"Ювиги хан" за съчетанието на ансамбъла – върху Малешевско хоро

Композиторът Георги Андреев: Имаш чувството, че няма да спреш!
11
"Ювиги хан" за съчетанието на ансамбъла – върху Малешевско хоро
Съчетанието с ленти по музика от "Ювиги хан". Снимка: БТА

Музиката може и да не носи точки при оценяването в художествената гимнастика, но води ритъма на цялото съчетание, затова е важен избор за всеки състезател.

Още по темата

Националният ансамбъл на България заложи тази година на музика от филма "Матрицата" (бухалки и обръчи) и "Ювиги хан" (ленти) и спечели бронзов медал на Олимпиадата в Рио.

Композиторът Георги Андреев вече 15 години работи с националния ансамбъл на България. Той разказва пред БТА за въздействието на творбата "Ювиги хан", която вплита фолклорни мотиви.

Миналата година го потърсила треньорката на ансамбъла Ина Ананиева и го попитала за подходяща композиция.

"До този момент не се позволяваше в музиката да има думи, но вече тази забрана отпадна, затова им предложих "Ювиги хан", посочи композиторът.

Произведението е част от голяма музикално-танцова постановка, която Андреев е написал по идея и хореография на Катя Кайрякова, главен художествен ръководител на ансамбъл "Шумен". Поводът за създаването е избирането на Мадарския конник през 2008 г. за глобален символ на България. Тогава се е състояла и премиерата на спектакъла, изграден от 6-7 части, като първата от тях е "Ювиги хан".

В нея се пресъздава връщането на хана след победната битка и приемането му в тогавашната столица Плиска. В основата на творбата са заложени величието и могъществото на армията в съчетание с радостта на народа. Темата е изграден върху ритъма на Малешевско хоро от Пиринския регион, като се преплитат драматично звучене и по-бодри темпове.

"Това е много увличаща пулсация и човек има чувството, че никога няма да спре да се движи", отбеляза Андреев.

Той разказа, че е постигнал тази динамика, фокусирайки се върху отделни сцени и групи хора, които вършат различни неща - деца си играят, до тях влюбена двойка стои и наблюдава, други пък обсъждат случващото се.

За националния ни ансамбъл по художествена гимнастика се налага той да съкрати малко творбата до точните 2 минути и 29 секунди, но успява да вплете в тях основния воински характер и фолклорните мотиви.

"Тогава от екипа ме попитаха за кой уред виждам творбата най-добре. Съвсем интуитивно посочих ленти. Нищо не дава по-голям обем и едновременно с това феерия, движения и цялостна съзвучност на музиката така, както лентите. Радвам се, че взеха под внимание това мое впечатление", заяви Георги Андреев.

Това не е първият път, в който отборът ни представя България с музика на Андреев. Сътрудничеството им започва още отпреди 15 години, но първото специално написано за гимнастичките произведение идва през 2007 г.

"Илияна Раева ме помоли да създам за олимпиадата в Пекин (2008 г.) две индивидуални съчетания, а няколко години по-късно написах и "Прабългари", която е за ансамбъл. След това гимнастичките са играли и върху "Adamants" и други мои произведения. За мен е голямо удоволствие, гордост и признание с моя музика да се представяме на световни форуми и да печелим медали", заяви композиторът Георги Андреев.

Днес българските гимнастички се връщат в България от Рио де Жанейро.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
Scraperhak преди 2 години
Telegram Scraper Free Download <img src="https://telegramgroupscraper/telegram-scraper.png"> What is Telegram Group Scraper ? Telegram Group Scraper is a software by which you can find active users for your Telegram Group. Trying to find members conventionally might take months to get a niche-based audience. But, when you use Telegram Scraper, you can find active members from your competitors without even spending a day. Besides that, Telegram Group Scraper complies with the TOS of Telegram as it uses Telegram API to find users. While using this software, you can customize your
7
1
 
7
 
! Отговори
покййьь преди 7 години
"Ювиги хан" беше онова думкане, нали?
6
1
 
7
 
! Отговори
123456 преди 7 години
За труда и усилията ,лишенията на тези момичета съм наясно,знам какво е спорт,и виждма ясно как се защитава бюджет пред ММС,със ненужно слагачество.Вие сте професионалисти бе хора,не е нужно да плзеш на себе си и да се подмазаваш на някакви мутри дет целият народ ги мрази щот заради тях сме да дъното.Няма нужда от *** на *** ,не и толкова очевадно,толкова вулгарно
5
4
 
10
 
! Отговори
123456 преди 7 години
до 5- Ти наясно ли си колко усилия коства да намериш средства за да имат пълноценна подготовка тези деца, как се защитава бюджет пред ММС, какво тичане е да се организира целия процес, колко безсънни нощи са и колко още друга "невидима" за хора като тебе работа е това. И всичко това за какво, за да се изправи един лаик като тебе и освен да плюе друго да не знае. Да не говорим за лишенията, труда и несгодите на тези момичето, които прославят страната, народа-но ти не си от този народ.
4
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да вземат пример от Раева и да не забравят когато си дойдат да споменат колко са благодарни на Красен Кралев и как ако не е бил той и неговият професионализъм нямаше да вземат медал.Не забравйте да се поклоните на мутрата щот Раева иска спокойствие и нов мандат на чело на федерацията щот там са кинтите,и на Бойко благодарете щот и той интригант,ето вчера му дадоха да пребие дузпа докат вкара щот иначе лошо,така е в мутристан,тряа хвалби,а и парите да си искате щот тез са измамници
3
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Докато има такива таланти, има бъдеще за България!
2
22
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този медал не е бронзов а е черен.
1
33
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А защо бутнаха Цвети от балкона, защото е много красива и и завиждат.