Майката на Мустафа: Мъчно ми е, ще отида до болницата при него!

Джейлян живее в кърджалийската махала от 6 месеца с новия си мъж
Обновена: 20 сеп 2016 20:09 | 20 сеп 2016 20:00, Петя Славова
150
Майката на Мустафа: Мъчно ми е, ще отида до болницата при него!
Снимка: Bulgaria ON AIR

21-годишната Джейлян Халилова е майката на 9-годишния Мустафа с тежко онкозаболяване, изоставено в болница в Пловдив. Тя живее в квартал "Боровец" в Кърджали.

Единствено пред Bulgaria ON AIR, Джейлян разказа, че й е много трудно да се грижи за другите си три деца. Мъжът й се намира в Свиленград и по никакъв начин не се вълнувал от съдбата на общо четирите им деца, сред които е и Мустафа.

Репортерът на Bulgaria ON AIR Гери Венкова я попита дали не й мъчно за Мустафа, а Джейлян отговори така: "Така е, но аз ще отида при Мустафа."

Другите й деца се намираха при баба им в Бряговец, но те са прибрани днес от социалните. Джейлян знае за това.

"Еммм, не се чувствам добре, но не мога да се грижа за тях", обясни майката.

Тя не отишла при Мустафа, защото нямала пари, но отрече да го е изоставила. Запитана дали иска да каже нещо, тя не пожела. Джейлян живее в кърджалийската махала от 6 месеца с новия си мъж.

Още по темата

Иначе десетки отклихнаха на призивите на лекарите за помощ. Активизираха се и всички държавни институции, за да направят проверка по случая с 9-годишния Мустафа.

"Скъпи прители, това е Мустафа и се лекува от злокочествено заболяване. Изоставен от родители и близки, той е принуден да разчита на персонал, други майки и най-вече на себе си относно грижите и нуждите, които има по време на лечението. Нашата молба е да помогнем на Мустафа с дрешки". Този призив се появи на страницата на Онкохематологичната болница вчера.

Стотици хора откликнаха с готовност да помогнат. Нито един от близките на Мустафа обаче не се появи. Отсъствието на родителите му породи въпроса наистина ли е изоставено 9-годишното в болницата от майка си.

"Колеги в Крумовград и Кърджали в момента са я открили като тя е заявила, че в момента няма финансов ресурс, но при първа възможност ще дойде да го види. Другото, което се знае е, че майката всъщност, това не е единственото им дете, тя има общо 4 деца, които се отглеждат от майка й, тоест от бабата на Мустафа. В момента майката на Мустафа живее в Кърджали с нов партньор. Тя не желае да се грижи за децата си, както и новият й партньор също не желае да й помага по никакъв начин", коментира Надя Танева от Агенция социално подпомагане в Пловдив.

"В началото майката придружаваше детето, а след това известно време бабата. Всички наши деца, държим да има придружител. Това е важно за емоционалното им състояние. То остана само и беше тъжно. Тъй като от лятото остана само, имаше нужда от малко по-есенни дрешки и заради това си позволихме да напишем този призив в страницата на нашето отделение, който доведе до много бърза реакция на много хора", заяви д-р Стоянова от пловдивската болница "Св. Георги".

Това не е първият случай, в който момчето постъпва в болница. Социалните служби обаче не са получавали сигнали за състоянието на Мустафа.

"Детето е постъпвало миналата седмица на лечение, но е пуснато за Коледните празници за няколко дни като през това време майката го е придружавала. Говорим за миналата година. Било е гарантирано от родителите, от майката, че след празниците, то ще бъде върнато обратно в клиниката", заяви Танева.

Близките на малкия Мустафа от две години живеят в село Бряговец. Твърдят, че искат той да се прибере у дома.

"Отсега нататък искаме да оправим нещата и всичко да стане нормално. Искаме детето да е живо и здраво", посочи дядото на Мустафа Сабри.

Следва отговорът на най-важния въпрос "Какво ще се случи с Мустафа?". В момента с него работи психолог - успокояват от Социалната служба. Поради нежеланието или невъзможността на родителите да се грижат за него, вероятно ще бъде вписан в регистъра за осиновяване. Преди това момчето ще остане в болница още 6 месеца, където ще бъде обгърнато с вниманието на лекарите и на стотици хора, които са готови да се притекат на помощ. Днес от отделението вече призовават да не се правят дарения, тъй като детето е затрупано с подаръци.ите обясняват обаче, че най-необходима е подкрепата на родителите му в тежката битка със заболяването.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
0
 
