ОмбудсМая иска юзди за произвола на монополите

До 3,5% лихва за студентските заеми, настоява тя
29 авг 2016 13:52, Анисия Иванова
23
ОмбудсМая иска юзди за произвола на монополите
Снимка: Архив Булфото

Трябва да се сложат юзди на частните съдебни изпълнители, монополните дружества и банките, които злоупотребяват с длъжниците си, каза омбудсманът Мая Манолова, която на пресконференция престави предложения за промени в 7 закона.

По думите й промените в Гражданския процесуален кодекс са насочени срещу произвола на частните съдебни изпълнители и проблемите с монополните дружества и банките, които се създават на хората.

"Има продадени имоти на безценица, съсипани човешки съдби и семейства, много отчаяни хора. Жалбите срещу ЧСИ нарастват. 413 жалби са постъпили до момента към мен. Нямам приемна, в която да не дойдат много хора, които да не се оплакват от действията на частните съдебни изпълнители", обясни Манолова.

Тя посочи, че кметът на Стара Загора ѝ се е обадил за това, че сметките на Общината са запорирани при внесено пълно обезпечение.

"Анализът показва, че освен ЧСИ-тата причина за окаяното състояние на българските граждани са и самоволните действия на монополни дружества, които начисляват огромни юрисконсултски възнаграждения", добави омбудсманът.  

Първият кръг от промени са свързани с банките и са за защита на гражданите срещу облекчената съдебна процедура, която ползват банките. По думите й трябва да се спре с варианта банките да ползват бърза писта и без съдебен процес да се снабдяват с изпълнителен лист срещу длъжниците си.

Според Манолова е некоректно юрисконсултите да искат огромни възнаграждения.

"Предлагаме отпадане на възможността монополни дружества, държавни и местни органи да искат в съдебен процес от длъжника да плаща юрисконсултски възнаграждения на техните юристи. Ще настояваме длъжникът да има възможност да обжалва оценките на недвижимите имоти, които се изнасят на публична продан. Предлагаме да се актуализират законовите текстове, които регламентират парите на длъжника, които му се оставят да преживява, плащайки задълженията си", уточни Манолова и добави, че предлага да се намалят и самите такси, които събират частните съдебни изпълнители.

В Закона за кредитирането на студенти и докторанти предлагаме лихвите да станат максимум 3,5% или изобщо лихвите да отпаднат каза тя, цитирана от "Фокус".

Манолова иска промени и в Закона за управление на средства от европейските структурни и инвестиционни фондове - да се намалят таксите при съдебно обжалване на откази за финансиране, които сега са непосилни за плащане, както и промени в Семейния кодекс.

Тя посочи, че настоява за централизиране на органа, който извършва процедурата по осиновяването, отпадане на тайната на осиновяването, както и въвеждане на режима на споделената родителска отговорност.

"По отношение на припознаването ще искаме възможност на биологичният родител да оспорва припознаването", добави още  Манолова.

Тя предлага и промени в Закона за енергетиката - договори на потребителите с фирмите за дялово разпределение; отпадане на таксите при смяна на топлинен счетоводител; отпадане забраната за демонтаж на радиатори, справедливо заплащане на такса "сградна инсталация". Последните законови промени, които предлага, касаят отпадане на ДДС върху дарените храни и регламент за хранителното банкиране.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
шопаре, преди 7 години
Я прочети евродирективите бе! Па и провери извън България има ли такова нещо! Епа нема! Такова животно изобщо нема!
18
0
 
3
 
! Отговори
хюго бос до 17 преди 7 години
Според мен трябва да се въведе колективен иска и подаде до ЕК. Вожда се, че тук отказват да изпълнят евродирективата. Тази дама на снимката се пъчеше какво щяла да направи- ами направи нищо, сви перките, като й дадоха май инструктаж. Няма друг изход осевн съд извън нашия.
17
0
 
4
 
! Отговори
хюго бос преди 7 години
Всичко звучи много похвално за пред камерите, да видим колко ще бъде изпълнено. Все пак това го говори месеци наред, дай Боже да стане. Но, има едно но- защо не ги направи тези неща докато беше шеф на НС, т.е. партията й беше управляваща? И все пак да не забравим, че като че ли тя беше един от авторите на закона за ЧСИ преди години и точно този закон им развърза ръцете. Сега се прави на голяма защитник на правата на хората, които нейните ЧСИ потъпкват. Дойде време са се спазват евродирективи..
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Монополите са на червените.Мая Общата само имитира дейност предизборно. Няма да пипне монополистите никога
15
1
 
1
 
! Отговори
Исти преди 7 години
Не са виновни институциите,а конкретните кадри в тях- ако някой реши да съди институциите за несвършена от тях работа,нека съди отговорниците и началниците- не самите институции! Докато институциите плащат за глупостите на този или онзи червен деребей а началниците им се измъкват сухи,все така ще е! Спрете се малко и разберете,че институции има навсякъде по света,а червени началници- само в Източна Европа!
14
1
 
