Емиграцията на хората с квалификация не секва. Защо?

България остава страната с най-несправедливо заплащане на труда
1 сеп 2016 08:16, Елка Василева
205
Емиграцията на хората с квалификация не секва. Защо?
Снимка: архив, Булфото

Недостигът на квалифицирани  кадри се превръща в опасен ограничител за интензивното развитие на все повече производства и цели браншове в икономиката. Положението се влошава. Не са редки случаите, когато доста големи проекти на чуждестранни инвеститори, за които има решение да бъдат реализирани в България, не стартират поради невъзможността да се осигури необходимия персонал, пише проф. Стефан Стоилов в публикация в „Труд“.

Този недостиг през последните години се задълбочава и възпроизвежда под въздействието на два процеса. Първият – интензивната емиграция на образовани и с квалификация българи. Вторият – натрупването на дефекти в средното образование, които водят до разминаване на подготовката на учениците с потребностите на икономиката.

Нарастващата острота на проблема застави държавата и бизнеса да преминат от обсъждания и констатации към прилагане на практики и определени реформи в образованието.

Реална е обаче опасността голяма част от тези добре подготвени в резултат на реформите младежи да бъдат погълнати от емиграционния поток. В тази оценка няма никакво преувеличение – практиката е доказателство за това. Един пример, който е показателен за актуалната действителност у нас. Хотелиерският сектор има нарастващ глад за квалифицирани кадри. В същото време голяма част от випускниците на два реномирани колежа по туризъм отиват на работа в чужбина – веднага или след година работа в България.

Да се спре емиграцията от България е невъзможно. А и икономически е неоправдано. Първо, българската икономика не може да предложи работа на над 1 млн. емигрирали и още 350 хиляди регистрирани безработни.

Наистина има глад за квалифицирани работници, но е факт също така, че има стотици хиляди хора в трудоспособна възраст с ниско образование, без квалификация, за които няма работни места у нас или пък се предлага работа срещу мизерно заплащане. За тази огромна група единствената алтернатива е възможността за постоянна и сезонна работа в чужбина.

И второ, само официалните преводи на емигрантите са 1.17 млрд. евро за 2014 г., а според експерти още около 30 % към тази сума е неофициално прехвърлената към страната валута. Всичко това (около 3 млрд. лв.) е много повече от прираста на БВП даже в години, когато НСИ отчита ръст от  3 %. Елементарният макроикономически анализ показва, че тези пари, които отиват главно за финансиране потреблението на домакинствата, в повечето от годините превишават отчитания ръст на потреблението или пък предотвратяват неговото понижаване.

При това положение единствено смисленият въпрос е как можем да намалим емигрантския поток, да задържим в страната преобладаваща част от хората с придобита квалификация и умения. Обикновено отговорът е – като повишим заплащането на труда. Да, но статистиката показва непрекъснат ръст на заплатите.

Въпреки това по оценка на бизнеса и имащите отношение към пазара на труда институции дефицитът на квалифицирани кадри сега е по-голям отколкото преди 7 години. И това е така за повечето сектори и производства в страната.

Логично налагащият се извод е, че подобно увеличение на заплатите не сработва като фактор за чувствително намаляване на емиграцията на хората с квалификация (а и по обща оценка на специалистите отчитаният ръст на заплатите в значителна степен е статистически ефект от променената структура на заетите в икономиката по време на кризата и депресията).

Безспорно, освен заплащането на труда влияние върху решенията на хората да емигрират оказват и редица други условия. Решаващо значение обаче има факта, че България продължава да бъде страната с най-несправедливо заплащане на труда в рамките на ЕС. Разбира се, няма как в страната, която има най-малък БВП на човек в ЕС, да не са най-ниски и заплатите. Големият въпрос е с колко по-ниски? Това може да покаже само сравнителният анализ.

Вместо абстрактни разсъждения за „справедливо – несправедливо“ да дадем думата на числата.

В България производството на БВП на човек е само 2.4 пъти по-малко от това в Еврозоната, а средната реална заплата е 4.83 пъти по-ниска.

Изводът – ако разпределението на националния доход между капитала и труда е такова като в Еврозоната, средната заплата би трябвало да е два пъти по-висока. Това е измерената несправедливост в заплащането на труда в България, ако приемем за еталон – критерий Еврозоната, ядро на която са страни, най-представителни за европейския социален модел.

