Толерантни сме към осиновители, но не и към осиновени

Чест стереотип: Етносът на детето носи гена му!
23
Толерантни сме към осиновители, но не и към осиновени
Снимка: Reuters, архив

Оказа се, че българинът се отнася по-добре към хората, които осиновяват деца, отколкото към самите малчугани, разчитащи на грижите на новите си родители.

56% от анкетираните в проучване смятат, че нашето общество е толерантно към осиновителите, но само 46 процента са съгласни, че българското общество е толерантно към осиновените.

Тези резултати показват, че субективно в обществото осиновителите се третират с повече разбиране в сравнение с осиновените, сочи извод от проучване на общественото мнение на Българската асоциация "Осиновени и осиновители" /БАОО/.

Изследването е на базата на 800 онлайн интервюта и е направено в периода 4-11 април тази година.

За 92 на сто от анкетираните осиновяването е по-добрата алтернатива от настаняване в центрове от семеен тип и дългосрочна приемна грижа.

68% считат, че осиновяването е важен за обществото въпрос, а според 82 на сто държавата трябва да координира процеса по осиновяване съвместно с всички заинтересовани страни в обществото, неправителствени организации, сдружения и други.

За 77 на сто от интервюираните, семействата които не могат да имат деца заради репродуктивни проблеми, осиновяването е най-добрият вариант.

42 на сто посочват, че ако оставено за осиновяване дете желае, след като навърши пълнолетие, то трябва да знае кои са биологичните му родители, без значение дали те са съгласни да бъдат разкрити.

29% са на мнение, че трябва да е законово възможно братя и сестри от един биологичен родител да могат да се откриват, а 71 на сто считат, че правата на децата, оставени за осиновяване, са с по-голяма важност от желанията на биологичните родители по отношение на тайната на осиновяване.

69 на сто от респондентите смятат, че детето трябва да знае, че е осиновено, а според 63% родителите, осиновили дете, трябва да му кажат, че е осиновено, когато преценят, че то е готово за това.

Други 24 на сто са на мнение, че разкриването пред детето, че е осиновено, трябва да се случи възможно най-рано.

Проучването открива сериозни индикации за разминаване между декларираните и реалните възприятия на анкетираните към осиновители и осиновени. При директно зададени въпроси, свързани с приемането на осиновени и осиновители, хората подкрепят обществено приемливи тези по въпроса, а след това, когато същите се тестват задълбочено и темите са адресирани не толкова директно, се получава разминаване между декларираната и реалната позиция.

Хората декларират толерантност и заявяват, че осиновителите са благородни хора, че трябва да получават подкрепа от държавата, че осиновяването е много хуманен акт и осиновените не са по-различни от другите деца.

В същото време същите тези хора имат предразсъдъци, като това че осиновителите трябва да са млади или на средна възраст, че не могат да имат деца и затова осиновяват, че осиновяването може да се случи само ако осиновителите не са хомосексуални, а осиновените деца, ако са от ромски произход, вероятно носят "лоши гени".

Честите стереотипи, открити в изследването, са, че етносът на детето носи гена му, осиновеното дете се адаптира по-трудно в социалната среда, често е по-агресивно от другите деца и, ако се различава на външен вид от родителите си, няма да може да се интегрира в техния социален живот.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гена е ген особено ако детето расте в БЪЛГАРИЯ. Гледах по тв ромчета осиновени в САЩ, много по-различни са, отраснал са в изкуствената им позитивна среда, учат...лъха интелект. Гледах и такива отраснали в България, едното искаха разсиновяване, същото е и с една жена, която се е видяла в чудо с момиче от този етнос, сякаш е отраснали в гетото, маниери, навици, облекло. Може би ако това дете се гледа от родители с по-твърда ръка ще е друго, незнам. Защо се толерира тази раждаемост?
14
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това не са предразсъдъци, това е правилното отношение към деца от собствения етнос. Против македончета, русначета, украинчета също нямаме нищо, при случай няма проблеми да осиновим и отгледаме, ако чак толкова няма българчета.
13
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Готвят се промени в Семейния кодекс в смисъл, че ще отпадне разсиновяването. Много внимавайте какво дете ще вземете, на деца с увреждания също не се хвърляйте, да не ревете един ден. Няма опция undo. Те изискват много специфични грижи, нормално семейство без медик в семейството няма да може да се грижи за него.
12
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До LanНе е само това. Имало е обичай турската свекърва да подбира хубав и силен ***, когото да води при снаха си. Това се е правело или тогава, когато синът е взел няколко жени, но нито една не забременява, или когато свекървата е искала да има по-хубави внуци.Това не е измишльотина и се е практикувало не само в Османската империя, но и в аристократичните среди в Западна Европа. Там пък са женели братовчеди, за да не се разпилява фамилното богатство и се е стигало до ***.
11
1
 
