Есенни благинки: Туршийка за ракийка и лютеничка

Колко ще ни струва и как да си ги приготвим?
31 авг 2016 16:37, Анисия Иванова
2
Есенни благинки: Туршийка за ракийка и лютеничка
Архив: Булфото

Традиционно българинът едва дочаква първия ден на септември, за да започне пълненето на рафтовете в мазето с всевъзможни буркани и бурканчета, пълни с домашно приготвени вкуснотии. Не споменаваме за компотите и сладката, над които усърдните домакини са започнали да се трудят още от пролетта с появата на пазара на първите ягоди, малини и череши. Проверка на Информационна агенция "Черно море" изчисли колко ще струва на мераклиите домашната туршийка, лютеница и ракия.

За един буркан (тип "Омния") кисели краставички среден размер са ни необходими: 600 г краставички, 1 с.л. сол, 1 с.л. захар, 50 мл оцет, 5-6 зърна черен пипер, 1/4 глава лук или 3-4 скилидки чесън (кой както ги обича) и копър. Цената на краставичките в момента върви между лев и лев и 20 ст. Или изчислено в левчета, буркан краставички излиза – 60 ст. за зеленчука, 13 ст. оцет, около 20 ст. за подправките, или общо 93 стотинки за буркан. Тази цена е при положение, че ползваме миналогодишните буркани и капачки и варим бурканите на дърва. В противен случай ще се наложи да добавим към тази сума около 5 ст. за ток и 60 стотинки за буркан с капачка. Така готовият продукт ще скочи до 1,58 лв. за буркан. И всичко това с уговорката, че сме наясно какво правим и нямаме бомбирали буркани, било заради оцет менте, било поради друга причина.

Около 1,80 лв. на буркан ще ни излязат маринованите печени червени пиперки по старата бабина рецепта, които стават много вкусни. В момента червената капия на борсата е по 1 лв. Ето и рецептата: 10 кг червена капия, 5 с.л. ситна сол, 3 ч.ч. оцет, 3 ч.ч. олио, 3 ч.ч. захар, 10-15 скилидки нарязан чесън и 2 връзки нарязан на ситно магданоз. Пиперките (без дръжки) се изпичат и обелват. От останалите продукти се приготвя маринатата, в която чушките се поставят да престоят 12 часа. След това се пълнят в буркани и се варят 5 минути (за капачката).

Мешаната и царската трушия в момента ще ни излязат скъпичко, така че изчакайте поне до началото на октомври. Разбира се, още е много рано и за киселото зеле. Можете да си приготвите вече печената, белена капия, която, ако държите да е червена, ще ви излезе около 1,50 за буркан, а ако е зелена - към 90 ст. По-оправните домакини купуват 50:50 зелена и червена и я мешат в бурканите.

За следната рецепта са необходими 10 кг домати (сорт рома), 5 кг червена капия и 5 кг зелена капия, 4 кг патладжан, 3 кг моркови, 1 бутилка олио, 1 ч.ч. захар и 1 ч.ч. оцет. От тези продукти излизат около 34 бурканчета лютеница (450 г). Ако сметнем цената на продуктите с изричната уговорка, че няма как да я приготвим в кухнята у дома, защото ужасно много пръска при изваряването и ще ползваме бурканчета "втора употреба“, тази благинка ще ни излезе: 10 лв. за доматите, 9,50 за пипера, 3,40 за патладжана, 3 лв. за морковите и около 5 лв. за подправките. Това прави под един лев за буркан готова продукция, което прави домашната лютеница фаворит на всяка домакиня. Да не говорим, че е и един от любимите „аксесоари“ на всяка уважаваща себе си българска трапеза.

Изгодно излиза и традиционното за всеки дом кьопоолу, за направата на което са необходими 16 кг патладжани, 2 кг зелени чушки (капии), 500 г червени домати, 100 г магданоз, 150 г чесън, 1,3 л олио, 70 г сол. И понеже много домакини се затрудняват именно с неговото приготвяне, ето една изпробвана бабина рецепта: Патладжаните се изпичат и се оставят 1 час да се охладят и отцедят, след това се почистват от дръжките и се обелват от кожицата с помощта на вода. Отново се отцеждат, след което се смилат в месомелачка. Чушките се измиват, изпичат се в съд с похлупак, за да се задушат. След 30 мин. се почистват от семената и се обелват. Отново се измиват и се смилат в месомелачка. Доматите се обелват и се нарязват на ситно. Чесънът се счуква в хаванче с малко сол. Магданозът се нарязва на ситно. В тава се поставят олиото, смлените патладжани и чушки, доматите, чесънът, магданозът и солта. При постоянно бъркане сместа се загрява до кипене. Горещата смес се пълни в предварително затоплени буркани, които се стерилизират в продължение на 40 минути.

Българинът обича да се похвали с домашно производство, независимо дали живее на село, или в големия град. Ако сме решили да си сварим домашна сливова ракийка, сега е моментът да си направим сметката и да преценим струва ли си упражнението. Първо ще ни трябват сливи, разбира се. На борсите цената на този плод падна до около 35 стотинки за килограм.

За да се запасим за зимата с разрешените по закон 30 литра домашен еликсир, са ни необходими около 150 килограма плод. Те ще ни струват към 55 лв. Ще трябва да се бръкнем и за поне 15 кг захар, което добавя към сметката още  22,50 лв.

След скандал с домочадието за „цепенето на сливите“, което е доста неприятна процедура, но костилките трябва да се извадят, ако искате да сварите качествена ракия, усиленото бъркане на „материала“, ферментацията, разправиите със съседите заради миризмата и мушичките, ако сте решили да експериментирате с този процес в мазата на блока, идва време за варенето.

Дървата, заплащането на всички такси за „казан“, плюс  почерпката на помощника (някой все пак трябва да ви помогне в пренасянето на тежките бидони), транспортните разходи ще ви излязат приблизително около 80 лв. И като теглите накрая чертата, в най-добрия случай литър домашна сливова ще ви струва около 5 лв. и 20 ст. Това при положение, че знаете какво правите  или сте се посъветвали с някого, който е „майстор“ в занаята, не сте объркали нищо в заготовката и сте изкарали максималното количество от заложения „материал“.

Далеч по-скъпо ще ви излезе и тази година, ако решите да направите това упражнение с грозде. Търговци и производители предвиждат цената на гроздето за вино и ракия да не пада под 80 стотинки за килограм. И ако решите да си направите чиста „перлова“ ракийка (това означава да не теглите вино от материала), удоволствието ще ви излезе над 10 лева за литър, разбира се, отново при условие, че сте майстори и нищо в процеса не се прецака.

Да ви е сладко и наздраве!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още по темата: ракиялютеницатуршия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Че кое е неприятното на процедурата "цепене на сливи". Доста си е приятна даже.