Всеки пети иска изолация за хората с психични проблеми

Един от пет е сигурен, че има такъв в обкръжението си
34
Всеки пети иска изолация за хората с психични проблеми
Снимка: Reuters, архив

Всеки четвърти у нас смята, че хората с психични проблеми трябва да бъдат изолирани в специализирани институции или болници. Това показват данните от национално социологическо проучване, проведено от Сдружението за прогресивна и отворена комуникация.

Според друго допитване над половината и от учениците тийнейджъри от София са за изолация на психично болните. 13 на сто от запитаните в представителното проучване посочват, че се страхуват от психично болни.

Всеки пети е сигурен, че има такъв човек в близкото си обкръжение. По-толерантни от мъжете са жените, но те пък се страхуват повече от хора с подобни заболявания.

"Ако обществото не признава такъв проблем, то е болно, а не психично болният", заяви социологът Вяра Ганчева, цитирана от БНР.

Допитване сред 30 души с психични проблеми, настанени за лечение в психиатричната болница в Нови Искър, показва, че по-голямата част от тях – близо 70 на сто не смятат, че имат психичен проблем. Половината посочват, че не се чувстват малоценни заради проблема си.

"Опит за адаптация към враждебната среда, което проличава в скритите противоречия в дадените отговори. Това показва дълбоката травма от тази неравностойна позиция в обществото", обясни директорът на Националния център по обществено здраве и анализи Христо Хинков.

"Високият процент младежи, които смятат, че хората с психични проблеми трябва да бъдат изолирани, говори, че ние предаваме своите нагласи", коментира пък Албена Дробачка от Сдружение за прогресивна и отворена комуникация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 32/33А не може ли да се издири шаман който да ни отклони от това зловещо нанадолнище към простотията? Айде намерете го пък после ще решим как да накараме *** да овладее злите духове и сили! Нали в България се напълни с "ШАМАНИ" та ето докъде я докарахме!
26
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
...ако бъде обучен от опитен шаман, би могъл да командва низшите духове и да пътува свободно в невидимите светове, да лекува, да вижда в бъдещето и т.н. Шаманизмът е стар колкото света и го има във всички древни култури. Не се чудете, невидимият свят е реалност.
25
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Шизофрениците са хора с полуотворено "трето око", но процеса на това отваряне към невидимите светове е много опасен, ако не бъде контролиран от наставник-шаман, които знае как да управлява този процес. Защо мислите навремето е имало толкова много истински шамани и лечители, а сега основно шарлатани!? Според мен шизофренията се получава, когато човека не се справи с последствията от отварянето на сетивата към невидимия свят и бъде победен от низшите нечисти духове.
24
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всички вие по големите градове, в цивилизацията, сте изтрещели и подивели. Добре, че живея на село и почти не контактувам. Избягаха хората от райската си земя и се навряха като пилци в кутийки по градовете. Цял живот робуваха там и сега се радват на жалката милостиня, която им хвърлят всеки месец във вид на пенсии. Българино, не отстъпвай от земята си. Иначе спукана ти е работата. Ако не твоята, то на децата и внуците ти!
23
2
 
2
 
! Отговори
demograph преди 7 години
Отношението към по слабите, бежанците, болните и възрастните е знаково за отделния индивид и за обществата. Изследването само потвърждава деградацията на българите, а и на останалите общности. За нас, това е показател за успешната деструкция на човечността и за пълния провал на образователната система. Чалгаджиите като Слави Трифонов, реалити шоутата, медийната вакханалия, езика и поведението на "елита" раждат и разпръсват омраза. Те възпитават цинични, прости диваци. Църквата ги благославя...
22
2
 
2
 
! Отговори
28 преди 7 години
са се превърнали в това, което е бил лагерът в Белене за неудобните за режима по онова време. Което е доказателство за. диалектическата теория, че нещата не се променят, само преминават от едно състояние в друго.
21
2
 
