Млади калайджийки на бунт: Само 1000 лв. за девственица!?

Не сме коне да ни продават, твърдят ромки от пазара край Бачково
Обновена: 29 авг 2016 07:09 | 29 авг 2016 07:07,
50
Млади калайджийки на бунт: Само 1000 лв. за девственица!?
Снимка: архив, Булфото

"Не сме коне да ни продават. Не сме стока. Това беше преди години. Сега се взимаме по любов", обяснява разпалено в подножието на Бачковския манастир 18-годишната Мариана Ангелова от пловдивското село Маноле.

Вечерта преди Голяма Богородица по стар стил ромите калайджии от цялата страна се стичат към обителта, за да запалят свещичка, да се помолят за здраве и берекет, а и да покажат момите си.

А всяка една от ромските красавици отива на сглядата с момчетата, накипрена в най-новите си дрехи, белосана, нагримирана и окичена със златни бижута.

Косите на 14-15-годишните моми са намазани с всякакви лакове и гелове, за да блестят, като коприна и да привличат мъжките погледи.

Повечето от тинейджърките са облечени в абитуриентски рокли и са се качили на високи токчета. Няколко часа обаче след началото на събирането голяма част от тях вече ходят боси, носейки в ръка официалните и неудобни по калдаръма под манастира обувки.

Млади калайджийки на бунт: Само 1000 лв. за девственица!?
Снимка: архив, Булфото

"Не казваме каква е тайната косите ни да блестят. Има една рецепта за маска, но в момента не й помня съставките", казва пред "Монитор" 17-годишната Мария Атанасова от село Исперихово, чиято дълга и блестяща коса изпъква в множеството.

Оказва се обаче, че Мария не е прекъснала образованието си, както правят повечето нейни връстнички от калайджиите.

"11-и клас съм и уча за фризьорка. Хубаво е да имаме добри професии, за да работим. Малка съм още, не искам да се женя", казва тя с усмивка, явно подкрепяна в желанието си да завърши гимназия от своите родители.

Не крие, че и тя, и семейството й тачат традициите и затова в навечерието на празника Успение Богородично за поредна година са в Бачковския манастир.

И ако преди години поляните под обителта са били пълни с народ, разпънал големите трапези и скари, готов да преспи в хладната августовска нощ, то това вече почти не е така.

"Обикновено от 12 часа на обяд в деня преди празника по стар стил започват да се събират край манастира, но с всяка изминала година намаляват все повече. Доколкото разбрахме, пазарът за булки калайджийки се бил изместил между Чирпан и Стара Загора. Там се правели големите пазарлъци, а тук идват само да се помолят на Света Богородица", казват продавачи на сувенири от пътя, който вие към манастира.

Те си припомнят, че преди години уличката пред сергиите им е била толкова пълна с народ, че стотинка да се хвърли и нямало къде да падне.

"Преди години сме чували, че девствено момиче е било продавано за 15 000 лева, но те (б.р. ромите), настрана си броят паричките. Събират се старите от тях, пазарят се, а момчетата и момичетата се оглеждат. Чували сме, че девствениците и крадлите вървят най-скъпо", казват още продавачите.

Според тях най-скъпите "продажби" вече вървят за не повече от 1000 лева, но и това е спорно, тъй като ромите правели сделките си на техния си език, така че да не им се разбира какво се пазарят.

"Още няма да се женя. Първо ще завърша училище и тогава", казва и 14-годишната Елена от село Шишманци. Тя учи в селското училище и наесен ще бъде в 8 клас. Край нея преминава група само от момчета, които се представят, че са от старозагорското село Плодовитово и от асеновградското село Червен. Подминавайки, подхвърлят, че "хората вече нямат пари и затова сделки с моми няма". Тя пък на свой ред отвръща, че девствеността си за жълти пари няма да даде.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия грозотии, който приличат по- скоро на травестити и ***, НЯМАТ НИКАКВО право да бъдат до Бачковския Манастир. Тези пачаври да се показват и продават някъде другаде,да отидат да се показват на пазара, а НЕ да бъдат на Това Свято Място и да петнят Хубавия Православен Християнски Празник- Успение на Пресвета Богогородица и Дева Мария, който се почита и чества по стар стил (28 АВГУСТ). Ци.га.н.ки.те да не се правят на такива, каквито НЕ са, НЕ са християни.
20
0
 
