Писма, покани, сметки - личните ни данни често са на улицата

Кой контролира доставките на писма до получателя
8
Писма, покани, сметки - личните ни данни често са на улицата
Снимка: Reuters, архив

Куриерски фирми захвърлят личните данни на хората на улицата. Кой контролира доставките на писма до получателя? За трети път тази седмица читател на Информационна агенция "Черно море" сигнализира за безотговорното отношение на някои от фирмите за куриерски услуги към доставката на писма до получателите и съответно към тайната на кореспонденцията, за която те са пряко отговорни.

Случай първи. Във варненския ж.к. “Възраждане” жители на блок с пет входа намират писмата със сметките си от мобилни оператори надлежно струпани пред външната врата. Четири от входовете имат само на метър от мястото, където е захвърлена кореспонденцията, пощенски кутии с външен процеп.

Случай втори. Проблемът е почти същият. Само че този път във “Владиславово”. Писмата отново са извън пощенските кутии, струпани на купчинка на пода до кутиите.

Трети случай. Този път в “Кайсиева градина”. Потърпевшият получил писмо от пенсионното. Пощенската му кутия има табела с номер на апартамента и фамилия. За съжаление, писмата били струпани на едно място – върху пощенските кутии. Там той открил и своето писмо, известие, което отдавна очаквал, но… Но вече някой любопитен съсед се бил запознал със съдържанието на писмото, защото човекът го намерил разпечатано и извадено от плика за доставка. Сега той се притеснява, че някой може да злоупотреби с личните му данни, които е научил от съдържанието на писмото.

Притесняват се и всички останали граждани, които ни се обадиха, за да споделят за проблемите със захвърлените писма. И с основание…

Фирмите и институциите, които разпращат тези писма, са регистрирани като Администратори на лични данни. Те имат право да ползват данните ни и когато ни изпращат уведомления, сметки, покани и всякакъв друг тип информация. Писмата се поставят в надлежно запечатани пликове и са сгънати по начин, който оставя на видно място единствено името и адреса за кореспонденция на гражданина. Проблемът обаче е, че те трябва да бъдат поставени в пощенската кутия на получателя, а не някъде около нея или, още по-лошо, извън входа на сградата, където всеки и с всякакви намерения може да се възползва от съдържанието им.

Тогава от само себе си идва въпросът: Кой контролира куриерските услуги? Дали фирмата или институцията, която е поверила доставката именно на този куриер? Дали Комисията за защита на личните данни, която е независим държавен орган, осъществяващ защитата на лицата при обработването на техните лични данни и при осъществяването на достъпа до тези данни, както и контрола по спазването на Закона за защита на личните данни? Дали някой друг…

Да не говорим, че дават лош пример и на разпространителите на рекламни брошури, листовки и вестници, които също доста често захвърлят на купчина пред входната врата поверените им за разпространение материали. А после като духне варненският вятър… Търси си писмото от “Възраждане” в “Младост” и събирай боклук…

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
2
 
! Отговори
нищо преди 7 години
ново за нас. Това си е редовна практика.
7
0
 
2
 
! Отговори
Шаран БГ преди 7 години
Така е 2/край/. По моя груба сметка, откак съм човек станал и се помня, моите лични данни ги има поне на 32 /тридесет и две/ места /организации, предприятия, полиции и пр./ В болниците пък да не говорим- по цяла България. Отпечатъците на дланите и пръстите ми ги имат още от есента на 1965-та . Какво кой не знае в тази страна?? Знае се съседа кога нощем става да пикае дори !! Че ние сме два пъти по-малко от много градове в света. ЛИЧНИ ДАННИ -МАЙТАП-ЧЕ И СМЯХ! Нали човеци ги вардят, данните ?
6
0
 
3
 
! Отговори
galya преди 7 години
Не става въпрос на Пенчо колко му е пенсията .... става въпрос за защита на данните, било под каквато и да е форма. Пример - писмо от общината с данъците, там се сещате какви неща се описват - кой колко имота и на каква стойст има и адресите им .... Отделно Търг. регистър е пък на-тъпата работа с този достъп - всеки един има достъп до доходи, адреси, ЕГН-та и т.н. .... няма да има рекет ли ....?
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Каквото можете получавайте по електронна поща, така ще спестите и хартията най-малко, за другото какво да кажа. *** народ, ще отворя да видя, колко е на Пешо пенсията, голяма работа.
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Купувах строителни материали и поисках фактура. Те ми искат егн-то . Редно ли е и да го дам ли?! Благодаря.
3
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
made in Bulgaria. Създадено за българи! С любов към България!
2
0
 
9
 
! Отговори
край преди 7 години
Защитата на личните данни е една финтифлюшка за която се харчат сума пари в момент когато по селата трепат старците ни с колове. Колко са пострадалите от незащитени данни и колко са жертвите на катастрофи или на ромската престъпност.
1
0
 
7
 
! Отговори
Dublin преди 7 години
Picove-viarno li e, ce v Agenciata po vpisvaniata ot okolo godina se priemat i kopia na dokumenti/notatialni aktove, exc.../Vcera mi be kazano ot kolega..., stiah da padna...Pomislih, ce ili e sluncasal..., ili nenormalen...Niakoi da dade info, pls...