Заявка: Ръст от 30-40% на туристите за Лято 2017

Ангелкова обяви създаването на Туристически инспекторат
18
Заявка: Ръст от 30-40% на туристите за Лято 2017
Снимка: БТА, архив

Ранните записвания и заявките за чартърни полети за зимния сезон вървят успешно, като най-много са от Русия, Великобритания, Израел, Финландия, Холандия.

Има ранни записвания и от традиционните пазари - Гърция и Румъния, но гостите от тези страни идват най-често с личните си автомобили, каза днес във Варна министърът на туризма Николина Ангелкова.

Тя допълни, че вече са започнали и договарянията за Лято 2017. По думите й два от големите туроператори към момента са заявили ръст от 30-40 процента на туристите на базата на успешния сезон през тази година.

Ангелкова съобщи, че предстои създаването на Туристически инспекторат, който ще контролира работата на сектора.

Инспекторатът ще стане факт с приемането на промените в Закона за туризма. Според Ангелкова до края на годината предложенията за корекции на текстовете ще бъдат готови и внесени за одобрение от Министерския съвет, предаде БТА.

Ще бъде въведена и практика за отнемане на звезди на обекти, в които са допуснати нарушения на стандартите.

С промените в закона ще бъде изяснен статутът на националните курорти, допълни министърът. Освен това ще бъде осъществено обединяване на браншовите организации в сектора. По думите на Ангелкова в момента броят им е около 300, а идеята е те да се слеят в общо шест.

До края на този месец ще бъдат готови предложенията на работната комисия, която разглежда въвеждането на правила за къмпингуване в страната, каза министърът. По думите й с разработването им са ангажирани както представители на бизнеса, така и на еко- и други граждански организации. До края на този месец трябва да е готова с предложенията си и друга работна група, която изготвя правилата за издаване на нов тип сертификати - Доброволен етикет за качество.

Ангелкова обясни, че такъв ще получават туристическите обекти, които предлагат храни по БДС, както и различни услуги извън минималния изискуем пакет. Идеята е доброволният етикет за качество да подпомага, а не да затруднява бизнеса, като носителите му ще бъдат предпочитани при публично-частни партньорства с държавата, каза министърът.

Ангелкова допълни, че през 2017 г. българските работодатели ще имат възможност да наемат за летния сезон хора от държави извън ЕС по облекчени процедури. Служителите ще могат да получават и 90-дневни разрешения за работа. Ангелкова уточни, че работодателите търсят хора основно от Молдова, Украйна и Беларус. В министерството имало и запитване за наемане на работници от Индия.

Във Варна днес Николина Ангелкова откри Деветия Черноморски туристически форум. На него под различна форма са представени посолствата на четири държави, университети, 17 общини в страната. Преди откриването на форума министърът посочи, че до края на този месец ще е готова предварителната прогноза за предстоящия зимен сезон. По думите й тя ще бъде представена на изнесено заседание на Националния съвет по туризъм, което ще се проведе на 28 октомври в Пловдив.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
1
 
! Отговори
ЕЕЕЕ преди 7 години
Хотелиерите лъжат като Ром Антика .Тази година Хотелите бяха пълни на 100% , догодина ще има ръст от 40% ?По двама на легло ли ще ги слагате ?А и след закона за отмяна на сливането на работните дни , май ще има спад 40% ?
15
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Институт за изследване и оценка на туризма сега и инспекторат. Така ли не измряха комунистите. Колко чиновника на ясла ще назначите да ядат народни пари след като няма държавен туризъм. Подготвят се нови налози и грабежи . Децата внуците и правнуците на управляващите бивши комунисти трябва хляб да ядат и то без да се изпотят. Търтеи оставете ни да дишаме.
14
0
 
7
 
! Отговори
... преди 7 години
Е хубаво де, то човек трябва и да мечтае! Инак в тоя свят дето живеем трябва да се гръмнеш! Ама то бива мечти бива мечти, *** то тая нали беше и министър, да земе малко да се попреземи или поне да орбитира на 4000 - 5000 километра от земната повърхност! Тая година САМО И ЕДИНСТВЕНО благодарение на ИДИЛ имаха 2 - 3 % ръст и тая сега не можеш я върна от орбитата и около Сатурн!
13
0
 
9
 
! Отговори
BG black sea -- rama преди 7 години
Тиквун- кога ще смени този изключително некадърн кадър като Ангелкова. Само по статистики го кара, и говори ткива глупости че и децата и се смеят. Не знае къде се намира непрекъсното сменя данните. Тези постояни новини ръст - глупости тези нови са по скоро тревожни че няма хора и който ходи по БГморето го вижда- пополиски бращолевеници. Незнам кой луд ще отиде на БГ чернооморите с високи цени и най скапаното обслужване което може да си представи да не говорим за фекалиите хотели като блокове т.н
12
0
 
7
 
! Отговори
Между редовете преди 7 години
Туристически инспекторат трябва да има защото много партийни съмишленици и техните семейства изнемогват след силния летен сезон. Много пари, а няма кой да ги брои. Значи , като наближат избори, че като зпочнат едни високопарни твърдения. Ходи после им търси сметка на изявленията гръмки.
11
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само да няма ръст на терористите
10
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Византийските *** пак се събуждат.Ще започнат с мутроморие ,че е национално предателство ако почиваш на Българското Черноморие защото парите отивали в мутрите и.тн и т.н.Византийци пукайте се. Все повече българи и чужденци ще почиват в България.Все по-уредено и по-хубаво ще става в България.Ако човек лежи на вашия акълне бива да ходи в Дубай.Знаете ли кой направи Дубай световна дестинация.Японската и китайската мафия.После те доведоха големия капитал и сега Дубай е това което е.
9
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ранните записвания от посочените пазари за зимния сезон вървят супер неуспешно и на цена най-висока 20 Евро на човек, на база нощувка, закуска и вечеря. Смятайте за какво става въпрос. Казва Ви го човек от бизнеса.
8
0
 
11
 
! Отговори
бай Рангел преди 7 години
Нали същото министерство обяви,че това лято всичко е пълно почти на 100%?! Къде ще ги слагат новите плажуващи?
7
0
 
12
 
! Отговори
Къде го видяхте преди 7 години
15 дена бях на море през августи началото на семпетври в Ахтопол - жив човек нямаше, ако не броим войниците. А в Лозенец бил мъртъв сезона с тази "кафява" вода.
6
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ръста - прехвърлените най-съдрани туристи от Турция. А миналата година - 50% спад. Догодина пак толкова, защото няма никакъв ръст на БГ туристически продукт.
5
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
не ви ли писна да бълвате такива статийки? нема ли да пуснете една за цените на панелките?
4
0
 
16
 
! Отговори
1441 преди 7 години
Трябва да съм луд за да почивам в нашето Черноморие.Каква почивка ще това да си между селяни,мутри,наркомани и полуграмотни индивиди:)На две крачки от мен е Гърция и Турция.Хората предлагат спокойствие,хубава храна,перфектно обслужвани и чиста вода.
3
0
 
21
 
! Отговори
МАТЕМАТИК преди 7 години
АЙДЕЕЕЕ- МАДАМ КОНСКА ГЛАВА ПАК ЗАПОЧНА ДА МЕЧТАЕ ЗА ИЗМИСЛЕНИТЕ СИ РЪСТОВЕ.....
2
2
 
18
 
! Отговори
никога на БГ море преди 7 години
В дясно плажа , в ляво тоалетната .
1
1
 
22
 
! Отговори
Фактолог преди 7 години
Всяка една дума от управляващите преди избори е откровенна лъжа.Факт.