6
 
! Отговори
До Някой /№10/ преди 7 години
Ти сигурно си млад, не знаеш, че през 80-те години чрез статии по вестниците се лансираше идеята, че държавата трябва да задължи несемейните хора да осиновят по едно от децата, изоставени в социалните домове,които не са били пожелани от доброволните осиновители.Умуваха дали това задължение трябва да обхване хората над 30 или над 35 г.! А те не се женеха заради малки заплати и липса на жилище! Така опипваха почвата как ще реагира народътИ тогава за бяло дете се даваше подкуп и се чакаше дълго
10
1
 
10
 
! Отговори
Значението на ДНК преди 7 години
не може да бъде отречено или омаловажено.Лисенко и Макаренко в миналото са се опитвали да докажат, че биологичният материал може да бъде коренно променен в зависимост от средата. Е, науката, природата и социалният живот доказа, че те ГРЕШАТ.Средата, възпитанието, може да тушира някои от качествата на индивида и приоритетно да развие други. Но само толкова. От магаре кон не става. А ако се опиташ да направиш товарно добиче от расовия жребец, само ще осакатиш личната му съдба и ще ощетиш света.
9
1
 
17
 
! Отговори
Някой преди 7 години
И защо някой трябва да ме задължи да си осиновя ***.Минахме по този път с осиновяването.Ако желаеш етническо българче,трябва да си платиш между 15-20 000лв.*** са безплатно.Е те това е нашата мила държава.
8
1
 
9
 
! Отговори
Действителен случай преди 7 години
Имах две съученички близначки от съответния етнос осиновени от българи родители.Едната роди на 14 и прекъсна училище за да работи, а другата избяга в чужбина и тя да работи като сещате се каква. За да има предрасъдъци трябва и капка истина.Иначе едното момиче добре си гледа детето (само едно има) на 30 сме вече.
7
3
 
29
 
! Отговори
БАЙ ИВАН преди 7 години
Предпочитам да си осиновя куче отколкото биологичен вид от проблемния етнос....със сигурност кучето ще го оцени след време и няма да съжалявам...
6
1
 
15
 
! Отговори
Lan преди 7 години
И понеже аз съм изключително стериотипна, дълбоко вярвам, че точно фактът, че са взели гени от много по-напреднали от тях народи, ги е направило модерната държава, която са днес...а не османската орда. Дано да продължат да се развиват, а не да деградират до нещо излязло от 13-ти век, както демонстрират други мюсюлмани.
5
1
 
30
 
! Отговори
Lan преди 7 години
5Само че науката го доказа - под 3% са турските гени у българите! Включително и при българите мюсюлмани :), вярвай си на каквото искаш...А аз ще ти кажа - след изнасилване се е ходело при местната знахарка и тя е давала билки, единици са били родените деца. Ще им се на турците, но истината е, че те имат много повече гени на поробените от тях народи, просто защото са отвличали млади жени за невести и момчета за еничари.
4
13
 
7
 
! Отговори
свинаря преди 7 години
"Българин" е културно-политическо понятие както и всяка друга народност,а не генетическо.
3
3
 
29
 
! Отговори
Lan преди 7 години
И какво излиза от статията! Лоши сме били българите, че искаме и за изоставените деца точно това, което искаме и за нашите си деца - да растат с родители, по възможност млади (за да могат те да си гледат детето, а не то да ги гледа) и хетеросексуални, защото пък в природата това е нормалната родителска двойка! И освен това сме били "стереотипни" защото вярваме в генетиката :) и фактът, че нравът, умът и талантът също както и цветът на кожата се унаследяват! Много "мъдра" статия! Думи нямам!
2
1
 
31
 
! Отговори
свако преди 7 години
Ами верни са тези стереотипи. То и за това така ги наричат. Я вервам на очите си, а не на они кво ми реват.
1
5
 
48
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 7 години
99% от децата по домовете са от ромскотурски произход