От началото на 2016-a: 315 пожара са изпепелили 2600 дка

Огънят най-често е причинен от немарливост, обяви Десислава Танева
Обновена: 25 авг 2016 16:29 | 25 авг 2016 10:00,
2
От началото на 2016-a: 315 пожара са изпепелили 2600 дка
Снимка: Bulgaria On Air

През тази година пожарите у нас са били 315. Те са засегнали 25 хил. декара територии, от тях близо 2600 са напълно унищожени. В повечето случаи причината за възникването им е човешка небрежност и нехайство.
Това стана ясно от думите на министъра на земеделието и храните Десислава Танева, която гостува в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR.

Танева обясни, че пожароопасният сезон продължава и всички служители са в повишена готовност. Тя информира и че към момента обстановката е спокойна.

Още по темата

Влияние на пожарната активност в последните месеци оказват климатът и горещината, но това не е най-пиковата година по отношение на пожарите. Министър Танева обяви, че 97% от пожарите са вследствие на човешка намеса, но не повече от 5% от тях са умишлени.

"Става дума за немарливост и неспазване на основни принципи. Независимо, че няма умисъл, има санкции в момента и земеделец, който предизвиква пожар, не може да ползва субсидии. Средно по 15 бенефициента са лишени от подпомагане, защото почиствайки териториите си, са предизвикали пожари", обясни Десислава Танева в студиото на Лора Инджова и Симеон Белев.

По думите й системите за ранно оповестяване и тел.112 спомагат за ограничаване на щетите от пожари. Въпреки това министър Танева настоява за по-голяма отговорност от всеки човек за опазване на гората. Тя призна, че един от последните случаи на унищожени хиляди декари гора, е предизвикан от варене на буркани.

Тази година България отчита рекорден добив на пшеница, което бе потвърдено и от министър Танева. Общият добив е 5,3 млн. тона, а в 5 области има над 550 кг добив от декар, което е изключителен рекорд за статистиката. Въпреки рекордните резултати министърът на земеделието не се ангажира с прогноза, че хлябът ще поевтинее.

"Хлябът вече е много видове, което води до многообразие в неговата цена. Тя не зависи от добива на пшеница. Положителната новина е, че имаме конкурентноспособно производство. Не мога да кажа, че хлябът ще поевтинее", коментира Десислава Танева.

Стана ясно още, че днес се открива втори павилион за български храни в Шанхай.

"Интересът към България е провокиран от възможностите й в земеделието. Предстои износ и на млечни продукти в Китай", обясни министърът на земеделието.

Повече вижте във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е.нищо подобно.Записващите нямат понятие Горски.
1
0
 
2
 
! Отговори
asd преди 7 години
viznikvaneto na sluchayni pojari e edna ot nay-izpolzvanite praktiki na angliq za iznudvane i razrushavane na edna durjava ,anglo-siyonite chakayte ni idvame za vas do london,glasgow,pensilvaniq no pyrvo shte se otbiem do vahite pomeshteniq v ruse i plovdiv