Децата ни се тъпчат с вафли, снакс – 30% са с наднормено тегло

Не спортуват, а се излежават пред телевизора и компютъра
41
Децата ни се тъпчат с вафли, снакс – 30% са с наднормено тегло
Снимка: Reuters, архив

Всяко едно от три деца в света на възраст от 2 до 19 години е със свръхтегло или затлъстяване. Небалансираното хранене и ниската физическа активност са основните фактори за наднорменото тегло при децата.

Още по темата

В България има висока честота на свръхтегло и затлъстяване от най-ранна детска възраст, сочат данните от седем национални проучвания (1998 – 2014), проведени от НЦОЗА, МЗ и РЗИ.

При последното проучване е установено, че 5% от децата от 1 до 4 години имат затлъстяване. За сравнение, през 2007 г. този процент е бил 2,7.

Децата на 5–18 години с наднормено тегло са общо 30,1%, включително 19,8% със свръхтегло и 10,3% със затлъстяване.

Момчетата на 10–13 години са най-рискова група – при тях затлъстяването е почти 20%.

Децата често прекаляват със сладкарски, захарни и шоколадови продукти, с храни с високо съдържание на мазнини и сол. Установено е, че 54% от 1–2-годишните и 87% от 3–6-годишните не приемат достатъчно калций, а над 60% от децата в тази възраст приемат недостатъчно витамина фолат, който постъпва главно от листните зеленчуци.

При една пета от децата приемът на натрий (основно от готварската сол) е по-висок от горните препоръчителни нива.

Всяко четвърто дете на възраст 3–6 години консумира високо количество мазнини.

До 2011 г. се запазва тенденцията сред учениците значително да се увеличават свръхтеглото и затлъстяването.
През 2014 г. при 7-годишните първокласници за пръв път има намаляване на затлъстяването при момчетата и задържане на честотата на свръхтегло и затлъстяване при момичетата.

Намалява също затлъстяването във възрастта 7–9 години (от 18,5% на 13,2%) и на 14–18-годишните (от 7,9% на 5,6%).

В групата 10–13 години затлъстяването запазва нивата си.

В България най-сериозни са проблемите в храненето на децата в ученическа възраст – консумацията на мляко, риба и пълнозърнест хляб е ниска, но пък за сметка на това малчуганите се тъпчат с колбаси, захарни, шоколадови и сладкарски изделия, чипс и снаксове с високо съдържание на сол и мазнини.

Само 40-50% от децата имат всеки ден в менюто си плодове и зеленчуци, а една трета от тях много често пият безалкохолни напитки със захар и/или подсладители.
 
Значителна част от учениците се хранят нездравословно: 78–88% приемат мазнини над горната препоръчителна граница, а 30–44% приемат влакнини (фибри) под долните препоръчителни стойности. Недостатъчни са витамините А и Е, калцият, желязото, магнезият и цинкът. Повечето деца са с висок прием на натрий.

Малък брой ученици след 4-ти клас обядват в столовете, защото условията не им харесват. Бюфетите също не са предпочитани пред близките павилиони, които предлагат забранените на територията на училищата снаксове, сладкарски продукти и безалкохолни напитки.

Проблем е и ниската физическа активност – само 43% от момчетата и 27% от момичетата имат умерена до интензивна физическа активност съгласно препоръките (поне 60 мин. всеки ден).

Средно 42% от децата прекарват в седнала или легнала поза 5 и повече часа всеки ден извън учебните занятия, основно пред компютъра и телевизора.

Националното проучване от 2014 г. показва задържане на тенденцията за обездвижване сред децата. Само 36,5% от 10–18-годишните са физически активни почти всеки ден. Всяко трето дете спортува рядко или никак, като момичетата са два пъти повече от момчетата.

Повече от 40% от децата не спортуват, но 25% от тях казват, че нямат условия на близко разстояние.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
като малък ядях като прахосмукачка, каквото видя без да подбирам количеството и бях слаб и не наддавах, ама 10-15км бе минималното дневно ходене, от там някое мачле, гоненка и тн... Разходката в компютърните игри не се брои, затова днескашната младеж трупа.
34
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Стига сте обиждали научно-техническия прогрес! Благодарение на тия пестициди и химикали ви има вас! През средновековието като всичко е било естествено защо хората не са надживявали 45 години?
33
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Стига с тоя социализъм, и днес има качествени продукти, просто трябва да се поизръсиш повечко. Например сиренето на Бор Чвор за 2,40 за 200 грама е чудесно, но повечето предпочитат да дадат парите за цигари и ракия и купуват сирене за 2,40 килото.
32
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"когато ги научите да ядат като разпрани"Какво трябва да значи това? Захарта, бялото брашно и другите прости въглехидрати са храни с изключително висок гликемичен индекс. Те засищат за кратко и причиняват вълчи глад заради инсулина. Това са физиологични процеси, не въпрос на искане, възпитание и така нататък.
31
1
 
