Защо ядем вносна "пластмаса" и през лятото?

Градинарството и овощарството в България от години са в упадък
Обновена: 4 сеп 2016 11:14 | 4 сеп 2016 11:02, Елка Василева
184
Защо ядем вносна "пластмаса" и през лятото?
Снимка: архив, Reuters

Защо българското земеделие не може да задоволи потребителското търсене на домати, чушки, ябълки и други основни плодове и зеленчуци родно производство? Според двама производители, поводи за тревога има достатъчно, пише Дойче веле.

Над 130 000 сезонни работници от България всяка година участват в брането на плодове и зеленчуци в почти всички държави-членки на Европейския съюз. В същото време българското земеделие изпитва остра нужда от близо 70 000 работници и специалисти.

Макар и определяни от Министерството на земеделието като „приоритетни“, градинарството и овощарството в България от години са в упадък. Почти целогодишно щандовете за плодове и зеленчуци в страната се пълнят с вносна продукция – при това от „слънчеви” държави като Полша или Холандия. Защо българското земеделие не може да задоволява поне през лятото част от потребителското търсене на домати, чушки, ябълки, пъпеши и други основни плодове и зеленчуци?

Защо са толкова евтини вносните домати?

Председателят на Националния съюз на градинарите Слави Трифонов е категоричен, че пропадането на българското производство на плодове и зеленчуци бележи трайна тенденция, установила се преди влизането на страната в Европейския съюз. „Тогава контрабандата на пресни продукти от съседните страни нанесе голям удар на българското земеделие. На борсите за препродажба на задгранични храни и сега всеки може да докара необявена и неосчетоводена продукция и да направи дъмпинг на истинските производители“.

Установилите се в България големи търговски вериги все пак имат алтернативни източници на доставки, които дават шанс и на българските градинари. Защо обаче и през лятото магазините на „Била“, „Кауфланд“ или „Лидъл“ са наводнени с турски, гръцки, испански и особено с полски домати? „Полша беше страната, която най-упорито отстояваше интересите си в земеделието по време на преговорите за присъединяване към Европейския съюз. За разлика от България, тя успя да извоюва за своите фермери много аграрни субсидии от Брюксел, например за плодове и зеленчуци, произвеждани за консервната промишленост.

„Полските оранжерии изнасят за България именно „домати за преработка“, които им носят субсидиите, необходими за покриването на скъпите производствени и транспортни разходи. Полските домати пристигат в България на цена от 80 стотинки за килограм, а само транспортните разходи за доставката на този килограм възлизат на 44 стотинки. Цялата печалба на производителите се покрива от европейските субсидии и от помощите, които Варшава получава от ЕС заради наложените от Русия санкции за внос на полски храни“, казва Трифонов.

Българският потребител обаче не трябва да забравя, че караните от хиляди километри „пресни“ плодове и зеленчуци са обработват с фунгициди (пестициди срещу гъбични заболявания по растенията) и други опасни за здравето химикали. Тези продукти не се развалят с дни, дори и да не се съхраняват в хладилник.

Сбърканите български приоритети

Крупният производител на зеленчуци в Плевенска област Валери Велев подозира, че за стимулиране на зреенето на внасяната оранжерийна продукция се използват и химически стимулатори. Той е доволен, че през последните години европейските субсидии за зеленчукопроизводителите са нараснали от 50 на 230 лева на декар. Но заради могъщите лобита на големите играчи в производството на зърно, млечни продукти и тютюн, градинарството и овощарството са едва четвърти подред приоритет за земеделието на страната.

Абсурдно е, че националното субсидиране на тютюнопроизводството, което по понятни причини вече не се подпомага от Европейския съюз, надхвърля близо 50 пъти /!/ дотациите за градинарите и овощарите. Политически обаче феноменът е напълно обясним с електоралната подкрепа от етнически смесените райони.

Според Велев разпределението на европейските средства за българските земеделци също не се подчинява на пазарната логика и потребителското търсене. „Така например, за да бъдат „усвоени“ европейските субсидии за градинарите, заявките за отглеждане на тикви и дини тази година са нараснали с 400%. Производствените и трудовите разходи за един декар качествени червени чушки възлизат на 2000 лева, докато за декар дини или тикви той е 200 лева. А субсидиите и в двата случая са едни и същи. Това кара недобросъвестни предприемачи да отглеждат как да е печелившите култури, за да вземат субсидията, без да ги е грижа за реализацията на крайната продукция, ако изобщо има такава. Несъмнено една от причините за упадъка на градинарството е липсата на дългосрочни стратегии и цели сред управляващите, както и сред немалка част от производителите“, обобщава Велев.

