При вот сега: ГЕРБ е №1 с 25%, №2 за БСП, РБ...

Малко над 50% от избирателите ще гласуват за президент
185
При вот сега: ГЕРБ е №1 с 25%, №2 за БСП, РБ...
Снимка: Reuters, архив

Месец преди старта на президентската кампания ГЕРБ е първа политическа сила като за управляващите биха гласували 25.4% от българите. Това показват данните от национално представително проучване на "Екзакта Рисърч Груп", проведено през септември.

БСП е втора политическа сила с електорален дял от 15.3%. Реформаторите са трети, като обединението има подкрепата на 6% от избирателите.

Още по темата

ДПС и ПФ са изравнени позиции, с по 4.5%, а АБВ получава 3% от вота на тези, които имат право на глас.

С тези електорални резултати всички споменати по-горе политически формации могат да попаднат в следващ парламент, ако изборите се провеждаха в началото на септември, коментират социолозите.

Предстоящите президентски избори са много важни за страната според 61% от българите. Най-често така мислят избирателите на ГЕРБ, на БСП и на ПФ.

Едва 38% от българите обаче са на мнение, че президентските избори са много важни лично за тях.

Според социолозите това предполага ниска избирателна активност на вота на 6 ноември.

Малко повече от половината от имащите право на глас българи заявяват твърдо намерение да отидат до урните.

Делът на изразилите желание да гласуват на референдума е по-нисък с около 10 пункта.

Тепърва ще става ясно какъв може да е ефектът и от вот две в едно - президентски избори и референдум. Очаква се сериозна кампания не само за президентските избори, но и за референдума.

Най-много желаещи да гласуват за президент има в селата, а най-малко – в столицата.

Готовността за гласуване нараства сред по-възрастните респонденти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
2
 
4
 
! Отговори
БАБА КУНА преди 7 години
25-ТЕ ПРОЦЕНТА НА ГЕРБ СА НА ОСНОВАТА НА ФАЛШИФИКАЦИЯТА НА ЦВЪКИ КРИВОГЛАВИЙ. РЕАЛНО ЗА ГЕРБ ГЛАСУВАТ НЕ ПОВЕЧЕ ОТ 10 ПРОЦЕНТА ОБЛАЖИЛИ СЕ ОТ УПРАВЛЕНИЕТО НА МУТРИНСКАТА ПАРТИЯ.
109
2
 
0
 
! Отговори
Goddess Rhеa преди 7 години
БЛАГОСЛОВЕНА ПОДКРЕПАза- Българския Народ- Българската Армия- Българския Президент- Българското Правителство- Европейския Съюз и НАТОХубава вечер, Приятели миряни,ПОЖЕЛАЙТЕ СИ НЕЩО ПРЕКРАСНО !аз съм тук и ви пазя------Goddess Rhea
108
1
 
4
 
! Отговори
Ти си тъп 152.. преди 7 години
Играта е много добре измислена:Гоце цака Позитанци със техното асо-Ореха, в полза на Калфата и той излиза на балотаж.ГЕРБ-пуска Д.Митов или Н.Младенов за президент ....итака се изправят ВЪНШЕН МИНИСТЪР ---СРЕЩУ ВЪНШЕН МИНИСТЪР!РАЗЛИКАТА Е САМО ВЪВ ВЪЗРАСТТА..../в полза на ГЕРБ/ТАРИКАТСКО , НАЛИ...??!!
107
1
 
2
 
! Отговори
u4en преди 7 години
Знае се! Евродепутата А Ковачев е кандидата на ГЕРБ
106
2
 
15
 
! Отговори
Тъп, та тъп преди 7 години
Е, нема такава държава! Гробокопачите още не са си посочили кандидата, ама водят..., в социологическо проучване? Че читави социолози не останаха, е ясно, ама какви са тези журналисти, то бива продажност, ама това вече е извън пътя. Отврат!!!
105
0
 