2
 
! Отговори
bob преди 7 години
Защото сме бедни и нямаме пари да им купим квас. За това им купуваме вкусни лакомства.
30
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Там е кикото а не в количеството."Точно в количеството. Един пакет чипс съдържа около 600 калории, малък пакет бисквити над 900. Калорийната норма на детето обаче да е най-много 1400-1500. За всичко, за целия ден.
29
2
 
3
 
! Отговори
чичо преди 7 години
Не е там въпроса че се тъпчат с вафли и други. Въпроса е какво сазържа това с което се тъпчат. Всички хранителни продукти садържат поне половината менделеева таблица. Там е кикото а не в количеството.
28
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
никога не слагайте мазнините под общ знаметател. има вредни и полезни мазнини.
27
0
 
6
 
! Отговори
Що? преди 7 години
Дали с ГМО или без ГМО, дали със снаксове или яхнийки, когато ги научите да ядат като разпрани, когато едно ядене не им дава нужното за половин ден, а за 3 дни, каквото и да ядат ще станат ***. Това е въпрос на хранителна култура и възпитание на първо място.И все пак по-добре салата от чипс.
26
0
 
10
 
! Отговори
до 26 преди 7 години
Нищо подобно, явно скоро не си опитвал домашен домат или чушка -нищо общо с купешките. На село нашите ятаци (да са ни живи и здрави; и ние на тях, че не сме ги оставили) пръскат само веднъж-дваж доматите със син камък, тази година толкова се бяха родили, че с колички ги разнасяха, чушки, моркови, колко зимнина се сложи - просто не е истина. И то зимнина с главно З - предимно лютеница или чушки с доматен сос - стотици буркани. Фризерите също се напраскват яко. Яде се цяла зима и не омръзва.
25
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По-една филмия с мас на влизане в училище и толкоЗ.
24
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименЕ каква истинска храна ще хапваш, след като препаратите, с които пръскаш градината са пълни с пестициди и инсектициди. Това за истинската храна е само някаква илюзия, упорито разпространявана сред българите, особено тези от село. И вие ядете същите бо*клуци като нас, само си мислите че не го правите.
23
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Разбира се, че е така, 20. Затова земята се изкупува масово от мошеници, ако може да останеш без земя и да робуваш доживотно на робовладелеца.Истинският подем на България е бил, когато всички са си обработвали късчето земя и са били задоволени. Имали са и много челяд, за да помага. България е АГРАРНА СТРАНА. Всичко започва и свършва с яденето, макар то да не е всичко. По три пъти на ден, 356/6 пъти в годината. Започнем ли да си ранотим земята-половината ни грижи са решени.
22
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
децата се подлагат на хормони откакто се родят, поради некачествено месо.БДС трябва да е задължителенМесо без хормони не съществува на пазара никъде. Целта е животното да достигне възможно най-високо тегло за най-кратко време. Едно че самите животни са ГМО-мутанти, след това идват допълнително хормони на растежа и антибиотици, за да не тръгват зарази. Остават и в месото, и в млякото.
21
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
При ГРОБ е така - свиквайте.Цялата екобиопродукция отива за Малък Бойко - да е здрав за да може да ви управлява, когато му дойде времето.
20
0
 
8
 
! Отговори
оф преди 7 години
ами с какво да се тъпчат като в лафките им продават само това и около училищата има само лафки със същите о , че и още по вредни храни то няма лошо да ис купи едно дете една вафла ама поне да има и нещо здравословно за ядене там а то няма само вафли, чипсове и квот се сетиш вредно .. децата просто няма какво друго да купят за съжаление
19
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
През времето на лошия социализъм имаше доносници, но кашкавалът, бирата, каймата и хлябът бяха истински.Сега пак има доносници, но нищо не е истинско.
18
1
 
7
 
! Отговори
фен на бсп преди 7 години
Хачпвайте ТИКВА повечко! Ся и е сезона!
17
0
 
8
 
! Отговори
ГРЪБ преди 7 години
Ей сега като спечелим пак! Повечето ще сте на трева и коприва от време на време стиропор!
16
3
 
8
 
! Отговори
BURZUM преди 7 години
А аз се тъпча с бежанци