Кадрите са най-острият проблем

И Велев, и шефът на Националния съюз на градинарите Слави Трифонов не крият голямата си тревога от обезлюдяването на селата и рязкото намаляване на работната ръка в най-трудоемките отрасли на растениевъдството. Професионалните училища за селскостопански кадри са почти на изчезване и випуските им намаляват драстично от година на година. Техните възпитаници се обучават на допотопна техника и изучават остарели методи в земеделието.

Берачи за овощарството и градинарството се набират все по-трудно, кандидати за нея са единствено хора от малцинствата. Агрономи и механизатори почти не са останали. „Доплака ми се, като прочетох за жертвите на катастрофа с микробус, превозващ български берачки на плодове в Португалия. Оказа се, че жените от Смолянско продавали труда си за 12 евро надница. Аз плащам до 1 лев за килограм набрани череши и най-добрите ми берачи правят по 80 лева надница“, посочва Трифонов.

Колегата му Велев се бои и от слабите, но и от силните години в бранша. „Ако тази година нямаше суша и имахме добра реколта, моите чушки щяха да останат необрани на полето. Едва смогваме да съберем 170 берачи от 6 села“, оплаква се Велев.

Националният съюз на градинарите настоява България да се въведе така наречената „търговия на кратките дистанции“, каквато практика има в редица други страни. Това означава, че 51% от продаваните в търговската мрежа плодове и зеленчуци трябва да бъдат произвеждани в радиус от 200 километра и да носят знак за прясна продукция, събрана най-много до 2 денонощия преди да бъде изложена за продан. „Много е важно и това България да намали ДДС за свежите храни. Именно измамите с този данък движат огромния сив сектор и контрабандата в производството и вноса на плодове и зеленчуци, които обхващат 85% от оборотите в бранша“, заключава Слави Трифонов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


184
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
154
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
TOI DAVAL MOLQ VI SE 1 LEV ZA KILO CHERESCHI A TUK SE PRODAVAT OT 17 DO 19 EVRO KG Q SI MMAMATA
153
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Доматите са скъпи защото всички разбират от футбол.А причината хората да работят в чужбина е защото комунистите начело с Жан Виденов се хвалеха колко бил евтина храната и труда в България.Сега докторите да ядат ***.
152
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ВИЕ СТЕ *** ,БЕТе *** и дупе заголват за "братска русия" . И най-отвратителното е, че им прави кеф като им порят дебелото черво.
151
3
 
6
 
! Отговори
ВИЕ СТЕ МАЛОУМНИ ,БЕ преди 7 години
*** ВЪРТЯТ СУЧАТ ...ВСЕ СИ МИСЛЯТ КАК ДА НАХРАНЯТ РУСИЯ И ДА И УГОДАТ... ...ТА ДА ИМ ЗАПАЗИ ВЛАСТТА И НАГРАБЕНОТО ОТ ХОРАТА СЛЕД 9.09.44г!ОТИДЕТЕ ТАМ ,БЕ....ХА,ХА,ХАААААААААА....СОЦА И ПОСТ -СОЦА ВИНАГИ ИМА НУЖДА ОТ РОБИ НА ТРУДА!АЗ ,КАТО ПО-*** , ШЕ ХОДЯ НА ЗАПАД ...ЗА ЕВРО И ДОЛАРИ...!!!
150
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До МРАВКААй сега ми напиши една "некачествена" стока от ЕС която се продава в БГ.
149
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ядете некачствени вносни домати и зеленчуци , защото :ТЕЗИ КОИТО УПРАВЛЯВАТ ТОВА МИНИСТЕРСТВО , НЕ ИМ ПУКА , ДАЛИ ЩЕ ПОЛУЧИТЕ ЕВРО СУБСИДИИ ЗА ТРУДА СИ ИЛИ НЕ.ТЕ НЕ ЗАЩИТАВАТ ВАШИТЕ ИНТЕРЕСИ НА ПРОИЗВОДИТЕЛИ , А ГЛЕДАТ САМО КАК ДА СЕ НАГУШАТ С ПАРИ ОТ ЕВРОФОНДОВЕТЕ И С КОМАНДИРОВАЧНИТЕ ЗА БРЮКСЕЛ?!ДРУГИТЕ ПОЛУЧАВАТ СУБСИДИИ ОТ ЕС---И ЗАТОВА ПРОДУКЦИЯТА ИМ Е ЕФТИНА И ПЕЧЕЛЯТ!
148
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хем доматите по пет лева хем пет лева надница (когато има) за берачите. Най-добре пък ученици да ги берат за без пари... за образОвание де. Пък може и да им плащат, няма безплатен обяд, я!Така искат нашите мутро-капиталисти.
147
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До младенЖивея в ЕС. Предполагам, че е има техническа грешка в статията. 12 евро е по-скоро ставката на час.
146
11
 
