Счупената плоча на Каймакчалан – гнусна провокация

Българският културен клуб – Скопие остро осъди вандалския акт
27 сеп 2016 19:34,
93
Счупената плоча на Каймакчалан – гнусна провокация
Снимка: Facebook

Българският културен клуб – Скопие (БККС) излезе с позиция, публикувана на сайта им, по повод на вандалския акт на 59-годишния Миленко Неделковски, който се похвали във Facebook, че е счупил паметната плоча за загиналите български офицери и войници на Каймакчалан.

"Членовете и симпатизантите на Българския културен клуб – Скопие (БККС) научиха с тревога, отвращение и дълбоко възмущение за поредната гнусна провокация на постюгославските удбашки структури, законспирирани в обществения и политически живот на Република Македония", пише в официалната позиция на Българския културен клуб – Скопие (БККС).

Още по темата

"Този път като марионетка е използван лумпенизираният псевдожурналист Миленко Неделковски (осъждан в миналото за криминални деяния, но фаворизиран днес от македонските власти като водещ на проправителствено телевизионно предаване, където се говори на сръбски език без превод). Същият Неделковски (който преди години беше ключова фигура в живописен скандал в Европарламента, организиран от медийни симпатизанти на правителството на Груевски) сега се хвали с "патриотичния подвиг", че е унищожил вандалски скромния паметен знак, поставен от потомци на български воини, храбро загинали в бойните действия на връх Каймакчалан, намиращ се днес на територията на Република Македония", възмущават се от Българския културен клуб.

Още по темата

От организацията са се надявали, че македонските власти ще се разграничат от случилото се, но това така и не стана. Въпреки разговорите между министър-председателите на двете страни Бойко Борисов и Емил Димитриев в този контекст, македонското външно министерство излезе със становище, което обявява паметния знак за "незаконен".

"Демонстрираното ниво на омраза е дори по-силно от това на титовия комунистически режим от времето на Лазар Колишевски, когато българските паметници и гробища бяха унищожавани систематично, но все пак тайно и скрито от обществеността, докато днес това се прави демонстративно – унищожителите се хвалят публично и нагло и се героизират от властите", пише още в позицията.

"С какъв административен акт, кога и от кого скромният паметен знак на връх Каймакчалан е бил обявен за "незаконен"? С какъв административен акт, кога и от кого лицето Миленко Борчев Неделковски е упълномощено да разрушава паметни знаци (било то законни или "незаконни")? Как властите оценяват вандализма на Неделковски – като проява на "патриотизъм" или като хулиганско самоуправство?", пита БКС македонското правителство.

"В продължение на десетилетия македонските институции възпрепятстват и не дават разрешения за рехабилитацията на разрушени и полуразрушени български военни паметници, гробища и артефакти от българското културно-историческо наследство на територията на днешна Република Македония. Такова преднамерено отрицателно отношение има единствено към България и българския народ, за разлика от особения афинитет, който се проявява към остатъците от сръбското и югославско владичество. По този повод БККС сезира ЮНЕСКО още през 2010 г., но и досега македонските институции не са отговорили на тревожните въпроси на световната организация", пишат от БКС.

От организацията призовават да се реновират полуразрушените български военни гробища и паметници от Балканските войни и Първата световна война – в съответствие с международните конвенции и духа на добросъседските отношения. Освен това БККС настоява да се изградят паметници в Скопие и Стражин-Страцин на хилядите геройски загинали български войни през Втората световна война, сражавали се храбро на страната на антихитлеристката коалиция в състава на Първа и Четвърта български армии, изиграли решаваща роля за разгрома на войските на Третия райх във Вардарска Македония (все още тема-табу за македонските граждани и младо поколение).

БКС опелира още да се спрат тежките фалшификации и спекулации с историята на страната, както и с името и делото на историческата ВМРО, която във всички регионални и световни катаклизми е била на страната на българщината в Македония.

"Нека да вдигнем силен глас против омразата, примитивизма, вандализма, титовизма, антиквизацията, непотизма, авторитаризма и тиранията! Да се обявим в защита на истинската Република Македония – любима родина на местните българи – независима, суверенна, демократична, европейска и освободена от тежкия товар на югославското наследство!", призовават още от Българския културен клуб – Скопие.

Припомняме, че в късните часове на 22 септември – Денят на независимостта на България, Миленко Неделковски публикува снимки, на които се вижда как заедно с още няколко мъже разбива с чук поставена от българска страна паметна плоча. Плочата бе поставена от български военнослужещи в знак на признателност към паметта на загиналите войници.

"Каймакчалан, днес, 22.09.2016 година, между 13:00 и 14:30 часа. Мисията напълно завършена. Незаконно поставената бетонна плоча от група български престъпници напълно е унищожена и превърната в прах”, е написал в своя профил Неделковски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
1
 
! Отговори
vilenita преди 7 години
четох за това в вестник българия днес
62
0
 
4
 
! Отговори
Цветан Караилиев преди 7 години
Когато успееш да измиеш мръсен македонец,остава чист българин и кофа сръбска кал!Македония ще я приемат в ЕС,когато цъфнат налъмите!Нашите управници не са чак толкоз загубени,че да не поискат и получат вето по този въпрос
61
0
 
11
 
! Отговори
Национал преди 7 години
Нали знаете защо македонците не могат да правят орален секс? Защото нямат Език :Д
60
3
 