4
 
! Отговори
Майо ма, преди 7 години
Каква справедлива сградна инсталация ***?! Има евродиректива, публикувана в държавен вестник при управлението на Близнашки! Кой не я спазва, и защо не е санкциониран?! Сградна инсталация измислена и фалшива няма никъде, освен в България! И никъде хората не са толкова бедни и си плащат отоплението. Само у нас е тая жалка картинка. Вижте евродирективите и осъждайте институциите, не невинните хора. Бойкоооо, айде бе човек, заемай се!
13
1
 
7
 
! Отговори
Жибор преди 7 години
Ние от 30 години искаме същото Майче,но твоята партия не дава...
12
1
 
2
 
! Отговори
Кос преди 7 години
Мая защитава обикновените граждани, никой друг не го прави. Но като гледам коментарите се получава "храни куче да лае ".С една дума заслужаваме си блатото.
11
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Как само се е загрижила? Защо като беше в нс не ги направи тези неща? Типични, когато нищо не зависи от един бивш политик, експерт, разни генерали, министри, полицаи и т.н. винаги казват какво трябва да направи, и как да се направи. Само че докато е на власт и има възможност да промени нещо, решава да си трае за тези проблеми. После колкото и да лаеш си е все едно.
10
0
 
6
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 7 години
Силен ход на Манолова - пак вдига шум, пък резултати - зеро.
9
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
.....справедливо заплащане на такса "сградна инсталация"....Тази такса е пазарен абсурд, госпожо!
8
0
 
2
 
! Отговори
gost преди 7 години
Докато монополите са с договор което е противозаконно защо защото човек може всеки месец да избира пакети независимо какви услуги ползва и е краино време това да стане като назапад не да ме обвързва с договор за две или една година и да дава повече свободни минути мегабаити нали искаме безкабелен и неограничен не след едиколко си скороста да е попаднала е що удобство сие идеш на море на село на балкан крастота искаш да гледаш мача или филма а така какво тръгнеш малко тв аиде чао докога
7
4
 
2
 
! Отговори
Темида преди 7 години
Иска юздите на Монополите да ги яхне и да жъне, жъне, жъне от тях яздейки ги.
6
1
 
11
 
! Отговори
Евровизионер преди 7 години
Институтът на ЧСИ-то е за държави с ред, със спазване на закона, с безпристрастен съд, с уважение към индивида, не е за един *р-а-н, мутренски, рекетьорски и бандитски бостан. Направиха института на ЧСИ-то и създадоха възможност разни мутри да си намират работа на гърба на изнемогващия потребител, в сладка прегръдка с монополи и съд!
5
3
 
8
 
! Отговори
напред Мая! преди 7 години
сигурен съм, че Мая има спестявания и като социален лидер ще ги даде с радост като заем на студентки с лихва 3.5%!
4
3
 
7
 
! Отговори
ист преди 7 години
Тая Мая два деня не се беше показвала по телевизията. Бях се разтревожил. Добре че в този сайт присъства ежедневно. От нея се уча на политика. Каквото каже, разбирам че истината е точно обратното.
3
1
 
8
 
! Отговори
ИВАНОВ преди 7 години
МАЯ ,ПАК СТЕ ЗАБРАВИЛИ ЗА СВЛИЧАНЕТО НА КОЖИ ОТ СТРАНА НА ДЪРЖАВАТА ,ПО ОТНОШЕНИЕ НАЧИСЛЯВАНЕ ДАНЪЦИ И ТАКСА СМЕТ ЗА НЕЗАСТРОЕНИ ИМОТИ ,БЕЗ ТОК И ВОДА И НАПРАВО НЯМАЩИ ВХОД ОТ КАКВАТО И ДА Е УЛИЦА-ПРОСТО ХАВРИ.ТАМ НЕ МОЖЕ ЧОВЕК ДА ПРИПАРИ , А КАМО ЛИ ТЕХНИКА ЗА ИЗВОЗВАНЕ НА СМЕТ. ОБЩИНИТЕ НИ ЗАБЛУЖДАВАТ С ПУСКАНЕ НА НЯКАКВИ ДЕКЛАРАЦИИ ПРЕЗ ОКТОМВРИ ИЛИ НОЕМВРИ ЕЖЕГОДНО ,НО ТОВА Е БЛЪФ. ИСКАТ ОЩЕ ТРИ-ЧЕТИРИ ДОКУМЕНТА ,КОИТО СТРУВАТ КОЛКОТО ТАКСАТА СМЕТ. ПЪЛНА ПОРНОГРАФИЯ.
2
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
a proizvola za VANKO1 ????
1
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Крадеца вика "Дръжте крадеца" ! Тази няма и капка срам!