Горанов мисли още как да декларираме данъци на... починали

Някои казуси налагали сложна процедура за чиновници и наследници
41
Горанов мисли още как да декларираме данъци на... починали
Владислав Горанов. Снимка: БТА

Финансовият министър Владислав Горанов даде да се разбере, че решението да се декларират данъците на починали близки не е окончателно.

По думите му има необходимост от регламент за данъчната администрация в някои казуси. Дебатът остава отворен и в следващата седмица ще се вземе най-доброто решение, увери той социалните партньори на заседанието на НСТС.

"Примерно, един едноличен търговец, независимо от това, че предприятието му загива заедно с него, съвкупността от фактически отношения и от имущество и доходи, които той е формирал за определен период, продължава да съществуват", разясни министърът.

По думите му има случаи, при които данъчната администрация, при липса на регламент в законодателството, се налага да извършва една доста по-сложна процедура на ревизии, за да установи съответните задължения. Горанов допълни, че тя е доста по-ангажираща за наследниците.

Най-много коментари от страна на социалните партньори имаше по предложението декларирането на данъците да става изцяло по електронен път за бизнеса от догодина.

Сред аргументите бе този, че досега за това се предвиждаха облекчения като стимул за коректните данъкоплатци. За гражданите се предвижда това да стане от 2018 година.

Бизнесът изрази разочарование и от това, че не се променя моделът при таксата за битови отпадъци така, че "замърсителят да плаща". Имаше критики, че причината е, че отново идват избори, а такива има напоследък всяка година и явно скоро няма да дойде време за промяна.

Бизнесът е скептичен и по предложението да се стимулират безкасовите плащания на физическите лица с данъчно облекчение. Условието за това е да получаваме доходите си по карта и поне 80% от тях да разходваме безкасово.

"Когато лице получава възнаграждението си по банков път, а част от него в плик – често срещана практика в отношенията между работодателите и работниците, ефектът от тази мярка ще бъде опорочен", коментира Добрин Иванов от АИКБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ЦОКО е ама не знаеш ,че погребалните агенции за вече са отделения за довършителни работи по клинични пътеки тъжно но факт
32
0
 
2
 
! Отговори
ЦОКО преди 7 години
Крайно време е ЦАР БОКО I и неговото правителство да въведат и входна такса за ДРУГИЯ СВЯТ. Как така гратис да си заминиш от този свят. Входен билет и то по-скъп. Само така ще влезнат доста пари в царската хазна. Министерството на здравеопазването отдавна работи за увеличаване на отиващите към оня свят. Приходите ще бъдат гарантирани.
31
0
 
6
 
! Отговори
Някой преди 7 години
Ами щом ще търсят пари от умрели,що не оставят пенсиите им на наследниците....нали?
30
0
 
0
 
! Отговори
? преди 7 години
Ot Smetkata na sobstvenika v djoba na rabotnika. Kakvo pishe v schetovodnata politika na firmata (masaji, socialni pridonivki...), a moje bi razhodi po osnovnata deinost?
29
0
 
1
 
! Отговори
ТРЯБВА преди 7 години
Тази идея е добра .Трябва да се разясни на Простите Коментатори , не става въпрос за ДДС , Данък Сгради , Данък Смет и Здравна осигуровка .Става въпрос за БИЗНЕСА и РАБОТОДАТЕЛИТЕ които крият Данъци и задължения към Работници .Правителството е прекалено Високомерно и не иска да обяснява на простите , така си навлича критики .
28
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ей, как се кефя, като си представя, как от 2018 г. баба Кера от с. Горнийо баир, ще си декларира доходите по електронен път. Кеф. Ще сме първата държава в света с такива успехи. Всичко на масата, никакви тайни от държавата и хакерите. Един соцфактор-Гриша Филипов, щеше да дебне, кой кого онoжда, и да наказва шавливите. Апропо, а как ще стане с eбектронния подпис на баба Кера? С пръстовия отпечатък на другия тений - здравния, ли. Ей, много тении ни пият, бе.
27
0
 
3
 
! Отговори
loj преди 7 години
Otkloniavat vi vnimanieto ot specialnite danachni oblekchenia na monopolistite, miliarderite, bankerite, zastrahovatelite, verigite magazini, offshornite orajeini, farma i energiini firmi i ot akcizite na gorivata i maslata...:-) osven tova i ot nelegalnia iznos na energia...:-) a i vie ne gi pitate za fondovata vi celenasochena nalichnost...:-)
26
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма как да се издържа тая гигантска разплута бюрократична пасмина. Бъдете човечни! С какво ще ходят в Гърция по празниците?
25
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До "анонимен" 22Е, кой да се заеме с "милионерите"?! Та нали точно тях сме назначили, избрали сме си ги, да "се заемат с мафиотите, с едрите крадци, с "узаконените" бaндити! Кой прави законите, средната и ниската класа ли - да, ама не. Тях ги няма, а ако ги има се подмазват, гушат се, увиват се за orpизка около твоите "милионери". Ботев го е казал най-добре - "топла соба, самун хляб парче сланина..." Затова ни виси на врата срамното петвековно петно...
24
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Задържително трябва и данък на още неродени и вече няколко пъти пропускат данъка на човекогъз при сранье.
23
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Поредният г.лупав законопроект, граничещ с морално престъпление и с прекрачване на границата на търпение към подобно законодателство. Все още морално, защото Законът за топлофикация си е ачик престъпен закон, който урежда грабеж чрез безвъзмездно ползване на чужда, на потребителите собственост, плащане за непоискани и за неизвършени услуги, за премахнати отоплителни тела, за определяне на такси по неприсъщи мерни единици, прехвърляне на задължения на доставчика върху потребителите и т.н.
22
0
 
9
 
! Отговори
слави преди 7 години
тоя и от умрелите почна да събира данъци
21
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пак отиват при малкия човек,чиято фирмичка фалирала.При големите мафиоти не смеят да пипат.Да живее БКП,БСП,ГЕРБ и всичките им клонинги.
20
0
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Хазната може много лесно да се напълни,ама няма кой да се заеме с милионерите в България.Защо НАП не изискат от тях доказване на доходите?Да докажат как един младок на 27-28 г. изработи един милион лв.И той не е само един.
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Влади- наздраве
18
1
 
16
 
! Отговори
антиседераст преди 7 години
Гласувайтуе пак за ГЕРБ. Ще имате начислени сметки за ток , парно , вода и др. и на онзи свят.
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бизнесът иска това,бизнесът иска онова,аз пък като клиент искам да ми се издава касов бон,и то без да се налага да си го искам.Защото има заведения,знам едно в Русе кв.Чародейка,където оздават касов бон,но без логото на България.А НАП спи.
16
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А кога народът ще обложи държавата в лицето на този умен министър, с лихвите за четвърт и повече век за: 1. Лихвочислата!!! 2. Жестокият, садистичен ергенски данък, с който са наказвали хората, които не са могли да имат деца. Щом реституираха имотите, щом обезщетиха "пострадалите от комунизма"?! 3. Бригадирския труд, който за много хора надхвърла 1000 дни, а резултатите от него се "приватизираха" след 1990 г. от "честните" бизнесмени?! Всички обяснения без плащане на сумите са перде на обир!
15
0
 
12
 
! Отговори
gtf преди 7 години
министър да мисли ...това все едно огъня да е мокър
14
0
 
2
 
! Отговори
11 преди 7 години
До Анонимен 8Добре де, насочи ни за кой да пускаме газове, кат си толкова запознат с дефекацията?