КАТ глобява, съдът отменя глобите – били незаконни!

Полицията хваща все по-малко джигити, прокуратурата е притеснена
7 окт 2016 07:00,
56
КАТ глобява, съдът отменя глобите – били незаконни!
Снимка: архив, Булфото

Съдът масово отменя глобите на КАТ. Повече от половината обжалвани наказания се оказват незаконни, тъй като остават недоказани.

Тревожните констатации са на Върховната административна прокуратура, която направи проверка на дейността на пътните полицаи в цялата страна, разказва BTV. Проверката на прокурорите е започнала през март и продължила до вчера. Анализирани са били документи от всички областни дирекции на МВР, на практика са гледани глобите и делата от 2013 г. до 2015 година.

Още по темата

Освен отменените глоби, друг основен проблем са наполовина по-малко хванатите в нарушение шофьори. На практика това може да означава две неща - или българинът е станал по-дисциплиниран на пътя или КАТ не контролира нарушителите.

Прокуратурата е разтревожена след проверките – пътната полиция у нас е лошо организирана и неефективна. Полицаите на пътя са малко, а мнозина от тези, които работят, са неподготвени, сочат данните от доклада на прокуратурата. "Някои от прокурорите в своите доклади посочват като една от възможните причини кадровата необезпеченост на контролните органи на МВР - конкретно на тези, които се занимават с тази дейност, некомпетентността на някои от тях”, заяви зам.-главният прокурор Ася Петрова.

До дни МВР трябва да анализира проблемите и да вземе мерки, за да има не само хванати, но и наистина наказани нарушители. "Да се извърши анализ на причините, поради които се очертава трайно и последователно тенденцията на намаляване на случаите на констатирани административни нарушения на фона на чувствителното, видимо за нас увеличение на броя на жертвите”, допълни Ася Петрова.

Шофьорите обаче са на противното мнение, твърдят, че на пътя ги спират достатъчно и че не са спрели порочните практики на катаджиите.

От МВР не коментираха тревожните изводи в доклада на прокуратурата.

Експерти по пътна безопасност коментираха, че трябва внимателно да се анализират данните от проверката на прокуратурата и припомниха, че през последните години е имало периоди, когато е било забранено да се спират шофьори, ако екипите не са оборудвани с микрофони и камери.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още по темата: КАТМВРглобиджигити
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
0
 
! Отговори
7257 преди 7 години
Управляващите дават вид, че не могат да се справи с нито един проблем. Могат само да усвояват европари за некачествени строежи.
50
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А значи съда сабарял актовете иначе пак полицията виновна ми как пък веднъж не изкарахте виновни съдиите бе господа прокурори в таз *** държава каквото да стане все полицията ви виновна
49
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЧЕ ОТ НЕГРАМОТНИ МУТРИ В УНИФОРМИ КОИТО МОГАТ ДА СЕ ДУЯТ КАТО ПУЯЦИ НО НЕ МОГАТ ДА ЧЕТАТ И ПИШАТ...КАМО ЛИ ДА ЗНАЯТ ПРАВИЛНИК И ЗАКОНИ ..КАКВО ДРУГО ДА СЕ ОЧАКВА!ПРО СТИ ЧОВЕЧЕТА!
48
0
 
3
 
! Отговори
Lesaint преди 7 години
Полицията трябва само да констатира нарушението. Тя- полицията не е трибунал и неможе да съди. Квалифицирана или не, достатъчно е да констатира нарушението, което може да става и по най- обикновенна извадка от ПДУП. Принципно се следи за алкохол-дрога, стоп- червен сигнал, изпреварване- предимство и създаване на конфликтна точка. Останалото е работа на експертите. За нещастие в България екпертно мнение дават само полицайте, което е неправилно.
47
0
 
4
 
! Отговори
Коко преди 7 години
Ами повечето си тръгнаха. Останаха основно връзкари и политици с коли. На тях актовете падат веднага в съда. На мен веднага ще ми напишат, но аз съм хитър, возя се в автобус :). А чужденците се пускат по живо по здраво дори и когато има ранени и убити.
46
0
 
6
 
! Отговори
42 преди 7 години
Корупцията се е увеличила.
45
2
 
6
 
! Отговори
Петков преди 7 години
Решението на проблема е много простичко отново е заровено в парламента.В цивилизованите страни този въпрос е решен чрез камери и разбира се закон и правилник по който да се използват.Но камерите не различават политик или олигарх от обикновен човек.Снимат наред и *** после да се оправдаваш.Още преди 10 г. беше направен опит за легитимиране на камерите но още в пръвата седмица лъснаха депутати-нарушители,а камерите бяха заклеймени и забранени.
44
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най-доброто решение в случая е КАТ да се закрие и на служителите му да се забрани да работят в сферата на безопасността на движението.
43
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А да видите призовкарите дето връчват глобата! Два пъти са ми идвали. Като от калъп изляти: мирише на алкохол от 3м още от обяд, едва говори, с вид все едно е живял в гората последния месец. Жалка история!
42
1
 