0
 
! Отговори
Дyмократчета преди 7 години
1996г квартал Токайто девствените *** се продаваха по 800 00 до 1 миион лева минимум Най високата цена ,която съм чувал пак тогава за девствена зестра бе 25 милиона лв при тогавашни заплати м/у 10 - 24 000 лв .явно думокрацията ви се отразява добре на цените
19
2
 
2
 
! Отговори
Калайджия преди 7 години
Полуграмотни калайджийки в абитуриентски рокли....девствениците и крадлите вървят най-скъпоВърви, народе възродени, към светла бъднина върви.....
18
0
 
4
 
! Отговори
Амоняк преди 7 години
...Повечето от тинейджърките са облечени в абитуриентски рокли- абитуриентски рокли - в 5 клас няма абитури
17
0
 
5
 
! Отговори
Нищо не знам преди 7 години
Сензация - силиконова ципа срина цената на някой млади девойки. - иде ми да плача!Цитат - Не сме коне да ни продаватРазбрах! - до 1000 лева кон или две магарета, а над 1000 лева млада калайджийка.Да се оплачат в Хага!
16
0
 
2
 
! Отговори
гърл'с пауър преди 7 години
Много еманципирани тия девойки... Вече си представям римейк на Run the World (Girls) на Бионсето с клип от калайджийския пазар. А тия парички за пазар само от помощи ли си ги събират?
15
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За една ципа са много 1000 лв.
14
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
грозотии
13
1
 
25
 
! Отговори
Експертно становище! преди 7 години
Родените роми през 1989г. вече имат по няколко внуци , нормално е да пада цената на булките поради свръх предлагане!
12
12
 
14
 
! Отговори
до ха ха преди 7 години
Какви сто години бе човек?! Преди 15-20 години все ощи имаше традиция при българите(на село най-често) да се плаща на роднините на булката, иначе не ти я дават. Аз съм бил но такива сватби като малък.
11
2
 
10
 
! Отговори
Журналист преди 7 години
До PoliciesКо, ко каза ???
10
25
 
22
 
! Отговори
ха ха преди 7 години
Много ме радвате , как за 100 години българина забрави, че и неговата баба с пазарлъци са я женили. Ама то трябва да се чете собствената история отвреме на време.
9
0
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Алооооу, прокуратурата, Агенция за закрила на детето! Пак ли "тардицията" е над закона? Тия калайджийки са малоленти, нищо, че са напълниби блузките. Къде дремете? На 16-17 ако не е продадена и 5 стотинки няма да вземе баща й - мислят я за дефектна.Нещо проверка, наказания, а?
8
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен Г преди 7 години
Не коне , а кобили .
7
0
 
28
 
! Отговори
Истината преди 7 години
Сделките от тоя вид са като другите-тия,които дават парите,очакват да им се върнат и то увеличени.Булката е вид инвестиция,а девствеността-гаранция,че не е била връщана поради рекламация.Малко са тия,дето купуват ей тъй,за кеф.Иначе символичните суми(от по 1000лв) се дават когато няма бизнес интерес и просто трябва да се спази традицията.
6
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Културата на тези хора е заемка от десетки други, през които са минали и под чиято власт са били. Нищо лошо, разбира се, но така са го смесили, че се е получило манджа с грозде. И при местните роми в моя град е така. Уж се водят от малко по-цивилизованите, а като дойде време за празници, по-възрастните обличат едни смешни костюми с шапки и пера и се водят "етнокултурни".
5
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С лепило ги лепят след секс и си остава девица.
4
0
 
71
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Девствена, крадлива и на социални помощи. Мома мечта!
3
2
 
23
 
! Отговори
Хм преди 7 години
Как така само за 1000лв? Поне за 1005лв трябва, че да си купят и лепило!
2
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Жаби, жаби, жаби....