600 ромчета със стипендии по образователен проект

Целта е да се подобрят резултатите им в училище
47
600 ромчета със стипендии по образователен проект
Снимка: архив, БулФото

600 ученици от ромски произход ще получат стипендии за обучение в гимназиален етап по съвместен проект на Министерството на образованието и науката и Ромския образователен фонд.

Проектът "Подкрепа на ромски ученици за успешно завършване на средно образование" беше представен официално днес и ще бъде изпълняван от Центъра за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства (ЦОИДУЕМ). Той е по модел, прилаган успешно в Македония, Сърбия и Словакия, съобщиха от МОН.

През тази и следващата учебна година по проекта 75 ментори ще подпомагат личностното развитие, кариерната ориентация и подобряването на резултатите на 600 ученици от ромски произход. От тях по 200 ще бъдат в IX и X клас и по 100 в последните два гимназиални класа.

През настоящата учебна година всички участници в проекта ще получават по 30 евро месечна стипендия. Догодина размерът на паричните средства ще бъде диференциран в зависимост от успеха, социалния статус и мотивацията на учениците.

"Пуснали сме покана за участие в проекта до всички регионални управления на образованието. Те имат ангажимент да я предоставят на училищата. Подборът на участници ще става от комисия по определени критерии, от които най-важният ще бъде успехът в училище", обяви директорът на ЦОИДУЕМ Мануела Радева. Друго основно изискване при кандидатстване по проекта ще бъде учениците да са завършили успешно VIII клас.

Работата на менторите ще се осъществява както в училищата, в които учат децата, така и чрез интернет. След всеки учебен срок учениците и менторите ще дават обратна връзка за резултатите и успеха и ще оценяват силните и слабите страни на съвместната работа.

"Целта на проекта е да подобри образователните резултати на учениците от ромски произход, да се намали броят на отпадащите от училище, да спомогне за успешното им завършване на средно образование и да ги мотивира да продължат във висшите училища", добави Огнян Исаев от Ромския образователен фонд.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименАко спазваха закона: "Образованието е задължително до 16 годишна възраст" нямаше да прекъсват по-рано и щеше да има роми в 9 и 10 клас. Обаче май никой не спазва законите и затова България е в такова състояние. За всяко нарушение или престъпление има съответното наказание в другите страни.
30
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Явно управляващите и нова Конституция ще създадат. Непрекъснато я нарушават. Първо въведоха задължително гласуване, а сега и уважават разделението между българи и роми. Според нея няма такова разделение и това е вид дискриминация. Искат да ги накарат да учат в гимназия. Тогава да спазват закона. В него пише "Образованието е задължително до 16 годишна възраст". Прекъснеш ли по-рано - някакво наказание.
29
0
 
20
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
Ето ви типичен пример за дискриминация!
28
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ot 2 000 000 samo na 600 a drgite ostavat negramotni
27
0
 
21
 
! Отговори
Българина преди 7 години
Защо възмутените родители не заведат дело срещу мен за дискриминация? Явно са съгласни, щом са съгласни не искам оплаквания по темата. Същите тези родители плащат тази програма но българина е прозззз. Кой каквото си направи друг не може да му го направи.
26
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Комисията по дискриминация къде спи?Искам и моето дете да получи стипендия за подобряване на рзултатите в училище!
25
1
 
35
 
! Отговори
Българина преди 7 години
Ром? Все едно да кажеш на американците индианци... Ром идва латинската романи, както са наричали избягалите от Румъния ци Ани след премахването на робството 19 в. На немски е ***, което явно не е ром а ци ганин. От ци на индииски народ и Ганг реката Ганг, която очевидно не е в румъния. *** *** ви лицемерна соросогадна
24
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
600!? или им дават по 2 лева на калпак, или това е най-безсмисленото разхищение на средства на всички времена.
23
0
 
49
 
! Отговори
Аналитично преди 7 години
Най-долното в целия проект е, че се съфинансира от МОН, което си е истинска дискриминация, както и че в тази ситуация накрая МОН ще им издаде предварително платени дипломи. Това допринася "завършилите" да имат претенции без покритие. За съжаление познавам такива ромски "висшисти".
22
0
 
39
 
! Отговори
Гръдьо преди 7 години
Трябва стипендии за не-забременяване до 11клас...за това ще са 99%от етническите българи
21
0
 
62
 
! Отговори
az преди 7 години
Това е чиста дискриминация спрямо българските деца! Къде е БХК? Да се самосезира.
20
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Още 600 конячета и 1200 бири и праим сватба.
19
0
 
55
 
! Отговори
Донн преди 7 години
Това е расизъм
18
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
електората трябва да се ориентира в бюлетината ,ако обърка някоя цифра и тиквичко няма да е крал
17
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Скоро ще е краят на бokлyцитe и разновидностите им,като изгерберастелите некадърници, завзели властта през 1944 година чрез преврат и с помощта на пияните варвари.
16
1
 
67
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ей това ако не е нагла форма на расизъм и насаждане на етническа омраза от страна на държавата... За бели българчета стипендии само при висок успех, а при мургавото съсловие е без значение - учил не учил. - на ти пари
15
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като се знае откъде се управлява = унищожава държавата, новината не е учудваща.
14
0
 
34
 
! Отговори
Ха Ха преди 7 години
Тоз напредък искам да го видя!
13
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ххахахахахааааааа!!Ще си плащат със стипендията 4-ките,5-ците или 6-тиците за подобряване на успеха!!!Е,болшинството е усвоят стипендията и ще си останат средняци или някъде около средното!!
12
0
 
46
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
С други думи ще работят ученици и ще им плащат , а за да се изкара ,че програмата има успех ще си минават от клас в клас без проблем сладка работа ,а на края няма да могат и името да си напишат.