Обучават децата на бежанците по български език

Ще посещават часовуе, но извън училищния план
26
Обучават децата на бежанците по български език
Снимка: архив, БулФото

Допълнително обучение по български език ще преминават децата на бежанци, записани в детските градини и училищата у нас.

Това гласи проект на Наредба за условията и реда за приемане и обучение на лицата, търсещи или получили международна закрила. Тя е качена за обществено обсъждане в сайта на МОН. Документът беше предварително съгласуван с Държавната агенция за бежанците, Върховния комисариат на бежанците към ООН и неправителствени организации, съобщиха от МОН.

След влизането в сила на новия Закон за предучилищното и училищното образование МОН изготви държавен образователен стандарт за изучаване на книжовния български език от деца, чийто майчин език не е българският. Сред тях са и децата на търсещите закрила. Учениците ще посещават часове извън училищния план по време на учебните занятия и/или през лятната ваканция в зависимост от потребностите им. Обучението в училищата ще се провежда по учебни програми, разработени за български като чужд език.

При записването децата ще посочват ниво на владеене на български език, както и на други европейски езици. Ще трябва да запишат завършения в родината си етап или степен на образование, профила или професията си. Ако записаните между V и X клас в българските училища не могат да предоставят документ за завършен предходен клас, ще имат възможност да валидират придобитите знания.

Пълнолетните чужденци, които искат да се запишат в българско училище, ще бъдат насочвани към професионално образование. Целта е чрез образователна интеграция да не се допусне тяхното социално изключване и да не се допусне радикализация.

Новата наредба предвижда образователната услуга да се осъществява в задочна, индивидуална, самостоятелна и вечерна форма.

Дейностите по приема ще се организират от координиращ екип към детските градини и училищата. Българските училищата ще могат да приемат желаещите да учат чужденци през цялата година, но не по-късно от 30 дни преди края на втория учебен срок.

Директорите ще трябва да определят комисии от педагози за провеждане на събеседване и насочване на децата към подготвителна група или определен клас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още по темата: образованиеМОНбежанци
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да напомня, че учителската заплата е 600 лева бруто. И нямало пари за повече.
22
1
 
9
 
! Отговори
До Ognyanz /14/ преди 7 години
А бе човек!Интегрира се онзи, който иска да се интегрира.Моето семейство познава мъж от Ирак, дошъл навремето да следва в България, оженил се за българка и останал тук, защото му харесало повече, отколкото в Ирак. Говори български като нас и работи по специалността си. Ако не чуеш името му, няма дори да си помислиш, че не е българин. Детето му е вече пълнолетно и по нищо не се отличава от по-интелигентните сред нашите деца.Но този иракчанин е син на учители, сестра му в Ирак също е учителка.
21
0
 
11
 
! Отговори
Това реши ли се? преди 7 години
А решено ли е от кого ще се търси отговорност, ако децата на пришълците, сядайки на чина в българско училище, вадят запалка и палят косите на българските момиченца, седящи пред тях, защото те не носят забрадки? В Германия това вече се случи.
20
2
 
5
 
! Отговори
чичо преди 7 години
Най-дабре е да посетят Бухенвалд
19
1
 
2
 
! Отговори
Гледам Тв преди 7 години
Уважаема редакция,Моля, прочитайте написаното преди да го публикувате, особено когато става въпрос за българския език! Ако публикацията се забави 3-4 минути не е фатално, но ще е по-прегледно!Ще посещават часовуе, но извън училищния план
18
2
 
12
 
! Отговори
A преди 7 години
Така само ще изгонят българчетата от училище.
17
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
значи,отиваш в 4 следобед да си вземеш детето от дет.градина,а то реве неистово. - защо бе маме,плачкаш? - мамооо,една черна нинджа дойде и взе едно от децата,което не може да говори като нас.
16
1
 
18
 
! Отговори
чичо Гошо преди 7 години
Какво обучение по български език?Да не би да смятат да векуват у нас?Нали нямаше да има трайно заселване герберасти долни?Вие сте национални предатели и да знаете,за вас прошка няма да има!Голяма метла за вас от президента,до чистачките.
15
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В Перник сигурно така си пишат - скакауец, пиуе със зеуе, часовуе
14
0
 
19
 
! Отговори
ined преди 7 години
А "часовуе" за обучение на пишещите новините нямали да има?
13
18
 
6
 
! Отговори
ognyanz преди 7 години
Това е пътят. Познавам сирийци, които живеят от години у нас, знаят български и са се интегрирали напълно. Струва си държавата да отдели пари за такова обучение.
12
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Лошо няма. По-добре да говорят български, отколкото да не говорят. Но кога ще научим нашите "роми"- местно производство да говорят български?!
11
1
 
1
 
! Отговори
Tvrt преди 7 години
Ima video v tv planeta
10
1
 
15
 
! Отговори
бобо преди 7 години
Кой ще плаща?
9
0
 
7
 
! Отговори
От Веси Йорданова преди 7 години
единствено число е часовой! Познах ли?
8
0
 
8
 
! Отговори
До Веси Йорданова преди 7 години
А как е единственото число на часовуе?Много часовуе, един...
7
0
 
14
 
! Отговори
SD преди 7 години
Първо нека журналетата да се явят на часовУе по БЕЛ .
6
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като гледам писача какви ги е драскал, явно е пропуснал много голяма част от часовУете по български език.
5
0
 
17
 
! Отговори
GH преди 7 години
А за журналистите кога ще има часовУе по български език?
4
0
 
17
 
! Отговори
Иван преди 7 години
"Ще посещават часовуе, но извън училищния план" - Веселина Йорданова и тя трябва да посети малко часовуе.