Биричка, винце... учениците ни си пийват порядъчно

Българчетата посягат за първи път към чашката между 11 и 13 г.
5 окт 2016 09:00,
25
Биричка, винце... учениците ни си пийват порядъчно
Снимка: flickr

Стряскаща статистика: В Европа 31% от учениците на 13 години посочват, че вече са опитвали алкохол. В България децата, които признават, че това са с 3 на сто повече.

Подрастващите посягат най-често към алкохола за първи път между 11 и 13 години, обявиха от Асоциацията на производителите, вносителите и търговците на спиртни напитки.

По данни на Националния център по обществено здраве и анализи обаче на 16 години картината с алкохола се променя драстично.

Ако в Европа 35% от тийнейджърите твърдят, че им се е случвало да пият по 5 питиета едно след друго, то у нас броят на подрастващите е значително по-голям.

Момчетата по-често от момичетата признават, че са опитвали спиртни напитки.

Проучванията показват още, че когато българчетата опитват алкохол за първи път обикновено избират бира или вино.

Според психолозите децата посягат към алкохола основно по-две причини – за да се впишат в компания на връстници или наблюдават личния пример в семейството.

От Националния център по обществено здраве са на мнение, че за да намалее делът на българчетата, които посягат към алкохола е необходимо въвеждането на здравно образование в училище – и то минимум 18 часа годишно.

От Асоциацията на производителите на алкохол пък се надяват след срещи между родители, психолози и учители да помогнат на родителите да отложат първата среща на децата с алкохола.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Наследство от вечната (течната) дружба със СЕСЕСЕРЕ.
18
0
 
1
 
! Отговори
Горски преди 7 години
До морскиТова лято три пъти ходих на Сънито и не видях нито един пиян рано рано камо ли ученик.
17
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Човек на тази възраст е антиконформист и не пие от пристрастеност, а като форма на протест"Ами, учениците пиият основно от конформизъм, а не обратното. Бяхме изключенията ако не пием, а в чалготеките сигурно си е направо задължително. До края на гимназията някои бяха станали класически алкохолици.
16
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Че пиенето на алкохол прави ли те лош?"Не, само болен, и освен това евентуално почваш да се излагаш. В гимназията имаше момче на 17 с черен дроб на 50-годишен алкохолик, според лекаря му. С приятелите му в 7 сутринта преди часовете вече бяха изпили първата бутилка водка и даже не им личеше.
15
0
 
0
 
! Отговори
до 19 преди 7 години
Става дума за възпитанието по принцип. За всичко.
14
0
 
1
 
! Отговори
Да се изкаже преди 7 години
Макето
13
0
 
16
 
! Отговори
engineer преди 7 години
Съвет към младите родители ако вечер изпивате по 200 мл ракия със салатата това показва на децата ви, че това е нормалното и би било кота нула за тях. Общо взето повечето ми от приятелите, които имахме бащи пияници станахме пияници.
12
1
 
14
 
! Отговори
engineer преди 7 години
Аз съм личен пример, че пиенето в тийнейджърска възраст е опасно. Бях бунтар като ученик и пиех за да съм различен, а резултатът днес е, че съм най-стандартен алкохолик на 35. Реализирах се много добре професионално и социално, но въпреки това имам проблеми с пиенето и едва се удържам. Последната ми мотивация да не пия за да не давам лош пример на растящият ми син.
11
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като гледам някои коментари, пиенето все още си остава "гордост" за хората в България. Всички сме пили по ученически и студентски купони, но само по купони, а не като ежедневие. За жалост повечето "пиячи" от годините в, които са пили яко за да се "наживеят" си остават трайни алкохолици за цял живот. Това с ежедневното пиене обаче си остава жалка работа, дали на село или в града, до нищо добро не води.
10
1
 
14
 
! Отговори
еделвайс преди 7 години
Няма лоши деца. Има лоши родители!
9
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И аз започнах да пия много рано, затова в момента ми е толкова омръзнало, че мога спокойно да се съсредоточа над следване и работа. Предпочитам така, отколкото да потискам желанията си и на 30 да реша, че ми се 'живее'.
8
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Българите изобщо не пият! Това са само слухове! Пият само руснаците! В България се носят легенди за някакви изтрезнителни заведения отпреди което си е чиста пропаганда. Биреният сок алкохол ли е? Нарежеш мезе и веднага те обвиняват че пиеш!! Лъжи и измами!! :)))))))))))))Зявиждат ни че сме трезва нация!
7
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Че и ние сме си пийвали навремето като ученици - що червено вино на бащите и дядовците ни сме изпили :). Ама не в училище, разбира се, а в по-свободна обстановка, най-често на домашно. Слава Богу, пияници още не сме станали, ами не ни е идвало на акъла, че за млад организъм не е полезно, ама кой ти е мислил. Пък и не сме прекалявали кой знае колко.
6
2
 
2
 
! Отговори
морски преди 7 години
Това Лято в центъра на Сънито(в ранно утро), имаше пияни като казаци ученици и точесто често.
5
2
 
18
 
! Отговори
Георги преди 7 години
До ужасен,Да ме прощавате, но смесването на тийнейджърските изцепки ( които всеки е правил в една или друга насока) с алкохолизма е несериозно. Човек на тази възраст е антиконформист и не пие от пристрастеност, а като форма на протест срещу забраненото като идея. Обикновено пристрастеността към алкохола се формира в доста по късна възраст.
4
2
 
9
 
! Отговори
Георги преди 7 години
"Ако в Европа 35% от тийнейджърите твърдят, че им се е случвало да пият по 5 питиета едно след друго, то у нас броят на подрастващите е значително по-голям."В тази връзка ако сливите в Европа са 50 гр, то у нас броят на овцете е с възходящ тренд....
3
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Стаматов трябва да въведе час,,Безопасно пиене" а в начален курс ,,Човекът и алкохола". :))
2
2
 
20
 
! Отговори
ужасен преди 7 години
До Анонимен Ами, ясно какъв и...д си станал в момента. Проблемът с алкохолизма в България е огромен, ако сме откровени! Пияни карат, пияни работят, пияни ни лекуват - ясно и как ни лекуват, пианици ни и управляват /женските министри в Г..Б са известни с пиянските си изцепки, колкото и да ги крият службите/. Резултатът, една болна, пиянстваща нация, убити деца и старци на пътя...
1
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В гимназията ходех с 250мл бутилка Кока кола, пълна с водка и малко кола за цвят, да не будя съмнение сред даскалите.