунавска риба, знае за какво става въпрос
22
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Информацията е доста забавна, отчитайки, че чернокопът и леферът е една и съща риба.
21
0
 
0
 
! Отговори
... преди 7 години
До ... *Китоловна
20
0
 
0
 
! Отговори
... преди 7 години
До Анонимен Как какво? Котоловна флотилия!
19
2
 
9
 
! Отговори
без преди 7 години
След като долните другари съспаха всичко в т.ч. и българският флот е нормално. Дори солетите ни се произвеждат в Унгария. Другарю Костов, прав ли съм.
18
1
 
1
 
! Отговори
Хихи преди 7 години
Цената на скумрията е много добра,но белите риби са скъпи в България.
17
3
 
6
 
! Отговори
м дааа преди 7 години
Нормално е да няма , скоро и в световен мащаб ще се усети недостига на риба. Изгребват моретата като за последно.
16
1
 
25
 
! Отговори
сервитьор на златни преди 7 години
И винаги има някоя префърцунена *** в заведението , която като си поръча сьомга , пита с телешки поглед : Прясна ли е ? .......Ами прясна е *** ей сега я улових в Черно Море .
15
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
21 Вашку, на сафрида копърка ли му казвате във вашия край? Муаахахахах...
14
1
 
8
 
! Отговори
за 18 преди 7 години
То и на мен ми се допи Джак Даниелс, брат, но...50 лева бутилката...Тежка е съдбата ни...
13
4
 
4
 
! Отговори
Вашку преди 7 години
Абе журналята,къде отидоха шараните? Каква е тази копърка? Ми то по-добре си бяха шараните,с този,,Каиш''..... как ще популяризирате спортният риболов в нашето море ?
12
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
18-ти ами отиди в някое кръчме на плажа и си поръчай една порция калкан 250 грама за 25 лева и си ти, щом толкова много ти се е прияло. Все пак 60 лева няма да дадеш, но ще вкусиш. Уахахахаха
11
2
 
2
 
! Отговори
Пешко преди 7 години
Добри примери дават в статията - лаврак, ципура, които не помня да са виреели у нас. Винаги морските риби у нас са били чернокоп, сафрид и барбун, които, както четем се ловят "в момента на север". Аз също знам къде се предлага нашенската риба, тва, че по разни скапани хотели, били и кауфланди пробутват внос не ме интересува грам.
10
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Прияде ми се риба и по-точно калкан...много вкусно бреее....ама 30 лева килото ***.*** му стара 60 лева за 1 калкан не ми се дават(((