4
 
! Отговори
КАК МИСЛИТЕ... преди 7 години
....МОЖЕ ЛИ мин.НИКОЛАЙ МЛАДЕНОВ ДА Е КАНДИДАТУРАТА НА ГЕРБ ??!Тази кандидатура , ще обедене ли ГЕРБ и РБ..??!!!Хубавото Наде , ще бъде доволна от това , нали...Турция --също?Него го пазнава целия свят....НЯМА ПРЕЧКИ ЗА КОНТАКТИТЕ МУ СЪС СВЕТА!
104
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В съобщението се отбелязва още, че проведените до момента успешни изпитания са дали възможност Пхенян да усвои напълно технологията за производство и използване на вещества в необходимото количество за определени цели. И съответно Северна Корея ще може да въоръжи стратегическите си ракетни войски с ядрени бойни глави за поразяване на различни цели.
103
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
уууууааааа!. Избихте рибата. Егати нагласеното фалшиво проучване. Реформаторите 3 -ти. Сигупно са питали само протесна мрежа и форумните драскачи платени от реформаторите.
102
0
 
2
 
! Отговори
Бончо преди 7 години
Еееее тука виждам много разбиращи от политика хора.Кажете ми за кого да гласувам,че аз не зная?
101
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами много е просто и елементарно.Който е доволен от личното си благосъстояние и от случващото се в държавата да гласува за управляващите в момента.А който не е,нека потърси промяна.В този аспект учудващо е как поне 80% са недоволни от живота в България,а ГЕРБ пак водят.Или народът е тотално изперкал,или фалшификациите са нечувани.
100
1
 
18
 
! Отговори
ПАРТИЯ = МАФИЯ преди 7 години
истинската избирателна активност е около 30%, като огромна част от нея е купени корпоративен вот ! Тези "проучвания" не са никакви проучвания, а начален стадии на фалшифицирането на изборите, с една единствена цел, легитимиране на политическата мафия ! Която политическа мафия, поради ниската избирателна активност би била иначе нелегетимена ! Нито една социологическа агенция няма да ви каже истинската избирателна активност ! Нито една !
99
5
 
17
 
! Отговори
internetlumpen преди 7 години
Всяка политическа секта си има социологическа агенция.Някои като Герб си имат по три четири....Жалка палячовска пропаганда! хората ви мразят до смърт!
98
5
 
7
 
! Отговори
гого преди 7 години
Гербаджиите ще гласуват за което и магаре да им посочат. Най естественото което могат да направят нормалните българи е да отидат за гъби.
97
0
 
19
 
! Отговори
ОБРАБОТЕН преди 7 години
ПСИХОЛОГИЧНАТА АТАКА В ДЕЙСТВИЕ . ЕДНА ЛЪЖА ПОВТАРЯНА МНОГОКРАТНО СТАВА ИСТИНА.
96
4
 
24
 
! Отговори
Бойко Борисов преди 7 години
"Аз съм *** и вие сте прости-ще се разберем" така каза Вожда.Сега ние отново доказваме, че Той е прав.ГЕРБ няма кандидат за президент, но Народа е готов вече да гласува за когото и да били стига да е предложен от ББ.ВРЕМЕ Е... да влезе магарето в списъка. Няма нужда дори и име да има.25% от народа са достатъчно мал*умни за да гласуват за магарето, свинята, миризливия скункс или каквото и там Той реши да впише в избирателния списък
95
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ГЕРП=БСП=РФ всичките са крадлива *** начело с гербераста
94
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ГЕРП=БСП=РФ всичките са крадлива *** начело с гербераста
93
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нищо ново под слънцето.
92
1
 
13
 
! Отговори
от село преди 7 години
Къде е балалайката от,, Движение 21 ,, където ще ходи на балотаж ? Барековица щеше да става столична кметица след втори тур ,но къде се покри никой не разбра след 0,00001 процент гласове.
91
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За Президент се гласува за ЛИЧНОСТ.Коя е личността на ББ и ЦЦ?От зоологическата градина не казват!Защо?