Сексуална и трудова експлоатация – основна за трафик на хора

Сексуално експлоатираните мъже били около 5%
14 окт 2016 22:23, Анисия Иванова
8
Сексуална и трудова експлоатация – основна за трафик на хора
Снимка: БТА

Все още най-разпространените форми на трафик на хора са за сексуална и трудова експлоатация, каза на дискусия, организирана от Националната комисия за борба с трафика на хора, вицепремиерът и председател на комисията Меглена Кунева.

Въпреки че преобладаващата част от жертвите на трафик на хора са сексуално експлоатирани и са жени, тя отбеляза, че не трябва да се пренебрегва и проблемът с мъжете, които стават жертва на този вид престъпления.

"Темата у нас все още е табу, а сексуално експлоатираните мъже са около 5 процента от всички жертви и прокуратурата регистрира около 10 подобни случая годишно. Комисията полага специални усилия, за да може и тази част от борбата с трафика на хора да бъде адресирана правилно и проблемът да се изкорени", заяви Кунева.

Тя посочи, че не трябва да се пренебрегват и други две основни причини за трафик на хора - за продажба на органи, както и с цел принудителни бракове. Кунева допълни, че след икономическата криза, и при ситуацията в Близкия изток, все повече хора са готови на всичко, за да осигурят благосъстоянието си.

По думите й този нов контекст поражда нови схеми на експлоатация и прибавя нови уязвими групи. По думите й сключването на фиктивен брак с гражданин на европейска страна е един от начините, по които нередовните мигранти се опитват да легализират своя статут. От фиктивния брак по сметка, до трафика с цел сключване на принудителен брак съществува една стъпка - тази на принудата, каза вицепремиерът, цитирана от БТА.

Кунева заяви, че проблемът става разпознаваем и у нас и допълни, че за първите шест месеца на годината в администрацията на комисията са постъпили 14 сигнала, касаещи принудителен брак.

Те представляват около 1/5 от всички сигнали в комисията и засягат хора между 20 и 25-годишна възраст от райони с високи нива на безработица и бедност. В някои случаи жертвите са подлъгани с фиктивни обещания за щедро заплащане, а в други - измамени с цел пътуването им в чужбина, посочи Меглена Кунева.

Установените случаи на мигранти, които пристигат на брега на Европа с отнети органи алармират, че Европа трябва да е с отворени очи към този вид престъпление, коментира вицепремиерът. Кунева добави, че според данни на Световната здравна организация този "черен бизнес" носи проходи от 600 млн. до 1,6 млрд. годишно в глобален мащаб.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
32
 
! Отговори
до 6 преди 7 години
И Третата световна почуква на вратата и скоро потреблението ще се изстреля още по-нависоко.
6
0
 
34
 
! Отговори
Lorealavocado преди 7 години
Raznoobrazieto ot vnosni surovini, stoki i uslugi na svetovnia pazar se uvelichava s cel vse po-dobro zadovoliavane narastvastite potrebnosti na potrebitelite po sveta - okolo 7 miliarda sa samo...i vsichki obichat banani, goresto atomatno kakao s bito bialo mliako, buini estestveno laskavi kosi i usmihnati ochi na stastlivi klienti s slanchev glanzov zagar...:-)
5
0
 
39
 
! Отговори
Неа преди 7 години
Незнам дали ги вземат заради деца , но вземат римлянки за булки . Неприятно но факт . Крайно време е да се сложи край на фиктивните бракове.... От римляни знам че сега е на мода в Германия да си женен за да можеш да дръпнеш и семейството . Тук пък ни цедят " самотни " майки ... Аман от далавераджии .
4
0
 
33
 
! Отговори
Неа преди 7 години
От трудова експлоатация .
3
1
 
40
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
На тая защо и е крива устата дали от много дрънкане на глупости или от трудова експлоатация.
2
0
 
40
 
! Отговори
А незнайните деца? преди 7 години
Нищо не се казва за децата, продавани на кандидати за статут на бежанец - така е по-лесно да бъдат приети като семейни хора. После тези деца стават ненужни и ги изоставят на произвола на съдбата. Не се знае какво се случва с тях и какъв е приблизителният им брой.Някой има ли представа колко такива деца са влезли у нас, придружени от уж-родители и дали някои от тях не са изоставени тук и не скитат из България?А дали пък у нас, из "маалите", не продават деца на кандидатите за убежище?
1
0
 
50
 
! Отговори
Неа преди 7 години
Голямо откритие , браво ! Всички вие ни екплоатирате трудово . Ниски заплати , много работа , Нещо по въпроса ?