Ако някой не е е склонен да приеме осреднените за Еврозоната числа, предлагам като критерий за сравнение водещата в Eврозоната страна – Германия. Ето и числата: България има 2.6 пъти по-малко БВП на човек от Германия, а средната реална заплата е 5.2 пъти по-ниска у нас. Резултатът е същия – за единица сравнима производителност на труда, за единица сравним резултат в България заплащането на труда е два пъти по-ниско, в сравнение с Еврозоната, с Германия.

Разполагаемата информация показва, че наш IT специалист стартира в Германия с над 40 хиляди евро, в третата година може да разчита на 60 – 70 хиляди евро. С отчитане на ценовите равнища в двете страни (с 46 % по-високо в Германия) това заплащане реално е четири пъти по-високо от средната заплата на такъв специалист в България (според НСИ – 12 хиляди евро).

Ако отидем докрай в този сравнителен анализ, трябва да отбележим, че при преразпределението на доходите чрез данъчната система и бюджета съществува значителна разлика между България и Еврозоната, която е в изгода на капитала в България (значително по-ниски данъци върху печалбата, висок дял на косвените данъци, много по-ниски към БВП разходи на бюджета).

Преодоляването на тази несправедливост в заплащането на труда е практически ако не единственият, то основният фактор, който може да отслаби емиграционния поток  и да задържа значително по-голяма част от хората с квалификация и умения в страната.

Държавата, съвместно със синдикатите и работодателите трябва да инициира разработването на политики, които да осигуряват чувствително изпреварващо нарастване на трудовите възнаграждения спрямо производителността на труда.  Обществото започва да осъзнава тази реална несправедливост – КНСБ вече втора година поставя този проблем в своите програмни искания.

Без такава промяна в модела на разпределение на националния доход между капитала и труда, България ще продължава да бъде страната с неоправдано най-ниски доходи и висока емиграция на хора с квалификация, най-бавно придвижващата се през последните 7 години към средните за ЕС икономически и социални показатели, с най-голям процент работещи бедни.

Като начало трябва да престане съпротивата срещу по-енергичното увеличаване на минималното заплащане на труда, да се престане с квалификациите, че това е „административна намеса“ на пазара на труда. Интересно, как не се забелязва, че такава „административна намеса“ на държавата е утвърдена практика както в най-либералните САЩ, така и в социално-либерална Германия. Преодоляването на очертаната по-горе несправедливост в заплащането на труда ще означава сериозна промяна на българския капитализъм и движение към стандартите на европейския социален модел. Бизнесът трябва да осъзнае, че няма по-мотивиран работник от справедливо възнаградения за труда му.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


205
Още по темата: емиграциязаплащане
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
125
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Иолка утрепа рибата ;))С тая статия доказа какво причини евроатлантизма на България - няма работа нито за квалифицирани, н ито за неквалифицирани.
124
5
 
4
 
! Отговори
IT специалист преди 7 години
60-70k евра годишно преди данъци. 70k след данъци стават 40к годишно което е около 3300 евра месечно. В България 4000 лв чисто е стандартна заплата за 5+ стаж програмист. Като вземем в предвид разликите в транспорт, наеми, услуги, кръчми/ресторанти ... определено е много по добре в България.
123
1
 
4
 
! Отговори
родолюб(ка) преди 7 години
До Кандидат-емигрант 166браво!Оказва се, че все още има мислещи в България! Сентенцията за образованието е абсолютна истина!Колкото по прости са хората, толкова по лесно могат да се манипулират - чети в блога!Жалко за нацията!
122
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Емиграцията на хора без квалификация е още по-голяма ... Така че предстои трета национална катастрофа ! Добре , че скоро и аз ще съм далеч от тази *** .
121
0
 
14
 
! Отговори
h преди 7 години
А най-големият майтап беше когато работодателите накараха работниците си да протестират за големите цени за техния ток. Егати майтапа.Някой да си спомня синдикалисти да са правили стачка срещу ниските заплати.Аз НЕ!!!!!!!!!!!!!!
120
0
 
23
 
! Отговори
Потенциален емигрант преди 7 години
Кой НОРМАЛЕН човек би искал да живее на тази мафиотско-мутренска феодална територия? Всеки, имащ достатъчно добра квалификация, желание за работа и развитие, би могъл да се установи и започне приличен живот, в която и да е европейска ДЪРЖАВА, както и в САЩ, Канада, Австралия, Н.Зеландия...
119
1
 
