Детски градини разоряват родители, събират до 9 000 лв.

Масово валят забрани за това, но и масово ги подминават
Обновена: 28 сеп 2016 08:04 | 28 сеп 2016 07:19, Красимир Ангелов
22
Детски градини разоряват родители, събират до 9 000 лв.
Снимка: flickrs

Около 9000 лева се събират във всяка детска градина по време на първите родителските срещи, сочи проверка на "Монитор".

Това става факт, след като на практика на всяко семейство с малко детенце се искат между 50 и 100 лева на година за мокри кърпи, вода, помагала и ремонти, твърди изданието.

Така при средно 150 дечица в сграда и 60 лева такса излиза, че родителите отделят и събират средно по 9000 лева.

На практика тези такси са извън закона, защото кметовете масово са издали заповеди до директорите да не събират пари от родителите.

Такъв документ от години има в София, Варна, Стара Загора и Велико Търново, а в началото на учебната година подобни забрани има в Бургас, Благоевград и Плевен.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
1
 
! Отговори
Ивана преди 7 години
Защото им било писнало децата да се разкарват с някакви торби всеки месец???? И хайде сега да направим една проста калкулация- общо са 12 групи, средно с 30 деца в група, по 100 лв= 36 000. Ако можех да си позволя такива разходи, детето ми щеше да ходи в частна детска градина, защото за да може Г-жата да има най-модерната ДГ в София, аз трябва да лиша моето дете от обувки или друго необходимо за конкретния период!
19
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименАйде да видим как не отделят по 9000 лв, че и повече. Как нашата директорка се хвали, че има най-модерната детска градина в София, благодарение на това, че ни извива ръцете всяка година?? Как тази година са ми поискали 100 лв. без да могат да ми дадат реална разбивка на това, което искат да купят и колкото пъти попитахме (3 майки от 30) колко струва въпросното нещо, отговора беше: "Ох, много е скъпо, много" WTF???? Как ни накараха да купим тоалетни хартии и прочие за поне 6 месеца "
18
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Така е защото държавата е абдикирала от всичко и иска за нищо да не дава пари а само да прибира данъци ,същото е с банките не дават никакви лихви някаки там 0.01% а вземат таси от 10лв за поддържане на сметки и още такси при превод
17
1
 
4
 
! Отговори
Men преди 7 години
До АнонименЗначи, ти си даваш детето на "нагли,алчни и мързеливи психарки"? С какъв акъл го пускаш там?! Намери място където ще се грижат за него добре, само че да те светна на тия места таксата е мин 600-700лв.
16
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много са нагли,алчни и мързеливи психарките по училища и детски градини. Само хленчат за пари, скатават се,а ако трябва да свършат нещо, крещят като луди. Типични представители на съсловието на държавните хрантутници. За да не им се търси отговорност, натоварват някой от родителите да събира парите, тоест да имат съучастник. Вземат рушветче около 30 процента от стойността на всяка екскурзия, или каквото и да е допълнителна дейност. И вместо да спрат да крадат, те пращат в частна градина.
15
1
 
1
 
! Отговори
Niki преди 7 години
До АнонименНие за миналата година сме дали над 500 .... зависи от градината .
14
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Допълнителното събиране на пари е на родителски срещи и родители сами решават колко пари да се събират и за какво ще са!!! Всеки месец има театър , моливи, листове, учебник и т. н. И моля да не се оплаквате, защото с голямите ви претенции бихте могли да си запишете децата в частна градина и да видим по колко ще плащате на месец. С кирливите 60 лева на месец хората ни гледат децата по 9 часа на ден.
13
3
 
1
 
! Отговори
123 преди 7 години
Проблема не идва в даването на парите, а в преценката от какво се нуждае въпросната г-жа. И докато смятаме, че където работим, трябва да изнасяме купища неща за вкъщи няма да се оправим. Това ни е манталитета. Парите за помагала, острилки, моливи, играчки са ясни, ама понякога покрай тях доста се прекалява с неща, да си спестим да не купуваме в къщи. Естествено не може всички да са под един знаменател. Дадох конкретен и реален пример.
12
7
 
6
 
! Отговори
Влади преди 7 години
Аман от мрънкане! За 60 лв. на месец ви гледат разлигавените деца , възпитават ги , хранят , обличат и забавляват. Цигарите и кафетата , автомивките и семките са повече пари на месец. СТИГА ХЛЕНЧЕНЕ!!! Никой не Ви е длъжен. Отидете в частна градина и тогава имайте претенции!
11
2
 
