Майка си върна дъщеричката след 2 месеца раздяла

Малката Ема бе отвлечена от баща си в Унгария
Обновена: 18 окт 2016 10:23 | 18 окт 2016 10:22,
27
Майка си върна дъщеричката след 2 месеца раздяла
Снимка: bTV

След повече от два месеца малката Ема, която беше отвлечена от баща си в Унгария с напълно легални документи, е отново вкъщи при майка си.

Благодарение на помощта на опитни юристи жената успява да оспори компетентността на унгарския съд и да заведе дело срещу бащата на детето, а отвличането е характеризирано от съда като акт на насилие над дете.

Още по темата

"Радвам се, че отново се възвърна вярата ми в правото и в институциите", коментира пред bTV Деница след щастливата развръзка.

Преди повече от година майката на Ема – Деница Димитрова, подава молба за развод и завежда дело за домашно насилие срещу мъжа си, който е унгарски гражданин. През това време обаче бащата успява да извади паспорт за момичето и на една от обичайните срещи с него, го извежда от страната.

След като майката незабавно се обръща към полицията, се оказва, че детето е отвлечено при роднините на бащата в родния му град Нирехаза. Така в продължение на повече от два месеца Деница Димитрова е разделена от дъщеря си.

През това време тя наема адвокати, които водят непрекъснати преговори с властите в България и в Унгария. Те оспорват легалността на извеждането на детето от страната.

Адвокат Йорданка Бекирска, един от юристите, които се занимават със случая на Деница, го определя като правен прецедент заради неговата сложност и разминаването на законите в двете държави.

След трудни преговори с унгарския съд в Нирехаза, все пак е издадена и задействана заповед за връщане на детето при майката в 24-часов срок.

Първоначално, когато било съобщено съдебното решение на бащата, той не пожелал да се подчини на властите, твърди Деница. Детето дори било издирвано с Интерпол, след като мъжът го укривал в продължение на един ден.

Когато най-накрая той склонил да предаде малката Ема, Деница отива в дома на родителите му. Именно тогава е нейната първа среща с моминцето след дългата раздяла.

"Беше много емоционална, тя се затича и ме прегърна", разказа майката. Според нея да откъснеш едно толкова малко дете от неговата среда, е прекалено жесток стрес.

"Трудно е да се каже, че живеем, защото след тази екшън-епопея с детето още не сме се върнали към обичайния си ритъм на живот", сподели още Деница. Сега единственото, което тя си пожелава, е мир и спокойствие за нея и малката Ема.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
1
 
! Отговори
Надя преди 7 години
Имам дете на 3 годинки и искам да Ви кажа, че на тази възраст децата са изключително привързани към майката, само мога да си представя какъв стрес е изживяло това детенце а и майка й също.Не отричам ролята на бащата в отглеждането на дете, но отделено от майка си за дълъг период определно ще му се отази, убедена съм, че сега дори не я оставя спокойно да отиде дори до банята от страх да не бъде оставено отново, защото в неговото съзнание майка му го е изоставила.
21
0
 
6
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
До Анонимен 16, паспорта се вади от посолството на Унгария, защото детето е гражданин и на Унгария. Така заобикаля българските закони и не се изисква никакво пълномощно.
20
3
 
6
 
! Отговори
Васко преди 7 години
В университета, като идваха студенти по европейски програми, да бяхте видели как наще моми гледахаа англичани и французи, течаха им лигите. Те наще девойки едва връзваха две приказки с неразбираем акцент и беха готови. Много ни се натискат жените на чуждо, поне мъжете ни не дискреминират на паспорт, ако е грозна..грозна е, не става преди 200г ракия. В това отношение на наше жени не им прави чест.
19
1
 
8
 
! Отговори
.... преди 7 години
До Жоре ТрабантоКогато детето е с чужд паспорт, в случая унгарски, не се иска нито пълномощно, нито разрешение, нито копие от акт за раждане. Синът ми е с 2 националности и когато го извеждам от България при пътуване само с един родител, го извеждам с чуждия паспорт. Късмет е имала майката, че бащата го е извел в страна от ЕС, че ако беше в някоя ара.бска страна...щеше има да чака от умрял писмо.
18
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 19 как да не може да му даде бъдеще на детето в България, в най лошият случай ще се ожени за Италиянец и ще ходят да живеят в Италия. ахахха
17
0
 