7
 
! Отговори
Aaa преди 7 години
"Държавата, съвместно със синдикатите и работодателите трябва да инициира разработването на политики, които да осигуряват чувствително изпреварващо нарастване на трудовите възнаграждения спрямо производителността на труда"Ми те политиците бяха 1 месец отпуска,сега месец и половина ще оправят избори,после половин месец ще говорят за избори,а Вие тука с политики ще ги занимавате!25 години никой не е помислил за народа,а стремглаво вирвим надолу,а по-лошото е и че народа не се замисля за себе си!
118
1
 
9
 
! Отговори
Heh преди 7 години
Heh kakvi zaplati, tova e nai-malkoto zaradi koeto izbqgah. Neka spomena nqkoi dosta po-seriozni motiva za emigraciq. Kato nachalo pulna lipsa na durjava - durjavata obslujva organiziranata prestupnost, a ne naroda. Policiq, sudilishta i vsqkakvi durjavni institucii sa nedosegaemi, nared s bankite, obiknoveniq chovek e nishtojestvo bez prava - po zle i ot rob. Ako reshish da se razhodish, ne se znae koi shte te prebie ot boi bez prichina, che posle shte te i osudi che ti si vinoven..............
117
1
 
19
 
! Отговори
Az преди 7 години
Нима някой очаква емиграцията да намалява,след като работодателските организации КРИБ,БСК,АИКБ и БТПП отказаха да се договарят за минималните осигурителни доходи.Сега правителството ще легне пред исканията им и догодина пак ръст на икономиката,но не и на заплатите.Е така е при всяко правителство,независимо дали е Костов,Царя,Станишев,Доган,Бойко и всякаква друга крадлива пасмина.
116
1
 
19
 
! Отговори
Джо преди 7 години
Да им робува който иска на ***-бизнесмени!
115
9
 
19
 
! Отговори
да преди 7 години
"софиянци" говорят за провинция :)) цялото население на София днес е от провинцията - ЦЯЛОТО майка му от Чирпан, баща му от Сливен, а той кореняк - софиянец :)))) смешни комплексирани човечета.. разбира се, който и да питаш от София всички са родени на Централна софийска улица..2 млн. души на една улица раждани :)))
114
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 164Какво ти пука? Ти нали в твоите очи си успял.(Каквото и да значи това?)
113
1
 
47
 
! Отговори
Кандидат-емигрант преди 7 години
Статията пропуска един важен мотив, поради който хората бягат: ненормалната жизнена среда. Дори да е добре платен, дори в къща да живее, човек пак слуша по цели нощи пронизителния шум от надбягващи се мотори плюс пиянските крясъци на гуляещите в съседните дворове, като тръгне да шофира се чуди как да избегне постоянната заплаха от сблъсък с изживяващи се като състезатели комплексари, потребителските права клонят към 0, образованието е съсипано и намирането на добро училище е предизвикателство...
112
2
 
5
 
! Отговори
точка преди 7 години
До: тез двамата дето се джавкат!Като ви чета гледм, че и единият и другият сте за трепане при това с чехла!
111
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 148има ли значение кой от къде е?важно е доколко се учиш и приемаш живота такъв,какъвто би трябвало да е,да се интегрираш,да попиваш хубавото и да искаш то да се случва и в собствената ти държава.но за твое любопитство ще отговоря,от враца,съм,живях в палма,живях във валенсия,живях и обиколих и италия,видях много и се поучих,а ти?...
110
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Проблемите са много, и доста дълбоки. Подкрепям мнението на почти всички коментиращи. Но хайде да не говорим за България като за някой вече починал. Създава се нагласа, или умишлено ни я създават с някаква цел, не особено прозрачна. Всичко неестествено отмира по естествен път. Нещата се променят ден за ден и никой не знае какъв вятър ще задуха утре. Умерен оптимист съм, че тая дивотия не може да продължава до безкрай.
109
5
 
7
 
! Отговори
5039 преди 7 години
То светлото бъдеще ни беше нарисувано още в началото на демокрацията от план Ран & Ът. Имаме поне възможност да се дърляме безсмислено по форумите.
108
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Но този изход е много логичен. Когато за един и същи вид дейност получаващ насреща престация, която се разминава в десетки пъти, плюс огромна разлика в стандарта на живот и условията на труд, тогава какво да му мисли младият /и не само/ специалист и какви да ги дялка в България?
107
2
 
21
 
! Отговори
Аз преди 7 години
Ами ще емигрират .. какво да правят тук, да ги обиждат всеки ден и да има заплащат колкото да си купят свещ да се прекръстят, като имат акъл бягат, луд е този който търпи просташтина.
106
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"България има 2.6 пъти по-малко БВП на човек от Германия, а средната реална заплата е 5.2 пъти по-ниска у нас."