Малолетните кримки в центрове, не в ТВУ-та

Министър Захариева с промените в областта на детското правосъдие
27 сеп 2016 16:00, Анисия Иванова
5
Малолетните кримки в центрове, не в ТВУ-та
Снимка: БТА

Специализираните интернати ще бъдат трансформирани в обучителни центрове, съобщи министърът на правосъдието Екатерина Захариева при представяне на нов пакет законодателни промени в областта на детското правосъдие.

България е една от държавите, в която законодателството в тази област изостава. Предложението на правосъдното министерство включва изцяло нов Закон за отклоняване и налагане на възпитателни мерки, както и свързани с него промени в НПК и НК, обясни министърът.

Най-важната промяна е закриването на възпитателните училища-интернати и социално-педагогическите интернати и реорганизацията им в нови центрове с възпитателен надзор.

Според тях интернатите вече няма да имат решетки, ще са открит тип и децата ще получават добро образование, Промените предвиждат малолетни да бъдат настанявани в тях само в краен случай, като за повечето ще се търсят специално обучени приемни семейства.

"В тях ще бъдат настанени максимум до 10 деца в среда, близка до семейната. Изрично е предвидено в едно помещение да не могат да живеят повече от 3 деца, като за всяко е необходимо да се осигури минимум 6 кв.м пространство и възможност за самостоятелна учебна подготовка. Към момента в тези институции се намират 205 деца, като 50 са под 14-годишна възраст. В затвора в Бойчиновци се намират 20 деца, непълнолетни, които са с присъди”, обясни Захариева.

Най-честите осъдителни присъди, които децата получават за престъпления, са вързани с имуществото – кражби или грабежи.

"Има 4 осъдени деца за убийства. Другите често срещани престъпления са свързани с разпространението на наркотици”, допълни министърът. 

"При непълнолетните от 14 до 17 години, които са наказателно-отговорни, идеята е да се отклоняват от наказателното производство с налагане на възпитателни мерки за леките престъпления”, подчерта правосъдният министър. По думите ѝ всички изследвания по темата показват, че децата, извършили престъпление, са по-скоро жертви.

Отпадат изцяло санкционните мерки срещу малолетните – от 8 до 13 години, новата уредба предвижда изцяло превъзпитателни мерки спрямо тях.

С новите промени задължително ще се указва колко време да е престоят в новите центрове, като той не бива да надвишава 1 година. На всеки три месеца пък ще се прави оценка за напредъка на децата. Предвидени са и нови възпитателни мерки. В тях влизат трудово възстановяване на щетите при кражби, забрана за среща с определени хора, забрана за посещение на определени места и дори забрана за напускане на дома и страната.

"Целта на възпитателните мерки и наказанието, когато има престъпление, е да интегрира и ресоциализира децата. Основната цел на възпитателните мерки и наказателните мерки срещу непълнолетни, трябва да бъде превъзпитание, а не наказание”, коментира още Захариева.

Омбудсманът Мая Манолова заяви, че подкрепя промените, но посочи, че трябва да се помисли какво ще се направи с вече настанените деца през следващата една година, докато те влязат в сила.

Тя предложи да бъде извършена оценка на всяко дете от мултидисциплинарен екип и във всеки от случаите, в който детето може да бъде изведено, това да се случи.

Предвижда се и създаването на Национална служба за възпитателна подкрепа, която ще бъде правоприемник на сега съществуващата Централна комисия за борба с противообществени прояви на малолетни и непълнолетни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да ги пращат в бежанските центрове. Там ще ги излекуват с любов.
2
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е сега от четири, убииствата от гладни ромчета ще нарастнат значително.
1
2
 
6
 
! Отговори
Темида преди 7 години
Ромите и неромите заедно ли ще са?