Хазартните типове и пияниците – първи аут при съкращения

Работодателите масово съкращават след петия месец
Обновена: 29 сеп 2016 10:51 | 29 сеп 2016 10:44,
29
Хазартните типове и пияниците – първи аут при съкращения
Снимка: Reuters, архив

Комарджиите са сред първите, които изхвърчат от работа, когато се налагат съкращения.

"Пристрастените към хазарта, алкохола или безделниците се прощават с постовете си, макар да не е посочена официално причината за уволнението", обясняват адвокати по трудово право, цитирани от "Телеграф".

Те твърдят, че шефовете не обичат служители с пороци. Усети ли, че има играч в офиса, работодателят светкавично го взима на мушка, за да избегне кражби. Често именно те стават причина за уволнения на служители, показват наблюденията на адвокати и трудови посредници.

А когато се установяват финансови липси във фирмата, нейни служители се пращат на детектор на лъжата.

Освен кражбите други причини за съкращенията са неявяване на работа и недостатъчната трудова мотивация, посочват от частна трудова борса.

Най-лесно биват гонени хората на изпитателен срок, който е половин година. Практиката да се съкращават работници на петия месец се прилага в някои хранителни вериги, алармира адвокат Владимир Попов.

"Въпреки че виждат трудовата книжка на някой, който присъства на работа, и се запознават с дългогодишния му опит, те го наемат и на петия месец го уволняват", обяснява експертът. Така се пресичат всякакви претенции за увеличаване на заплатите.

Съкращенията в предприятията пък са свързани основно с това, че техниката измества нискоквалифицираните кадри. Роботът може да стане причина 50 души да загубят работата си, посочи специалистът по трудово право. Владимир Попов предупреди, че делата са тежки и дълги, обжалват се от работодателя и често се губят.

Понякога първото заседание на съда се насочва в максималния десетмесечен срок. Ако трябва да се определи второ, минават още два-три месеца. В случай че служителят спечели, работодателят може да обжалва, което означавам, че при добро стечение на обстоятелствата той може да се върне на своето място след 24 месеца.

"Така че след като скараш с шефа, по-добре си търси друга работа, защото в повечето случаи нищо не се случва", съветва Попов. "Нека хората да ценят времето си – това, през което работят, и онова, което пропиляват", призовава той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
3
 
! Отговори
Пак до Пенсионер преди 7 години
Мога да разкажа и други скандални неща за БАН, но няма смисъл да досаждам с истории, които ще подействат потискащо на всеки нормален човек. Затова се махнах и съжалявам кадърните хора, които останаха там, защото им е трудно да си намерят работа другаде.Ще припомня само това, че когато направиха международна атестация на БАН преди няколко години, изпосъкратиха сума ти народ, но не и връзкарите. Те или си останаха по местата или просто ги прехвърлиха в други звена на БАН, на по-изгодни позиции.
21
0
 
1
 
! Отговори
До Пенсионер (№25) преди 7 години
Пропусна БАН.Там ситуацията е интересна.Докато си губех времето там, станах свидетел, как съкратиха млад човек точно преди да защити дисертация. Той я пишеше на самостоятелна подготовка (свободна докторантура),докато работеше в същия институт като проучвател (висшист, който не е на научна длъжност, а изпълнява помощни функции - събира материали, дава ги на некадърниците, та те да напишат статия). После осъди института и го върнаха на работа, но години наред не го преназначиха на научна длъжност
20
1
 
2
 
! Отговори
маке преди 7 години
абре знаех си че нас пияниците не ни сакат ама па язе и не се натискам да работим моем си кръкам дома и без да робувам на некой си ама виж кат дойде гергиовден сите чорбаджий се редат дома за ягнета ама и я убаво ги дарувам ден година рани
19
1
 
3
 
! Отговори
пенсионер- преди 7 години
Така постъпват в частните фирми докато в държавните макар и не останаха такива но там където ги има е обратно съкращават избирателно за да назначат човек от силните на деня управляваща ППТое характерно за назначенията в държавните администрации МВР ;МО ;ДАНС .
18
0
 
4
 
! Отговори
Св преди 7 години
Е напишете в ГУГЪЛ. Общо взето те са от т.нар. "евтини пари", разпръскват се навсякъде. За кредити, дали на държави, дали насочени към банки за насърчаване на фирми, производство или пряко на хора, но там ще се връщат де:) докато базовия доход е общо взето, като помощите които получават някои без никаква работа. Нали виждате какво става на определено число в месеца пред банкоматите, как почернява и един тегли на 10-20 човека щото и това не могат да направят. Отнесох се минах в други теми :).
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
...икчисв аз рoK
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гадостите са неспирни. Хората се "заобичаха" много.
15
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До СвКакво означава хеликоптерни пари?
14
0
 
