Пешеходците – "съпричинители" на собствената си гибел

Експерти и юристи призоваха пред Bulgaria ON AIR за адекватни присъди
29 сеп 2016 09:37,
64
Пешеходците – "съпричинители" на собствената си гибел
Снимка: архив Булфото

Спорно тълкуване разбуни духовете, след като Инспекторатът към Висшия съдебен съвет (ИВСС) излезе със становище, че правото на пешеходеца да пресича на пешеходна пътека не е абсолютно.

Пешеходците възроптаха, че новото тълкуване на практика прехвърля вината за произшествията на пътеките върху тях, а шофьорите пък обвиниха пресичащите, че не се съобразяват с движението, когато пресичат.

"Твърде често, що се отнася до юридически решения, когато няма какво да се каже, с цел да се излезе от ситуация, се говорят много думи", коментира в "България сутрин" пред Bulgaria ON AIR Калина Крумова.

Според нея в тълкователното решение на инспектората липсва отговор на най-важния въпрос, а именно - защо се дават условни присъди на убийците на пътя?

"Идеята е да нямаме убийства на пътя и да имаме адекватни присъди, а не да се чудим дали пешеходецът е махнал с ръка или не", продължи тя. Крумова призова за превенция и обучение на всички участници в движението.

Страната на пешеходците застъпи юристът Илия Тодоров. Според него становището за неабсолютното право на пресичащите на пешеходна пътека работи в полза на шофьорите:

"Ако един автомобил, който се движи с несъобразена скорост и пешеходецът не е съобразил правилно, че автомобилът няма да може да спре, така по тълкователен път стигаме до извода, че едва ли не пешехдецът ще е съпричинил тази катастрофа и той ще носи част от вината за това ПТП. Въпреки че той е пресякъл на пешеходна пътека и автомобилът се е движел с прeвишена скорост", посочи Тодоров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Напоследък има такива едни спортисти дето скачат пред коли за пари.Видял съм и странично ударил се колоездач дето се правеше,че го боли кракът,но после като го мързеше да обикаля просто прескочи метална ограда висока 2,5 метра.Хората правят какво ли не за пари.Даже има такива дето през зимата на Е79 при Арчар разливат вода по пътя за да замръзне!Някой ПТП-та са умишлено подготвени......
49
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нека поне да оправят маркировката.На 10 метра пред мен внезапно излязоха пешеходци,маркировка не се виждаше ,спрях и като се загледах-останало едно малко парче от правоъгълник на асфалта.Отдалеч по нищо не личи да има пешеходна пътека.Ако се виждаше щях да намаля отдалече.Когато съм пешеходец винаги се съобразявам с обстановката-ако маркировката не се вижда ясно,ако е хлъзгаво или ако има повече автомобили ги изчаквам.Толерантността трябва да е взаимна, а и законите на физиката важат за всички.
48
0
 
3
 
! Отговори
Гост преди 7 години
Добре де..пример от днес: Преминавам трамвайна линия и следва пешеходна пътека.Спряла съм,хората си пресякоха.Тръгвам(слава Богу)изключително бавно и успоредно до мен една майка с количка се засилва да да скочи на пешеходната.Вместо да се качи на тротоара и оттам на пътеката,тя директно пред мен!!!!Ама със страшна бързина,блъскайки количката по павета!!Е,а кажете ми...не трябва ли и пешеходците да са отговорни????
47
0
 
1
 
! Отговори
и още малко.. преди 7 години
Чл. 113. (Изм. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) (1) При пресичане на платното за движение пешеходците са длъжни да преминават по пешеходните пътеки при спазване на следните правила:1. преди да навлязат на платното за движение, да се съобразят с разстоянията до приближаващите се пътни превозни средства и с тяхната скорост на движение;4. да не преминават през ограждения от парапети или вериги. Просто всеки трябва да спазва правилата!! ВСЕКИ. Безусловно - може само за децата!!!!
46
0
 
1
 
! Отговори
до Анонимен № 45 преди 7 години
Чл. 114. На пешеходците е забранено:1. да навлизат внезапно на платното за движение;2. да пресичат платното за движение при ограничена видимост;3. да извършват търговия и услуги на платното за движение.Моля не четете избирателно. Пешеходците също трябва да се съобразяват и не винаги са с безусловни права!
45
0
 
0
 
! Отговори
gemmy преди 7 години
До Az: Ето ти го абсурда - "...или пък да речем виждаш засилена кола, и да искаш да й пробваш спирачките...". Пред ВСИЧКИ пешеходни пътеки има предупредителни знаци и посочено ограничение на скоростта. Е, тогава откъде се взимат "засилените" коли?!? И за протокола - повече съм шофьор, отколкото пешеходец.
44
0
 
0
 
! Отговори
Поредните адвокатски преди 7 години
лакърдии и локуми, ясно защо - да не би някой клиент с дебел портфейл да вземе и да го отнесе по погрешка от разчувствал се съд...Подсещам тълкувателите за още скудоумия по темата: преди стъпване на зебрата пешеходецът да носи поне 3 надлежно подписани и нотариално заверени екземпляра с техническото състояние на приближаващия автомобил; прогноза от неслучаен спътник за неговото приближаване и движение със съобразена скорост; копие от нАтуралния акт на шофЕра за ползването на точно тоя път
43
0
 