3
 
! Отговори
До 20 преди 7 години
Ако се стигне до там, че всички, които казват неудобниистини се обявяват за опасно психично болни и се изолират, се връщаме в директно в Средновековието------------------------Това го има в България, има такава практика, поне от 2009 знам за такива сличаи. И да, като мислене ние реално сме в Средновековието! В поне 60-70% от случаите на задължително настаняване в психиатриите става въпрос за разчистване на лични сметки с набедения за луд човек, заради неудобни истини или търсене на справедливост от негова страна, която не е изгодна за другата страна на конфликта! Психиатриите у нас са се
20
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Всеки пети искал"Едно е да искаш, едно е да можеш и съвсилем друго е да трябва да се прави нещо
19
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 14За да помогнем на човек с психично/психиатрично разтройство трябва да имаме добре оборудвани болници с възможно най-добрите специалисти! Ние българите сме крайно нуждаещи се от такива! Виждате колко *** възрастни хора хвърлят пачките без даже да си дават сметка какво вършат! Много от тези възрастни хора са страдали от личностни проблеми които са ги докарали буквално до унищожен когнетив. Мислите ли че техните деца са психично читави? За съжаление не и положението в страната го доказва!
18
5
 
2
 
! Отговори
Един българин преди 7 години
До: номер 12Да, така е. Сталин е страдал от тежка форма на параноя и постоянно е подозирал всички че искат да го убият.Хитлер от своя страна е имал братовчедка (втора или трета) на име Алойзия Вейт.Тя е била настанена в психиатрична клиника с диагноза шизофрения.Прибират я в концлагер където е умъртвена по собствения план на Хитлер за евтаназия на неизлечимо болните с наследствени психични заболявания.Със сигурност е знаел за нея но я е пазел в тайна!
17
5
 
1
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 7 години
до 21Ми, като те е срам, потърси си някоя върба или дълбок вир!
16
2
 
2
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 7 години
Това означава ли че само един на пет човека е читав ?Статистиката е като вица за запетаята .Преди няколко дни излезе проучване - 48% от българите одобряват ГЕРБ .За Президента Плевнелиев има одобрение от 12 % .Но я обърнете - 52% от българите не одобряват ГЕРБ , 87% не одобряват Президента .Какво се получава ?
15
3
 
3
 
! Отговори
Нормален преди 7 години
тиквата в изолатор!
14
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само в някои случаи психичноболните са опасни за хората около тях, но много често казват неудобни истини... Ако се стигне до там, че всички, които казват неудобни истини се обявяват за опасно психично болни и се изолират, се връщаме в директно в Средновековието или в средата на 20-ти век в БГ...
13
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Интересно какво е това изследване, проведено "сред половината от учениците в София" и доколко е представително... Най-вероятно журналята от днес.бг са направили проучването сред пъпчивите си отрочета, затова и няма нищо чудно в резултата...
12
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хората искат тези с психични проблеми да са изолирани, защото не виждат друг начин да предпазят себе си и семейството си.Но сития на гладния не вярва. Докато нямате взимане - даване с психично болен, не знаете какво е.
11
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Проучването обективно отразява факта, че 4/5- ти от нашия народ живее в Средновековието
10
6
 
9
 
! Отговори
пак ли емпатия? преди 7 години
Проблем е, че халтавите имат роднини, които не могат да приемат истината. Дават пари за да ги назначават на държавна работа (в частна фирма не става) и един луд може да накара няколко свестни специалиста да си тръгнат. Взимайте си ги вкъщи емпатично и си ги гледайте. Щом му хлопа дъската да си ходи в психиатрия, да не побърква и други хора
9
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кого питат? Младежите до 16 -годишна възраст според нашите закони още не е сигурно дали могат адекватно да преценяват, т.е. не са с всичкия си.Лекарствата наистина се квалифицират като наркотици, но те подобряват състоянието без да лекуват . Много от тези хора са изключително популярни и успешни в публичните си изяви.
8
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Един българин 10Хитлер и Сталин също не са били сами! Според някои изследвания и двамата са страдали от тежка форма на гранично-личностно-разтройство от коморбид характер! И при двамата се забелязва кризистна параноя както и вземането на прибързани и тотално нелогични решения!