4
 
! Отговори
За куриозния случай преди 7 години
Жената получи много пари накуп, но кой да й възстанови нервите, обидата и това, че с мъжа й живяха с неговата заплата, броейки стотинките, а децата й отидоха в чужбина не защото не намериха работа тук, а защото се отвратиха от системата.
13
0
 
8
 
! Отговори
Един куриозен случай преди 7 години
През 1991 г. съкратиха жена, работеща в институция на бюджетна издръжка. В основата на цялата интрига е била най-обикновена женска злоба и завист между колежки. Жената съди работодателя си в продължение на почти 20 г. Веднъж го осъди и я върнаха на работа, но намериха начин почти веднага пак да я съкратят - същите завистници й скроиха номер. Пак започна дела и в крайна сметка ги осъди окончателно, но й оставаха само няколко месеца до пенсия. Възстановиха я на работа, изплатиха й заплати за 20 г.
12
2
 
1
 
! Отговори
?! преди 7 години
До Уволнен последен денАко са те уволнили в последния ден на изпитателния срок в някоя от тези компании и това е зависело от шеф-българин, просто нямам думи да окачествя онова, което ти е причинил мр.ъ.сн.икът!Дано да успееш да се справиш с проблема.
11
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
..липса на мотивация.!!!АМИ мотивирайте ни с нормални заплати,с нормални отношения,със спазване на закона-отпуски,болнични,работни часове,почивни дни..то НЕ МОЖЕ да искате да ви работим без почивки за 400 лева и после да сме мотивирани...празни приказки в тая статия-синдикати трябват,СИНДИКАТИ!
10
1
 
9
 
! Отговори
Св преди 7 години
Абе някой замисля ли се кой ще купува произведените от този робот стоки. Да кажем хранителните, няма как да се избегне покупката, имаш нямаш пари трябва да ядеш. Но ако днес тоя робот уволни 50 човека, утре 10000 робота уволнят 500000 човека, тези хора няма да имат пари за да движат търговията. И сега въпросът е дали пък не трябва да се въведе безусловен базов доход или хеликоптерни пари ... не знам.
9
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Но за сметка на това ще си внесем 2-3 милиона "бежанци", нищо че малко роботи и ще са напълно ненужни. Ама Кристалинчето ще подобрява генофонда.
8
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Роботът може да стане причина 50 души да загубят работата си, посочи специалистът по трудово право." Технологии трябва да бъдат използвани за създаването на работни места, не за съкращения! Иначе тези 50 души ще увеличат броя на крадци и престъпници, а това за цивилизовани работодатели и цивилизовано общество като цяло сигурно ще е много по-опасно от неизползвани възможности да печелиш повече!
7
1
 
14
 
! Отговори
ь преди 7 години
Скоро само пияници и мързели ще назначават.В друга медия днес бившия министър Шулева реве че няма КАДРИ и трябвало да се вкарват,да нормалните и мислещи отдавна са на запад,а тук още от 2005 г. се вкарват а никой не идва.И не е вярно това което казва ,,експерта,,Попов,седете ги до дупка,аз тази година осъдих работодателя ми,не се върнах на работа а го накарах да ми плати още 2 брутни заплати.В съда няма такси за работниците и на 95% присъждат в полза на работниците,така че СЪДЕТЕ ГИ ДО ДУПКА!
6
0
 
6
 
! Отговори
И да, и не преди 7 години
Ако си човек на шефа, тези правила за теб няма да важат.Някои има от какво да живеят /наеми, издръжка, гарантирана от родители или от гадже/. Такива само търсят да работят така, че някой да ги уволни и обикновено имат връзки с опитни адвокати. С кеф ще си стои у дома 24 месеца и после, ако осъди работодателя, ще си получи накуп 24 заплати - за времето, през което несправедливо е бил лишен от възможността да работи.
5
1
 
11
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 7 години
Като гледам с какво настървение се търкат билетчета от лотариите,направо оставаме без администрация.
4
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Днес не си измисляйте - повечето пияндета и хазартаджии са с ТЕЛК - ще ги уволнят нанай.Първо се уволняват политически неудобните не е тайна че във всяка фирма има протежете.
3
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Зависи какъв труд се предлага. При хамалството 99% са пияници. Те иначе едно че не могат да издържат ако са трезвени на такъв унизителен труд чисто психически...второ че самите работодатели знаят този факт и ги търпят, защото нормален гражданин не би им вършил тази работа за 700-800 лева.