Всеки втори – бедняк! 556 лв. са ни нужни на месец

КНСБ иска за висшисти заплата 1,5 пъти над нормалната
80
Всеки втори – бедняк! 556 лв. са ни нужни на месец
Снимка: Булфото, архив

2226 лв. са необходими за едно четиричленно семейство. С тази сума трябва да се покрият разходите за храна, за жилище, образование и почивка. Това означава, че всеки от двамата възрастни трябва да получава поне 1100 лв. заплата, съобщи лидерът на КНСБ Пламен Димитров, като цитира данни от последното проучване на синдиката за издръжката на живот, което обхваща второто тримесечие на годината.

Още по темата

Малко над 556 лв. са нужни за издръжката на едно лице, а се оказва, че над 54% живеят около прага на бедност от 295 лв.

Доходи между 295 до 420 получават 270 000 души, с доход около 557 лв. са над 4,2 млн. души.

Според Димитров причината за това е, че твърде много са хората, които работят на минимална работна заплата.

Отделно той поиска да се въведе минимална работна заплата за висшисти. Тя трябва да бъде 1,5 пъти по-висока от нормалната - т.е. ако от догодина минималната работна заплата стане 460 лева, както предвижда средносрочната програма на финансовото министерство, за висшисти тя трябва да е 690 лева, обясни лидерът на КНСБ.

Макар и хората да не го усещат, издръжката на живот на българина се движи надолу с около 1% на годишна база.
Основната причина е движението надолу на цените на природния газ. В момента има намаляваща дефлация, т.е. върви се към нормализиране на дефлацията. Бюджетът за 2016 г. е сглобен при допускане за инфлация от 0,5%, което означава, че приходите са разчетени при такова движение нагоре.

Това буди тревога как ще се отрази дефлацията върху приходите на бюджета, защото не се знае с каква стойност ще бъде и ако не продължи подчертаната тенденция за повишаване на събираемостта от плащане на осигуровки и данъци.

"Има опасност това да повлияе върху приходите в бюджета до края на годината и може да донесе проблеми за някои разходи, защото в бюджета са заложени повече разходи, които са били отлагани досега", обясни Димитров.

Инфлацията е основен фактор за икономическия растеж - вътрешното потребление, което е поставено под внимание, защото дефлацията означава, че харчим по-малко, защото не получаваме много пари, допълни той.

Димитров припомни, че една от целите, които движи икономиката напред, е контролираната инфлация.

Дефлацията създава проблеми, за да има ръст в БВП е нужна "здравословна" инфлация между 1 и 2%. Доходите трябва да бъдат стимулирани, което очевидно не се случва, предвид данните, смята той.

Според проучването на КНСБ увеличението на заетостта е доста плахо.

Спад до 7,3% показват бързо снижение на безработицата, което означава, че икономиката явно търси кадри, но наема само част от тях.

Парадоксалното е, че има 70 000 по-малко безработни, но заетостта се увеличава с 25 000 души, което означава, че другите са отпаднали от пазара на труда. Истински безработните у нас са 13,4%, което е около половин милион души, обясни Димитров.

Ръстът в икономиката през последните години е свързан и с ръста на новонаетите работници, които през тази година са се увеличили с 1,7%. Търсенето на работна сила е фактор за увеличаването на средната работна заплата.

През 2015 г. са търсени повече работници в отраслите, където заплатите са над средната за страната.

Нарастват и работните места, които са високоплатени. Увеличава се обаче и делът на нископлатените работници.

704 000 души или 31,9% от работещите са с такава заплата (между 474 и 700 лв.). Наетите в частния сектор са с 40 000 души повече, а в обществения сектор има намаление с над 6000 души.

Хранителните стоки са поевтинели с 0,6% на месечна база, а на годишна база имат ръст от 0,6%.

Ръстът в нехранителните продукти е на тримесечна база основно заради увеличаването на разходите за транспорт.

Съотношението между най-бедните и най-богатите за последните две години у нас се увеличава, което ни приближава до латиноамериканска икономика.

В България съотношението между най-бедните и най-богатите е най-голямо от целия Европейски съюз.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Наръчник на беженеца-В БГ.има нечовешки условия на живот,а икономическата ситуация е много лоша.Избягвайте БГ,ТАМ Е НАЙ ЛОШО.
38
0
 
21
 
! Отговори
Сиси преди 7 години
До КНСБ,да ви дам идея,за проучване на малки и средни предприятия,колко получава шефа.В един шивашки цех работят 35 души.Изработват 3000 броя ризи за месец.При опаковане се поставя етикет с цена 40 евро.Шефа ползва средства от еврофондове-за саниране на цеха,нови машини ,храна за работниците,която те не получават,за новопостъпилите Бюрото по труда му плаща 6 месеца осигуровки за начинаещия.Работникът получава 300 лева.Колко получава шефа.без разходите?
37
0
 
18
 
! Отговори
Сиси преди 7 години
След някоя година няма да трябва КНСБ ,няма да има къде да си правите статистики.Народа бяга.
36
1
 
18
 
! Отговори
Сиси преди 7 години
Докога КНСБ,Подкрепа и други такива,ще взимате тлъсти заплати,от членски внос на работещите,а нищо друго не правите,освен да пишете стъкмистики.Вие Димитров,какво правите,като защитници на работещите роби в България.Чешете си езиците и задните си части по цял ден.Още едни лапачи на хранилка от народа.Вместо да пишете едно и съо няколко пъти в годината,внесете закон за почасово заплащане,не по малко от 5 евро на час в цялата държава,затова ви плащаме заплати,защото и от вас зависи !
35
0
 