6
 
! Отговори
Драйвър преди 7 години
Ако шофьорите спазваха ограниченията за скоростта и пешеходците пресичаха само на пешеходни пътеки, случаите на блъснати хора щяха да са поне 80% по-малко.Но кой ти спазва някакви правила- те са за смотаняците.
42
2
 
4
 
! Отговори
Джанарий преди 7 години
До шофьор и пешеходецДобре де, ползвай си предимството. Дори и пред МПС движещо се със 80-100 км/ч. Може пък по изключение да не се задействат физичните закони, понеже ИМАШ ПРЕДИМСТВО.
41
3
 
3
 
! Отговори
Аньонимен преди 7 години
По-голямата част от примитивните диваци обитаващи България си мислите, че целия свят ви е длъжен. Не, не е! Точно затова и "правото на пешеходеца да пресича на пешеходна пътека не е абсолютно". Човек има права, НО има и задължения, а за 95% от вас, тоя момент със задълженията е неразбираем. Затова постоянно мучите за нещо.
40
2
 
6
 
! Отговори
DiesIrae преди 7 години
Ако е на пешеходна пътека пешеходеца е с предимство. При ПТП на пешеходна пътека водача да се съди за предумишлено убийство. Ако не е на пешеходна пътека и го блъснат, пешеходеца да се съди (ако е оцелял, ако не семейството му) за нанесени материални и психически щети и толкова. На международното в Русе където е забранено пресичането. Платната са разделени с ограда и има прелези, пак пресичат говедата и те гледат нагло. В такива ситуации да имаш право да го прегазиш и да се е пазил сам.
39
3
 
7
 
! Отговори
Скитник преди 7 години
Този проблем съществува само в България! Когато *** шофира кара като бесен иска да смаже всеки, когато е пешеходец иска всички да му дават път! *** народ слаба държава!
38
0
 
7
 
! Отговори
Цецо преди 7 години
До Az 42Съгласен съм, че всеки трябва да се грижи за собствения си живот, затова и пешеходците трябва да внимават, но както отбеляза 43, с такова тълкуване се обезсмисля предимството на пешеходеца. Предимството трябва да е безусловно, за да има ефект. Аз също съм предимно пешеходец, всеки работен ден пресичам минимум по два пъти два оживени булеварда, но винаги се съобразявам с потока от автомобили и не се втурвам без да гледам през пешеходните пътеки, разчитайки на предимството...
37
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 44 няма да пресичаш кретин , а ще халосаш общинарите по главата да сложат цветофар за пешеходци (на видно място) - 200лв само
36
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
чл.116 ал.1 от ЗДвП Водачът на пътно превозно средство е длъжен да бъде внимателен и предпазлив към пешеходците".чл.119 ал.1 от ЗДвП При приближаване към пешеходна пътека водачът на нерелсово пътно превозно средство е длъжен да пропусне стъпилите на пешеходната пътека или преминаващите по нея пешеходци, като намали скоростта или спре.всичко е записано ясно и точно. няма място за тълкувания в полза на джигити и чички които са рода на някакви мазни и шкембати кадри.
35
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако на пътя има колона от коли, пешеходеца никога няма да може да пресече не пешеходна пътека пресичаща пътя. Не знам какви ги мислят в този инспекторат, но и те имат деца и родители и тях могат да го сгазят на пешеходна пътека.
34
1
 
10
 
! Отговори
Истината преди 7 години
На практика се обезмисля предимството на пешеходеца на пешеходна пътека, което е правен абсурд. Излиза, че всеки шофьор може да не спира пред пешеходна пътека, твърдейки че пешеходеца внезапно му е изкочил пред колата. Никъде в Европа няма такава безмислица. Да не говорим, че над 90% от шофьорите не знаят какво е пешеходна пътека и си знаят само зебра, а то не е така.
33
3
 
5
 
! Отговори
Az преди 7 години
Естествено, че и пешеходците трябва да се глижат за СОБСТВЕНИЯ СИ живот - не може да вървиш с гръб към движението и изведнъж рязко да се хвърлиш на пътя без предупреждение, или пък да речем виждаш засилена кола, и да искаш да й пробваш спирачките! Въобще, движението по пътя е всеобща грижа, не може всичко да се прехвърля само на шофьорите...
32
7
 
9
 
! Отговори
аз преди 7 години
Аз съм се замислял преди да пресичам на булеварда пред нас да взема едно паве и някой дебелак като ми мине най-нагло пред мен, да мъ пръсна прозореца. Понеже да му ритна огледалото например ми се струва рисковано да не си нараня крака нещо. И ще започна да го практикувам. А дебелака има правото да ме гони с шкембака после.
31
2
 
8
 
! Отговори
Крум преди 7 години
Най-любимото ми нещо е термина несъобразена скорост.Всички знаем, че в зависимост от ситуацията разумната скорост се променя може да се движиш с 10 км/ч и това пак да не е разумно. Аз питам: Как точно ще се прецени дали е карал с несъобразена скорост или не след като не е записана точна скорост и закона? Щом има ПТП значи е несъобразена, така ли да го разбирам, или адвокати и съдии ще си го тълкуват кой както намери за добре?