5
 
! Отговори
Гражданин преди 7 години
Гледах интервюто с майката в сутрешния блок, по всичко личеше , че по никакъв начин не е заинтересована от 4те си деца, камоли от това което е в болница. Раждала ги е само, за да извлече парична полза от тях в по-късен етап. И като е видяла, че няма да стане си е била шута и ги е зарязала. Това е манталитета на необразования и нагъл ром! Факт е- не са всички такива, но едно 99% са!
74
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
21-годишната Джейлян Халилова е майката на 9-годишния Мустафа с тежко онкозаболяване, изоставено в болница в Пловдив. Тя живее в квартал "Боровец" в Кърджали.Товя трябва ли да ни трогва. Родила го е на 12 години. с вероятност пълнолетен съпрг/ гадже. Докога педофилията сред ромите ще се одобрява?Ако детето беше българче бащата щеше да е съден за педофилия и детето никога нямаше да получи помощи и никога нямаше да бъде излъчвано по медиите.
73
0
 
17
 
! Отговори
Българин преди 7 години
Майката е от турски говорещите ***. Аз ако спя с 11 годишно момиче, веднага ще бъда осъден за педофилия, а *** не защото било традиция! Крайно време е да се въведе и за тях закона- минимум 10 год присъда. Детски надбавки ,да се получават само за две деца. За повече от две само ако родителите имат средно образование и работят.
72
0
 
4
 
! Отговори
Бо преди 7 години
До Георги ЛамбуровПрав си Жоро, ама са евтини гласоподаватели ...Излиза, че не е глупав тоя дето яде баницата, ами едни 240 народни предатели.
71
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като живеят като животни, ще е така и вината си е тяхна. Къде са и институциите. Тази на 11 забременяла... защо "мъжкото" добиче не е в затвора, ама се знае, че е в Свиленград. За да се изкорени това "традиционно" поведение, просто трябва да има наказания.
70
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Такива трябва да бъдат кастрирани. Не енормално да създвааш деца и да не се интресуваш ог тях
69
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Георги Сметни на 12 години забременяла--------------------------------На 12 е родила, ама са й надули еърбега на 11 :)
68
0
 
9
 
! Отговори
Дан преди 7 години
То само с е`бън не става в тоя живот, трябва и акъл. Да си оставиш детето - смърт за тази гнусна твар, ето това заслужава!
67
1
 
4
 
! Отговори
breh преди 7 години
Романеса са романеса не са турчета хаххахахх
66
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да точно лекарите са виновни!За какво мислите, че настояват децата да имат придружител по време на престоя си в отделението?Ами защото да отпадне задължението санитарите да се грижат за тях!В отделението болногледачи нямат медицинските сестри отдавна не са такива!В българските болници болногледачи няма,тази роля донякъде изпълняват санитарите.Дори в началото на годината избухна спора относно Наредба на МЗ,според която майките трябваше да плащат такса ако искат да придружават болните си деца.
65
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И глухите чуха и слепите видяха случката с малкия Мустафа.То не беше нищене ,то не беше чудо.Животът за мислещите и отговорни хора е труден ,пълен с неразрешими проблеми.Пристанете да ни унижавате с подобни шумотевица.не ни подлагайте на подобни гаври.Има институции,които получават пари,за да помагат на изоставени дечица.
64
2
 
14
 
! Отговори
O преди 7 години
Ето сега и се е "освободило" място и с новия ще си направят още 4 ...
63
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ооо, има в тази още много деца........
62
19
 
16
 
! Отговори
Несъгласен преди 7 години
Да си го кажем направо,Мустафа не говори български,има ген и най-вероятно вече придобити навици от роднините си,който по никакъв начин не кореспондират с общоприетите правила.Ползата от него в едно малко по-далечно бъдеще ще е никаква,да не говроим ,че може да започне да краде,пребива и убива....Айде да оставим естествения подбор да си свърши работата и да насочим поглед и усиля към нещо което наистина си заслужава..
61
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
4 деца на 21 години. Евала кака давай имаш още време! Ердоган ще плати няма са плашиш.
60
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За каква цивилизованост може да се говори при този етнос, след като се създават безотговорно невинни деца. Това е абсолютно примитивно, да сътвориш 4-5-6 деца без да имаш средства да ги отглеждаш. Или ще кажете, това си е особеност на оцеляването на този етнос, както при доста представители от животинският свят, разни дребни гризачи - хамстера ражда 5-6 мишока и остава 1, понякога и не.
59
1
 
2
 
! Отговори
Гого-До гого преди 7 години
Отговор -*** неграмотен значи по твойта логика всички които могат да говорят грътски са кръци и всички тези които могат да говорят на английски са гръци а мога ли да те питам как се казваш ти или твойте бащи ?
58
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Крайно време е родители, които оставят децата си на държавата, да плащат издръжка.Ако някоя шведка роди преди да е навършила пълнолетие, трябва веднага да започне разследване за педофилия, малолетните родилни да се извеждат от семействата си и да се настаняват в домове, а техните родители да заплащат издръжка. Който не плаща издръжка, да полага обществено-полезен труд, който откаже - затвор.
57
6
 
1
 
! Отговори
Гого до Гого преди 7 години
Значи всички говорещи на български са българи така ли куха лейко по този Извот
56
4
 
8
 
! Отговори
123 преди 7 години
А стига с тоя МустафаДайте нещо за Митьо очите