Наемат жени на работа при условие – да не забременяват

И да се съдят работодателите, успехът на делото е под въпрос
7 окт 2016 07:21,
102
Наемат жени на работа при условие – да не забременяват
Снимка: архив, Ройтерс

Фирми наемат нови служителки само след подписана декларация, в която жените заявяват, че в следващите 2 г. няма да забременяват, съобщава "Монитор".

"Имаме данни за два случая, когато при кандидатстване за работа две жени са били предупредени, че това е политиката на фирмата и ако не подпишат декларацията, няма да бъдат назначени", обясни адвокат Станислав Найденов.

По думите му така работодателят се застрахова от текучество на кадри заради отпуск по майчинство.

"На фона на приетия Закон за равенството между половете някои работодатели принуждават жените да избират между кариерата и семейството", заяви още Найденов.

Според юриста уволнените заради неспазването на декларацията могат да заведат дело срещу началника си, но успехът им е под въпрос. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
0
 
1
 
! Отговори
Практика на Съда-2 преди 7 години
- След постъпване на работа установява, че е бременна и уведомява работодателя, който прекратява трудовия ѝ договор на основание чл.71 от КТ.- Комисията за защита от дискриминация намира, че има дискриминация по признак "лично положение".- Работодателят не е доказал, че причините за уволнението не са свързани с бременността.- Върховният Административен Съд потвърждава решението на Комисията за защита от дискриминация.
77
0
 
0
 
! Отговори
Практика на Съда-1 преди 7 години
Решение 13846 от 18.11.2010 по гр.дело 2961/2010 на ВАС- При прилагане на хипотезата на чл.71 ал.1 от КТ, работодателят не е освободен от задължението си да спазва принципа на равно третиране, като поведението му не следва да е обусловено от друг мотив освен от начина на изпълнение на трудовите задължения от работника.- Жалбоподателката е на длъжност "работник" в сладкарски цех, със шестмесечен срок на изпитване, уговорен в полза на работодателя.
76
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Подписвайте смело - ако извадят тази декларация пред съд, то те самите ще бъдат осъдени. А вие после смело заявете, че са ви принудили да я подпишете.На "работодателя" такъв дебел ще му го нахакат, че няма да смее да мигне и един път.Този тип "декларации"(деклариране на подчинено положение, противозаконно) никой никога няма да ги признае в съда.
75
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Моя страна, моя България. Бизнесът в теб е чиста диария. Властите са като пред авария. И бизнесмена ще се попикай! :))))))))
74
0
 
7
 
! Отговори
Смехории-продължение преди 7 години
Отидох по нейна покана у тях, мислех, че ще прави младежки купон, а там заварих само нейните майка и вуйчо. Вуйчото, и той ме убеждава, от мен се искали само татковите пари, а печалбите после той ще ги осигури. За да се отърва от тези досадници, казах, че ще говоря с татко и си тръгнах.После глуповатата ми състудентка ме уведоми: "Вуйчо рече, тая ако ни стане съдружник, после да не забременее? Кво да правим?"Такива са ни повечето "бизнесмени" - да им дадеш нещо срещу нищо. И си вярват!
73
0
 
6
 
! Отговори
Смехории преди 7 години
Защо участничките в конкурсите за красота така охотно се записват и мечтаят да грабнат титлата, макар че след това подписват договор, според който се задължават да не забременяват в продължение на една година, до избора на нова "Мис"?Относно нашите бизнесмени. Преди години моя състудентка се опита да ме изкушава да стана съдружник във фирмата на неин току що пенсиониран роднина. Бил "печен", знаел как да прави бизнес, но нямал пари, а моят баща имал спестена валута. Продължавам -
72
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Работодател 72Лека полека законите си навлизат и ще навлизат.....и в теб ще влязат лека полека, и ще навлизат все по на дълбоко, повече и повече навътре!!!!:))))))))
71
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
всички работодатели и бизнесмени ,цялата система е за разтурване а 78 да иде на психиатър
70
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Напишете как е в САЩ и в Япония.
69
5
 