2
 
! Отговори
тролгеносен преди 7 години
Статията си е статия. Все тази дали доматите са пластмасови или не. Кой кви иска-такива ще си купува. А сега се върнете по постовете назад и лесно ще ви светне опорната точка на руския ***: "Соца беше супер, ЕС е виновен за всичко". Той, гадния ЕС ни разсипа земеделието, сложи ни вилата на врата да ядем аржентински лимони и все дивотии от сорта. Дивотии от сорта , че БГ едва ли не може да изхрани половината свят ако бяха останали ТКЗС-тата. Тролска му раута..........
145
0
 
1
 
! Отговори
младен преди 7 години
До Анонимен 154Пипал съм, не е като да не съм. Аз 80 няма да направя, но поне 40 и нещо 50 ще, което е пак повече от 24лв.(12 евро) за ден.
144
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До младенТролчев, ти брал ли си череши????? Знаш ли кога ще набереш 80 кг череши за един ден сам? точно никога.
143
6
 
12
 
! Отговори
Офффф преди 7 години
Хората в Бг така и не можаха да разберат какво представлява капитализма. Пазара определя всичко! Нали това е и смисъла на ЕС. Целия пазар в ЕС е отворен за всички членове. Който знае как да прави бизнес = произвежда и продава, който не не знае как да прави бизнес - купува внос!Пазара е залят от вносни стоки, по простата причина че нашите производители явно не могат да се конкурират със колегите си от другите държави. А и българите ги мързи и не искат да работят в земеделието. Това е истината!
142
4
 
5
 
! Отговори
младен преди 7 години
"Оказа се, че жените от Смолянско продавали труда си за 12 евро надница. Аз плащам до 1 лев за килограм набрани череши и най-добрите ми берачи правят по 80 лева надница"Доста честа масова заблуда не само в тази професия, да отидат на запад и да се окаже че като теглят четата взимат по-малко от колкото тук!!!
141
1
 
10
 
! Отговори
младен преди 7 години
"Българският потребител обаче не трябва да забравя, че караните от хиляди километри пресни плодове и зеленчуци са обработват с фунгициди..."Българинат трябва да се светне че само той като потребител може да оправи това като просто не купува пластмасата. Ето примерно аз купувам домати, винаги БГ, нищо че са с левче, че и повече от горе, все пак купувам кило най-много две, не два тона че да има значение цената. Да не говориме че като си е за мене стига да е качествено няма значение цената!!!
140
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ДЦАми дрънкаш глупости. Как може една малка България да "изхрани" Русия, че и Европа. С кое да я изхрани??
139
1
 
9
 
! Отговори
ДЦ преди 7 години
До АнонименА, ти *** в Израел и виж какво вършат евреите в полупустините райони със 20 000кв/км територия и след това ги сравни нашите природни и географски възможности.Сравни техните показатели в сел. стопанство с нашите!!!!ПСКъде съм споменал комунизъм???А, и престанете най-сетне да използвате изтърканата Мантра "комунизъм"!, когато изпаднете в Сту...пор!
138
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До дцМожехме да изхранваме и себе си, и Русия, че и Европа,.........................хахахаахахахахахахахахахахахахххаахахахаах! *** на лекар......може и да са измислили некво лекарство за комунизъм........
137
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 142Пълно безумие си написал, че и плюсчета си си нашлякал. В съседна Гърция "били започнали " производство на лимони!!! Че от как съществува Елада винаги са се гледали лимони по тези земи!!! Като искаш да псуваш капиталистите, псувай ги ама не пиши малоумия.
136
4
 
11
 
! Отговори
дц преди 7 години
Бг можеше да се превърне в еталон на сел.стопанство, ако то не беше унищожено целенасочено и с умисъл!Можехме да изхранваме и себе си, и Русия, че и Европа, а постъпленията щяха да пълнят държавната хазна, но уви!Европа ни убеди, че печалбата ни от промишленоста и сел.стопанство ще бъде по-голяма, ако напуснем руските пазари и свием производството си!И в момента в койко изпълнихе заръките им западните компании веднага заеха нашето място в РФ!Отговорът на Европа беше Нищо лично просто бизнес!
135
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
не само Градинарството и овощарството цялата територия е в упадък