Властта отчете: Приходите от концесии растат

Новият закон щял да създава конкуренция в "пълна мяра"
11 окт 2016 21:00, Надежда Бочева
16
Властта отчете: Приходите от концесии растат
Министрите Василева, Ангелкова, Дончева и шефът на КРИБ Кирил Домусчиев. Снимка: БТА

Новият Закон за концесиите ще мобилизира "в пълна мяра" конкуренцията, заяви вицепремиерът Томислав Дончев на дискусия на тема "Прозрачност и ефективност на концесиите в България".

Той изтъкна, че с наличието на новите Закон за обществените поръчки (ЗОП) и Закон за еврофондовете, плюс новия проект на Закон за концесиите, отношенията между държавата и бизнеса ще бъдат поставени на модерна основа, тъй като чрез тези три закона става разпределението на публични средства.

Томислав Дончев припомни, че все още нямаме примери за големи проекти, реализирани на принципа на публично-частното партньорство (ПЧП) или пък пример за концесия за строителство.

По повод критиките, че с проекта се дава възможност да се правят безкрайни концесии (тъй като проектът премахва сегашното ограничение концесията да се предоставя за срок до 35 години – бел. ред.), Дончев коментира, че сроковете ще се определят в условията на конкуренция.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова заяви, че действащите концесии за добив на подземни богатства са 511. От януари до септември 2016 г. приходите от концесии са 127 млн. лева, при приходи от 74 млн. лева за цялата 2015 г.

Министърът допълни, че миналата година са подадени 11 сигнала за незаконен добив, наложени са санкции и е  уведомена прокуратурата. За справяне с проблема работи група експерти, включително от МВР и правосъдното министерство.

Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева посочи, че само 18% от ресурса на държавните находища на минерална вода се оползотворяват, а той е 3800 литра в секунда. В момента 42 общини стопанисват 63 държавни находища на минерална вода.

Повече по темата четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
алоо,НИЕ СМЕ ВЛАСТА,НАРОДА Е ВЛАСТА И СКОРО ЩЕ ГО ВИДИТЕ.
14
0
 
2
 
! Отговори
Интересно преди 7 години
защо миналата година казаха, че само от златната концесия има 200 милиона лева на година? Май ще се окаже, че тия 200 милиона ги има ама не в държавната хазна, а в нечие джобче? Затова държат такива бананови правителства в България - удобни са на юдеите.
13
0
 
3
 
! Отговори
Казахте ли си? преди 7 години
Надписът под снимката:"Министрите Василева, Ангелкова, Дончева...." Правилно, защо да се крие повече, човекът, нека си каже, та да му олекне.
12
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо ни лъжете,не ви ли е срам.
11
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Узаконената кражба на едро от една държава се нарича концесия!
10
0
 
11
 
! Отговори
socialen преди 7 години
Пълни безмислици!
9
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Растат за определени хора, не за държавата. Кои са хората също е известно.
8
1
 
8
 
! Отговори
socialen преди 7 години
Киро Гелата написа Закона за Концесия те на неграмотниците от ГЕРП. Кьорфишеците на Турлюгювеча, незнайно защо наречен от някои "правителство", са за неграмотния електорат на Борисов от бедни, провинциални, български пролетарии.
7
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То и външният дълг расте .От 9 милиарда за една година стана 34 милиарда .Гарантирано от Герб.
6
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мдааа, концесията е голяма работа, още помня, как Батце,,долетя", като хала, в последното заседание на МС,само за да разпише концесията за пристанище Бургас (35години) на братя Домусчиеви за 800 000лв годишно, избивани от тях за около 4 дена, иначе са,,големи" бизнесмени, нищо, че една тухла не са поставили там.
5
0
 
16
 
! Отговори
Ghost преди 7 години
И къде отиват парите от концесиите? В джобовете на оная горе дето се мислят за богове и умишлено държат народа беден и най-вече другаря Борисов най-най-главния сред боговете. Я виж ти утре и редом до Зевс ще се нареди. След години църквата може да го канонизира и в църквите ще виждаме икона с неговия лик. Боже опази.
4
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Смешници 127 милиона лева - тия приходи не могат да покрият само лихвите по плана беляне!
3
2
 
15
 
! Отговори
Кратун преди 7 години
Нашето мило ГЕРБерско правителство развива точно мутренски бизнес - даване под наем и рекетьорство (увеличаване на данъците и на цените за държавни услуги). За друго просто не им стига мозъкът. Те толкова могат. Затова държавата потъва.
2
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Концесия означава , ограбване на държавни имущество с разрешение на корумпираната власт.
1
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ОСОБено приходите от златните ни мини, за които никой не знае и не контролира колко и какво се добива от там (не само злато, но и много редки метали)Крадецът е канадско-американска фирма