8
 
! Отговори
30 преди 7 години
ЖЕНАТА Е ТРИ ПЪТИ ПО-СЛАБА ОТ МЪЖА. Не може да я карате да ражда, работи и да се пенсионира на 70 год. жените трябва да се пенсионират на 30.жените трябва да получават 300 лв. от момента на своето раждане без да работят.ако искат да работят - добре, ако не искат - получават безвъзмездно пари от държавата.така е в истинската цивилизация!!! другото е цирка, анархия и безпорядък, което всъщност е ЦЕЛИЯ СВЯТ!!!
68
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 78Ти си един подходящ пример за истински български родолюбец. Истински пример за чиста и свята България, и неопетнена. :)))))))))))))) Абе скапан народ култура може ли да има камо ли да се образува?!
67
0
 
13
 
! Отговори
Мнение преди 7 години
Абе направо домуса и другите да лобират приемането на закон за "забрана" на забременяването на работнички! Ако някоя "случайно" забременее.... веднага да последва уволнение без предизвестие!?! А спорещите тук "мозъци", т.е. "работодатели" вероятно не са и чували, че в КТ съществува текст за назначаване на служител по заместване до завръщане на титуляра / в случая бременна жена/! Такива "работодатели" и ч.п за зеле не стават, щом им "пречат" бременни жени на "бизнеса"!?
66
3
 
16
 
! Отговори
доктора преди 7 години
Ако е вярно съд и запор на имуществото на такива фирми.Аиначе защо сме в демографска криза.Или да се върнем в средновековйето.да ама държавите от средновековието нещо не са много успешни(справка саудитска арабия)
65
1
 
4
 
! Отговори
нощен бар преди 7 години
Дамите които работят в нощните барове ще забременеят , после как ще бъдат обслужвани клиентите.1 месец работила---- 24 месеца на гърба на шефа си....
64
3
 
12
 
! Отговори
АнтиЕС-АнтиГЕРБ преди 7 години
До РАБОТОДАТЕЛ 2Като ти отнема лиценза на фирмата, запорирам имуществото и забраня да излизаш извъм страната, много бързо шъ клекнеш и ще изпълняваш законите на Саракта, където таткива жени ще са на пиедестал, а твоята фирма, ще бъде задължена да се отнася към тях, като към Богини. Що тукати и шамари шъ изядеш, слабо ми е въображението, че и зъболекарите ще имат работа покрай тва. СМЪРТ НА ГЕРБ!
63
1
 
5
 
! Отговори
една жена преди 7 години
До РаботодателА ти (спазвам предоставения ми от вас стил на обръщение), защо не се занимаваш с бизнеса си, че явно не е в цветущо състояние, а "киснеш' по форумите, да си избиваш комплексите. Бях се зарекла да не пиша, но това беше предизвикателство, на което не можех да не отговоря. Видях, че и други жени с подобно на моето мнение са се включили, затова те оставям на тях.
62
2
 
10
 
! Отговори
АнтиЕС-АнтиГЕРБ преди 7 години
Това са случки, не само в частният сектор, но и в държавният където имаш научен кадър, който приема лаборантки и специализантки с условието, че докато са при него "няма да се окотят". Това е точната дума. Не ме е срам да я напиша, щото на такива *** трябва да им се избиват зъбите и прерязват гърлата. Ку сме в Саракта, решението е просто - отнемане лиценза на фирмата за неопределен период от време, т.е. докато си промени политиката;))) Селски тарикатчета, станали фирмаджийчета...
61
19
 
3
 
! Отговори
РАБОТОДАТЕЛ № 2 преди 7 години
Стойте си с напомпаните кореми в къщи, не да ми се моткате във фирмата и да чакате помощи! Щом сте решили да раждате, носете си отговорността!
60
1
 
11
 
! Отговори
Тони преди 7 години
До РаботодателА ти си типичния работодател - не правещ нищо по цял ден и живееш като *** на гърба на служителите. След няколко години ще ровиш по кофите, балъците постепенно изчезват. Злобей докато можеш, явно за друго не ставаш. Както сигурно и "бизнеса" ти.
59
2
 
13
 
! Отговори
Тони преди 7 години
Фирмата, в която работя има 700-800 служители. През годината малко над 40 колежки са излезли в майчинство. Нито фирмата е фалирала, нито има недостиг на кадри. На подобни работодатели трябва да им се търси сметка и да има глоби до откат. Щом са подписвани декларации, значи има и документ доказващ това направо престъпно деяние.