19
 
! Отговори
дебел депутат преди 7 години
Какви 556 лв са ви нужни,минималната заплата в България е цели 420 лв или 330 лв, и не трябва да мърда поне още 10 години.Геноцида спряма вас трябва да продължи.В България трябва да останат депутати,министри нападжии,съдии,лихвари и,роми и бакшиши.
34
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да ни изкара държавата документи че сме със статут на бежанци и да се махаме Германия ,Белгия,Дания,Франция,Италия, кой на къде види.
33
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
затова билетчето , куфарчето и направо при роднините в Германия . тука вече не се издържа .
32
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нашият лев или лъв не може да излезе от Златната клетка , в която е заключен с 1335 катинара .
31
5
 
2
 
! Отговори
Темата е , преди 7 години
мехлем за ;изтрадалата;българска душа,колко трябва да взема,а колко трябва да дам.Кога ще прочетем нещичко по тази тема
30
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен"бедни"които не могат да си купят луканка през ден и да се хранят по ресторанти поне три пъти седмично ТОВА НЕ СА БЕДНИ,а ми се струва че кнсб точно такива критерии вкарва в "минималната издръжка"аланколу, луканка не съм си купувал от Коледа, а ресторант ходим само по рожденни дни. жена ми е безработна, с 2 деца съм и взимам колко дават в статията ! Всичко стана много скъпо, и основното перо става храна. Парите стигат, но дотам - от заплата на заплата! дано моята скоро почне работ
29
3
 
23
 
! Отговори
къде ни докара ГЕРБ преди 7 години
БЪЛГАРИЯ Е С НАЙ-БЪРЗО РАСТЯЩ ВЪНШЕН ДЪЛГ,НАЙ-НИСКИ ЗАПЛАТИ,ПЪРВИ ПО РОБСТВО,ПЪРВИ ПО КОРУПЦИЯ И ПРЕСТЪПНОСТ ,ПЪРВИ ПО СМЪРТНОСТ,113 ПО СВОБОДА НА СЛОВОТО, ПОСЛЕДНА ПО ПРОЗРАЧНОСТ НА ОБЩЕСТВЕНИТЕ ПОРЪЧКИ,С НАЙ-НЕЕФЕКТИВНАТА ПРАВНА СИСТЕМА, 35% СА МИЗЕРНО БЕДНИТЕ ,НАД 60% СА РАБОТЕЩИТЕ БЕДНИ,ДЪЛГОВЕТЕ НА БЪЛГАРИНА САМО ЗА ГОДИНА СА СКОЧИЛИ С 50%.ВЪНШНИТЕ ИНВЕСТИЦИИ СА НАМАЛЕЛИ 7 ПЪТИ.ПРЕМИЕР НИ Е НАЙ-ГОЛЕМИЯ БАНДИТ.
28
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
абсолютно - аз имам малко над 500 лева брутно - 437 чисто - и с тези пари мога само да ям и то ако се свивам, да си купувам риза или панталон запо 50-60 лева на 2-3 месеца, да си плащам данъциет и чат-пат на шест месеца - три-четири книги в рамките на 40-45 лева. За нормален живот - без лукс, и без да си женен - ти трябват поне 800 лева ако живееш сам, ако ще водиш гадже на разходки, кино и т.н. - поен 1000 лева, а ако и дете ще гледаш - поне 1300-1400 лева.
27
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тия статистики се правят от някакви клошари. 550 лева на месец на човек му стигат колкото да не умре от глад и ако си купува дрехи втора употреба и се къпе веднъж или два пъти седмично.
26
0
 
1
 
! Отговори
някой преди 7 години
До Анонимен 38 Ако кажеш и какво работиш , може и да ти повярвам
25
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бедни, а кръчмите са пълни.Всяко семейство има по 2 коли.Всички показват снимки от екскурзии в чужбина.Егати бедните, само мрънкат и се оплакват.
24
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
556 лв. = квартира извън София, между 200 -300 лв, ток и вода през лятото - 40-50 лв,предполага се автобус или собствен превоз - 50-100 лв на месец, телефон, кабелна интернет ако има - 20-40 лв, до тука станаха май 500 лв, за храна оставяме макс 100 лв на месец :)аз със 1000 лв сам не мога да се издържам, само тока зимата ми е близо 180 лв.... за храна давам не по малко от 20 лв на ден...ако КНСБ ако се хранят с хляб и сол може и 550 лв да стигнат, инак не виждам как е възможно !
23
5
 
5
 
! Отговори
анализ преди 7 години
До Анонимен 40--Няма вече хляб за инженери ... Занапред все по-ценни ще бъдат професиите, в които човешкият фактор е висок, т.е. дейности в които работата се извършва с минимално участие на машина и /или компютър.Колкото по компютеризирана е една длъжност, толкова заплата ще е по-ниска, защото човека няма да е решаващ фактор!
22
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кочо, *** си тури край на живота. Аз официално не получавам 1 лв. доход, но имам апартамент 115 кв.м. с гараж 35 кв.м. и две коли. Бачкам частно когато ми е кеф.
21
33
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Заплатата ми е 3400 лева. При демокрацията умните и работливите са добре, само мързеливците и некадурниците са бедни и се оплакват.
20
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ВЕР АЛЛАХа купи ли вече на дъщеря си шалвари и на сина си фес?