Ще бъде ли премахнато разсиновяването?

За последните три години има 21 такива искания
1 окт 2016 15:17, Петя Славова
11
Ще бъде ли премахнато разсиновяването?
Снимка: архив, Булфото

Промени в Семейния кодекс предвиждат премахване на възможността за прекратяване на осиновяване по искане на осиновителите, съобщи министърът на правосъдието Екатерина Захариева.

По думите й този текст в закона е отживял и накърнява правата на децата. Захариева уточни, че ще се запази възможността за прекратяване в случаи, когато социалните служби или прокуратурата преценят, че осиновяването е вредно за детето.

За последните три години има 21 искания за разсиновяване, посочи министърът.

Екатерина Захариева каза още, че в промените е заложено опростяване на процедурите и създаване на Национален съвет по осиновяване.

По този начин всички документи ще се подават на едно място, а осиновителите ще бъдат вписвани в единен регистър, чрез който ще се търси подходящо семейство за детето, обясни правосъдният министър.

Захариева отбеляза също, че друга съществена промяна е автоматичното вписване на дете за осиновяване, когато в срок от 6 месеца биологичните родители не са го потърсили или не са подали молба за реинтеграция.

Промените в Семейния кодекс са представени за публично обсъждане, като за 14 дни са постъпили повече от 300 предложения и становища, допълни министърът.

Екатерина Захариева съобщи, че до края на месеца ще бъде внесен законопроектът за детско правосъдие, който ще отмени Закона за противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, тъй като не отговаря на съвременните тенденции, пише БТА.

Ще бъдат закрити интернатите и поправителните домове, а младежите в конфликт със закона ще бъдат настанявани в институции от семеен тип и с тях ще работят специално подготвени педагози и психолози, посочи Захариева.

По думите й целта е децата да бъдат превъзпитани и подпомогнати и да се избегне рискът да станат престъпници.

В Пазарджик министърът на правосъдието Екатерина Захариева и заместник-министърът Вергиния Мичева-Русева се включиха в Информационен ден за осиновяването, организиран от консорциума "Алианс за социално развитие" и Българската асоциация "Осиновени и осиновители".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
10
 
! Отговори
Неа преди 7 години
Генче ...какво да се прави . Заради такива случай трябва да оставят опция - разсиновяване . На един акъл го взимаш на друг го оставяш ...и обикновенно когато доста си препатил .
9
1
 
9
 
! Отговори
111 преди 7 години
Генът си е ген. Сега лъжат хората с ... - в бъдеще с деца на бежанци ще е. Жалко за хората с надежди
8
1
 
14
 
! Отговори
В коментар 7 преди 7 години
написах "опразнен", имайки предвид, че било изнесено почти всичко - електродомакински уреди, златни бижута, парите, които държала вкъщи, почти всички мебели, дори чаршафи, завивки, покривки, сервизи, кристал, палта, ботуши, обувки и т.н. Следователно, някой му е помагал - всичко откраднато би трябвало да е било натоварено на кола и закарано някъде. Така се е "отблагодарил" за това, че от сиропиталището е отишъл в хубав апартамент и квартал, после добро училище, чужди езици, хубави дрешки и т. н.
7
0
 
15
 
! Отговори
Продълж. преди 7 години
Бягаше от училище, дружеше с гамени. Един ден, прибирайки се от работа, заварила апартамента опразнен, от "сина" ни следа, а беше едва навършил 14 г. След 5-6 г. я бяха призовали като свидетел по дело - спипали нейния "син" при поредната му кражба.Е, нямат ли право тези жени да се откажат от осиновяването?
6
0
 
10
 
! Отговори
Продължение преди 7 години
И осиновителката, която беше отгледала момичето от бебе, беше взела тежкото решение, вярвайки, че в социален дом момичето поне ще е под контрол. Тази жена беше висшистка пред пенсия. Не знам какво е станало после, защото се пенсионира моята колежка, която беше роднина на тази жена.В другия случай, пак сама жена беше взела момче в предучилищна възраст. С времето възникна съмнение, че са й дали дете от етноса, а тя изрично казала, че не ще такова. До 12-13 г. нямаше произшествия, но после започна
5
0
 
8
 
! Отговори
До 2 - продължение преди 7 години
Знаеше, че е осиновила момиче от етноса, но беше уверена, че ще го възпита добре. Постепенно стана ясно, че мързелът на това дете е несломим. Още в 7-и клас се сети за момчета и за любов, в 8-и клас вече бягаше от вкъщи и не криеше, че е живяла една седмица с някого си /мъж, отслужил военната си служба/ и после се прибира най-спокойно. След 5-6 дена пак изчезва и след 10 дена се връща и разказва къде я е водил по провинцията на гости у свои приятели друг, разведен с деца /продълж./
4
0
 
9
 
! Отговори
До 2 преди 7 години
Ще ти дам само два примера.1. Повечето кандидатосиновители твърдо заявяват, че не желаят дете от един определен етнос. В последните години обаче, в много случаи, откровено ги лъжат и им дават точно такова дете, защото такива има. Откъде накъде някой с измама ще ти дава това, което не искаш?!2. Известни са ми два случая при които осиновителките са интелигентни и заможни сами жени. И двете трепереха над осиновените дечица, гледаха ги като писани яйца. Едната си знаеше, че е взела дъщеричка от...
3
0
 
16
 
! Отговори
Неа преди 7 години
Аз познавам едно разсиновено дете и ...в случая добре , че е разсиновено . Когато дете се осинови късно , трудно изгражда привързаност и повечето пъти злоупотребява , трудно се нагажда към ежедневните семейни дейности и навици и използва привички от институцията в която е било настанено , а те никак не са малко . Вярно че е модерно да се строят ЦНСТ , но да не помислите че децата се гледат добре там ? !
2
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Съжалявам, че сте бездетни но не може да осиновите дете понеже отговаряте само на 70 от 90те ни изисквания за това дете и още стотици други ще останат да живеят в интенати, където Ние - Държавата осигуряваме само 17 от тези 90 критерия. Логика!
1
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Значи нямало да може да се разсиновява понеже се нарушавали правата на детето. Е ако тези хора реално не го искат, но се налага да го търпят, да не мислите че ще го гладат като ангелче?