5
 
! Отговори
123 преди 7 години
Училище в София - около 120 лв. от 25 деца-ама да не си помислите за учебници, става въпрос за първи клас-госпожата е решила да е в час с технологиите и й трябва нов лаптоп и това трябва да го платят родителите разбира се.
10
1
 
2
 
! Отговори
dir преди 7 години
Ясла в София - 60 лв. за играчки плюс всеки месец-салфетки, 10 пакетчета носни кърпи, мокри кърпи, 4 ролки тоалетна хартия, 1 течен са'пун. Децата 30 - сега ми кажете по 500 мл. средно да е сапуна с 15 литра на месец какво се прави. 15 л. са'пун вие представяте ли си. 4 ролки хартия по 30 и т.н. И като се каже да се закупуват и доставят от родителите регулярно в градината като свърши се мръщят, щото едва ли ще получат 15 л. са'пун на месец и всичко това извън събраните 60 лв.
9
1
 
7
 
! Отговори
sante_dog преди 7 години
На всички е ясно, че това е порочна практика но ги устроива и си траят. Кмета забранява плащането, но слага само негови хора за директори и после не упражнява контрол, защото си е една добра корупционна схема. И това си е корупция от всякъде. Всички печелят от нея - Кметовете са се отблагодарили на партиините кадри с пост. Директорите прибират парите (ремонтите ги осигурява общината, така че парите на родителите са си бонус), лелките влачат препарати, хартия и всяккаив неща на воля и така...
8
3
 
6
 
! Отговори
roro преди 7 години
Дрън , дрън ама "мохабет да става" ! Тия 50 лева се решават на родителска среща както и за какво ще се харчат.!На родителите е ангажимента да следят за изразходването им. Да си свършат и те работата , стига са хленчили .
7
3
 
4
 
! Отговори
Дрън преди 7 години
Ха как ще е забранено доплащане в София - на хартия може би - ние събираме по 60 лв но тази сума се контролира от родителите и се закупуват основно нужните канцеларски принадлежности, вода и чаши и образователни игри - ако ние не купим тези неща няма кой,тъй като на д-рката не и пука нито за децата - нито за служителите и!Докато няма кой да осъществява контрол така ще е....но ние сме си като овце и е ясно,че това е невъзможно...
6
3
 
8
 
! Отговори
Селена преди 7 години
До 1Продължавай да даваш пари,аз ще продължавам да не купувам перилни и почистващи препарати.Директорките на детски градини ще продължат да изнасят с кашони стоки и да зареждат магазините на мъжете си.Ремонтите се плащат от общината,храната се доставя от фирми и много ясно,че ще сложат от гадната хартия за да ви накарат да плащате.И продължавайте да носите веро, мокри кърпички,тоалетна хартия и т.н.
5
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
в софия също ли е забранено доплащане? защото ние освен 60-те лв. плащаме за салфетки,тоалетна хартия,вода,килимче,телевизор... и защо не се забранят тези ТВ в градините?
4
15
 
8
 
! Отговори
Men преди 7 години
Затова държавата трябва да спре да дотира държавните градини и училища.
3
3
 
26
 
! Отговори
BURZUM преди 7 години
Властта в България и месна и централна прави всичко възможно за да откаже хората да създават деца....
2
1
 
37
 
! Отговори
ABC преди 7 години
До АнонименАвторът на статията не носи вина, сам си го казал - ОБЩИНИТЕ, които икономисват от децата са виновни! За всичко друго се намират пари - за "семинари" в чужбина, за букети и подаръци, сувенири и коктейли, командировки и лаптопи за общинските съветници, които пък сами си гласуват огромни заплати за няколко часа месечно работа... Там е заровено кучето!
1
10
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами всъщност родителите не отделят 9000лв, а както таксата е 40лв при нас, за всичките 10месеца сме дали общо 50лв. Това означава че таксата е станала по 45лв/месец.А драскача на статията, не знам дали има малко дете, но да се беше поинтересувал преди да пише. Да влезе в една детска градина и да види материалната база, да види какви играчки има, да види общината каква долнопробна тоалетна хартия доставя, от която се обриват децата. И всичко защото е схеми и схеми, на общини и доставчици.