8
 
! Отговори
Чоко преди 7 години
Проблема е в цялосната корупция в държавата. Като се почне отгоре да се назначават послушни безпринципни хора, това се разпространява и надолу по всички етажи. Първо свестните подчинени на висшия корумпиран бокук го напуснат. Обезверени от ситуацията. После идват връзкарите на този ***. След това техните подчитени напускат и така до най-ниското звено. Цялата система се напълва с *** и неграмотници и после се чудим, защо не работи.
41
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мой познат, работещ в КАТ има над 1000 /Хиляда/ страници с лични записки по съставени от него актове.При обжалване на акта често след 5-6 месеца, а понякога и повече, в съда той трябва да си спомни точно всичко по случая, въпреки,че от тогава е съставил още десетки актове. И човекът си пише.Има дни, когато по 5-6ч. стои в съда и дава обяснения. Кога да съставя актове?
40
3
 
4
 
! Отговори
Дейвид - драскача преди 7 години
Няма как със смешно заплащане да се привлекат по-добри кадри. Помисли за истинските причини за да не се случват нещата в тази система.
39
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Катаджийте са *** кухи и сървакари !Толкова са лакоми че иза държавата актове не правят вече !!!Всичко прибират в хладилника пачките да не мухлясват -нъл тъй господа *** ?
38
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НП се пишат неграмотно, защото за работа в МВР се подбират доста неграмотни хора. Системата бе добра, имаше подбор на кадрите, но качествените такива бяха уволнени и на тяхно място дойдоха неграмотни неработещи връзкари. Цитат от наказателно постановление, реален: "Не сп. на п. п-ка."Е как да се потвърди постановление с подобно съдържание - описание на нарушението? Подобни "автори" са за мигновено изгонвяне от системата. Но не би. Системата на тях се крепи!Вижте причините за отмените!
37
6
 
6
 
! Отговори
Експерт в прането преди 7 години
Проблема не е в КАТ. Проблема е в закона, който дава права на нарушителите. Нека не се изисква съставянето на акт, а налагане на глоба по фиш, който да се заплаща на място. Така глобите може би ще са по малки, но ще са неизбежни. При липса на заплащане на място, да се отнема контролен талон с възможност за заплащане на глобата на банкомат и разходка до КАТ за да си получим обратно талона. При просрочване на заплащането - удвояване на глобата за всеки месец. Така за 1 месец ще се научим на ред
36
0
 
6
 
! Отговори
А ЗАЩО се отменят? преди 7 години
Много е важно да се е изпада в пореден популизъм,подхранван от платени кампании и поръчки, изпълнявани от платени журналисти,а да стане ясно защо, по какви причини се отменят тези НП.Често в тях се пишат пълни безумия, не се събират и пред съда ОД на МВР не представят никакви доказателства, а прилагат единствено АУАН и НП.Не си мръдват пръста да докажат обвиненията,а вината не се предполага и това е не само по нашия закон.Отделно от това ЗДВП съдържа неизпълними норми. Напишете ЗАЩО се отменят!
35
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да видя дали разбрах правилно ,работещия в кат ако тръгне да пише актове има голяма вероятност да сбърка и да му отменят акта т.е тази дейност от работата му не е предпочитана и я прави само при абсолютна сигурност от множество фактори,демек възможно най рядко.Но държавата протестира защото тази дейности и носи доходи, а народа протестира защото в търсене на сигурност не се наказват много нарушители.А кадровото побиране трябва да е на хора , с високи познания и умения за бърза преценка факторите
34
4
 
8
 
! Отговори
ля ля преди 7 години
никакъв контрол по пътищата никакъв контрол никъде в тази държава! само с рушвети - жалки хора - ***!куките нищо не правят а има колко работи да оправят!!!
33
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И нито дума за поправка в закона по отношение убийците на пътя. Чудесно! Важно е само как да се прибира парата.
32
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Някой да е виждал катаджия да сигнализира за дупка или друго препятствие на пътя? Няма и да види. Функциите на тази рушветчийска организация се изчерпват с криене в храстите и актове за изтекъл срок на аспирина в аптечката и 10 км/ч превишение на скоростта. Обжалване на всеки епистоларен напън на чантаджиите със "слъчогледите" докато им побелеят тиквите под фуражките.