Нов бунт срещу Фонда за лечение на деца

Дарителските организации не са ли в конфликт на интереси, пита НПО
Обновена: 27 сеп 2016 15:18 | 27 сеп 2016 12:07,
2
Нов бунт срещу Фонда за лечение на деца
Снимка: bgonair.bg

Красимира Величкова е една от четирите жени, които подадоха оставка и напуснаха Обществения съвет към Фонда за лечение на деца в чужбина. Това се случи след арестуването на администрацията на фонда.

"Това, което мотивира Български дарителски форум да оттегли присъствието ми в Обществения съвет е, че то е безсмислено в момента, защото след включването на новото ръководство решенията на Обществения съвет се променят. Новите практики са в ущърб на децата и ние не искаме да се превръщаме в съучастник на това", заяви пред Bulgaria ON AIR Красимира Величкова, която е една от четирите жени, които подадоха оставка и напуснаха Обществения съвет към Фонда за лечение на деца в чужбина. Това се случи след арестуването на администрацията на фонда.
 
"Новият правилник възлага много повече отговорности на родителите, болниците, в които ще бъдат децата да окомплектоват документи, докато досега това беше работа на самия фонд. Ние подозираме, че това ще затрудни достъпа до подпомагане", допълни тя.

Величкова каза, че не е взела лесно решението за напускане. "В момента ние и като граждани, и като организация започнахме да се превръщаме в параван на нередностите и напразна надежда за родителите", обясни тя. "Ще продължаваме да подкрепяме семействата да имат достъп до лечение чрез Фонда, да си търсят правата, ако се налага да правят кампании", подчерта Величкова. Според нея в работата на Фонда спешно трябва да започне да се работи ефективно, досиетата на децата да се оформят по най-добрия начин и да се следват решенията на Обществения съвет.

В студиото на "България сутрин" Пенка Георгиева от пациентската организация "Заедно с теб" каза, че имат изключителни притеснения дали дарителските организации, които са членове на Обществения съвет, трябва да бъдат там и не са ли в конфликт на интереси. Тя разкри, че вчера й е била подадена информация от член на Обществения съвет, че те също са притеснени.

"Искам да се обърна към министър Москов юридически да се провери не са ли те в конфликт на интереси. Защото когато едно дете не се одобри от фонда, то бива привиквано в тези дарителски кампании", каза Георгиева в ефир.

"Имаме сигнал предната седмица от пациент, на който е прекратена кампанията по обективни причини, тъй като не са събрани 300 SMS-а, каквото е изискването. Притеснението е, че не се знае къде отиват неразпознатите съобщения", допълни тя. "Няма прозрачност в изразходването на тези DMS-и, които са неразпознати. Ние сме изключително притеснени и очакваме някаква прозрачност да се обясни как се разпределят и къде отиват тези SMS-и."

"Фондът трябва да остане да работи и държавата е тази, която трябва да се погрижи и е задължена към тези деца", категорична е Пенка Георгиева. "Трябва да има среща между родителите и ръководството на Фонда", настоя тя.

"Очевидно се търси някакъв ефект да се създаде напрежение в общественото пространство, без затова да има основание. Няма подмяна на решение, това е невярно. Ако има протокол, в който смятат, че има несъответствие, да бяха дошли да кажат къде е грешката", каза директорът на Фонда проф. Владимир Пилософ.

Той заяви, че ако подалите оставка не дойдат в сряда на заседание, надява се останалите 13 от общо 17 членове да са налице, за да може заседанието да се проведе. "Тъй като няма още решение на Министерския съвет за нов Обществен съвет, би било нормално, макар и с подадени оставки, въпросните лица да участват в заседанието на Обществения съвет", обясни той. "Мисля, че желанието ми да бъде въведен известен ред, който напълно да съответства на правилата на Фонда, създава известно напрежение."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
1
 
! Отговори
НЕ Е СПРАВЕДЛИВО преди 7 години
живея в чужбина и от личен опит ви казвам ,че достъпа до високоспециализирана помощ минава през много процедури и изчакване.И за да ги съкратя си идвам в България и съм много доволен и от лекарската и от стоматологичната помощ ....