7
 
! Отговори
Анализатор преди 7 години
Та значи оплакали сте се в Юнеско?! А шеф на Юнеско е "българката" Бокова! Значи би трябвало да се засегне и да предприеме нещо! Да, ама не! Тя е сложена там от Русия, и обслужва нейните интереси! А Сърбия е инструмент в ръцете на Русия! С една дума защитен е сръбския(руския) интерес в Македония, а именно да се заличава всичко българско!После пак някой да разправя, че Бокова е българка, и ала бала...!
59
0
 
8
 
! Отговори
един Българин преди 7 години
"От организацията са се надявали, че македонските власти ще се разграничат от случилото се, но това така и не стана."Значи македонските власти признаха, че са замесени и че го поддържат. Институциите в България трябва веднага трябва да реагират и да кажат, че се разграничават от македонските управляващи ИЛИ от България и народа и. Показаха си зъбите сръбските комунисти в македонския парламент и държава и признаха, че унищожават българското.
58
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Новото бъдеще на Сърбия и Македония -Югославия знаете ли какво е ще ви згазат за 2 дни !С тая политика не виждам хубаво бъдеще !Ще ви викат насраната Югославия!!!
57
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 70А тебе лично какво те грее че нещо някога е станало през 1885?? Я се загледай по-обстойно в сегашното състояние на България, мигрантите в центъра, масовата просешка тояга до която са стигнали повечето българи както и култура на всяка крачка. Дреме ми кой кого е тепал през 1885 година. Касиус Клейт тепа до едно време а после му инплантираха мозъчни клетки от овца. Та така и ние - лежим на стари лаври които в момента въобще не ни греят. :)))
56
3
 
13
 
! Отговори
1885 преди 7 години
До четете Бугариа 1885 що я пропускаш ? като ядохте бой от Сливница до Београда ? мишки такива ...
55
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До BAI MILEВ македонския език са събрани накуп всички правописни грешки на българския книжовен език. Миленко си има сподвижници и в България, десните фашистки елементи, които рушат паметници на измъчваните и клани от техните деди фашистки *** борци срещу фашизма и нацизма. Или пък цапат паметници и ги оскверняват със спрейове. Под благосклонното отразяване на олигархомедиите на олигархопсевдодемакрацията ни. А изборите се печелят с фалшификации и олигархни пари.
54
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 65Айде де от кога го чакаме да ни писне!
53
3
 
8
 
! Отговори
88 преди 7 години
Имше велика нация с велик водач,която търпя подигравки и обиди ,докато не им писна.И тогава стана страшно
52
0
 
13
 
! Отговори
Ке те видим сило! преди 7 години
миленко дойде време дойде час!
51
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Счупената плоча е провокационна димка за да се скрие грабежите на КТБ и Белене на кремълските бандити чрез българските си ДС марионетки,За две години Русия открадна от България над десет милиарда евро.Десет милиарда евра са 20 милиарда лева,годишният военен бюджет когато имахме войска и казарми бе два милиарда лева годишно,представете си за какъв мега обир става дума.Малка България издържа кремълските бандити
50
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нека наградят Миленко с екскурзия в България! Ще си изкара много добре, пък и ще си навакса първите седем години от живота, които явно са му били спестени!
49
2
 
25
 
! Отговори
потубата преди 7 години
Около 10процента от македонците не искат добри отношения с българия.Онлайн допитване.Обаче тези 10 процента цвъкат активно.
48
8
 
3
 
! Отговори
четете Бугари преди 7 години
В середине XVIII века начался подъм национального самосознания болгар. Русско-турецкая война (18771878) привела к созданию в 1878 году автономного княжества Болгария. В 1908 году провозглашено независимое Болгарское царство. В двух мировых войнах Болгария выступала на стороне Германии. В 1944 году была свергнута немецкая династия Кобургов. После Второй мировой войны начато строительство социализма, страна присоединилась к СЭВ (1949) и Организации Варшавского договора (1955)
47
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В древности территория Болгарии была заселена фракийцами, которые в V веке до н. э. создали Одрисское царство. С IV века до н. э. под властью Македонской державы, с I века н. э. Древнего Рима (провинции Мзия и Фракия). Со II по VI век территория Болгарии подвергалась нападениям со стороны многочисленных варварских племн. С 395 года в составе Византии. В VIVII веках заселена протоболгарами и славянами. В 681 году хан Аспарух основал Первое Болгарское царство со столицей в Плиске.
46
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Около 865 года князь Борис I принял христианство. При Симеоне I страна пережила золотой век. В 1018 году Болгария была покорена Византией. В 1186 году государство, известное как Второе Болгарское царство, со столицей в Тырнове было восстановлено. При Иване Асене II (правл. 12181241) Болгария снова пережила расцвет. Завована турками в 1396 году.
45
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
фракийцами, которые в V веке до н. э. создали Одрисское царство. С IV века до н. э. под властью Македонской державы, с I века н. э. Древнего Рима (провинции Мзия и Фракия). Со II по VI век территория Болгарии подвергалась нападениям со стороны многочисленных варварских племн. С 395 года в составе Византии. В VIVII веках заселена протоболгарами и славянами. В 681 году хан Аспарух основал Первое Болгарское царство со столицей в Плиске. На всм протяжении истории болгары вели постоянные войны с Византией. Около 865 года князь Борис I принял христианство. При Симеоне I страна пережила зо
44
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В IV веке Одрисское царство вошло в состав Македонской державы, которая вскоре развалилась. На месте фракийского поселения македонцы построили крупнейший город Филиппополь (ныне Пловдив)[8]