4
 
! Отговори
Димитров преди 7 години
Тези условия са за родители с БГ граждансвто, той ако е изкарал декларация от Унгарското МВР с Европейско пълномощно заобикаля нашите наредби.
16
2
 
9
 
! Отговори
Жоре Трабанто преди 7 години
Много ми е интересно как е извел детето от България. На всяко КПП искат нотариално пълномощно от другия родител, че разрешава детето да бъде изведено зад граница. Дори ако двамата родители имат различни фамилни имена се изисква копие от акт за раждане.
15
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Значи, бих разбрала бащата да иска да си гледа детенцето и да води дела, да се бори.Ама да го отвлече и да го даде на роднини? Това е отвратително бе хора. Той дори не иска той да си гледа детето, не го взима защото го обича и защото му се къса сърцето да е далече от него. Взима го за отмъщение. И това дете, ако инстуциите не го върнат на майката, ще бъде отгледано от баби, дядовци, чичовци и лели. Никога няма да си е вкъщи, никога няма да бъде обичано както се обича дете. Пълна кретения.
14
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво значи успява да извади паспорт на детето, при положение, че така не става само с единия родител в РПУ-то, какво значи го извежда от страната, което пак не става само с единия родител или става с декларация и т.н.? Несвършената работа на служители и чиновници е довела до драмата, защото този човек може и да се опита, но ако има хора на място нямаше да може да избяга с детето все е дно е куфар!
13
1
 
3
 
! Отговори
М.О. преди 7 години
Сега маджара трябва да се свързва с разни хора, да си я поръчва и стана една мътна и кървава. Да е мислил навремето.
12
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много ви бива да съдите чуждите жени, ама колко от вас биха предпочели на 3-годишна възраст да бяхте отвлечени от майките си и да ви бяха отгледали бащите ви, а?
11
12
 
5
 
! Отговори
Димитров преди 7 години
Писна ми от Българки дет се натискат на чужденци и после ревът че им взел децата, жените винаги се натискат за сватби и женене ,да не я е той натискал за сватба. Поне не са като Рускините и Украинките че там е вече сташно, кажи, че си с Френски или Американски паспорт и най якото бебче е твое.
10
8
 
7
 
! Отговори
Арпад преди 7 години
Разбрахме, че е завела дело за домашно насилие, не разбрахме дали е доказано домашното насилие или е трик на обикновена мас*тия да прецака бившия си.
9
0
 
7
 
! Отговори
Виктор Орбан преди 7 години
С резолюция на В. Орбан: "Порицание на бащата и връщане на детето емигрант от където е дошло."
8
15
 
5
 
! Отговори
Бай Георги преди 7 години
Така става като се жениш за чужденец, айде марш в България, като самотна майка, ПАК е изкарала КЪСМЕТ че си е взела детето, знаете ли колко като нея женени за чужденец не си виждат детето никога след развод. Няма лошо да си самотна майка ама ВСЕКИ ЗНАЕ: БЪЛГАРИНА ЧУЖДИ ДЕЦА НЕ ГЛЕДА.
7
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
завеждането на дело за домашно насилие и обаждането на 112 за той ме бие са стандартна практика за всяка жена която смята да иска развод и се е консултирала с бракоразводен адвокат - не може да нямате познат адвокат - питайте. не казвам че е правилно да си отвлича дъщерята, казвам че практиката детето винаги да се присъжда на майката е дискриминационна. Единствения шанс е ако се докаже че майката е луда наркоманка. Бащите си виждат децата два уикенда в месеца и за 20 дни през лятото - толкоз.
6
4
 
3
 
! Отговори
Действайте овреме преди 7 години
Да беше размахал карда*, сега нямаше да иминава през такива проблеми с невротични жено*ря.*кард- вид унгарско хладно оръжие.
5
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма друга гледна точка. Отвличането е отвличане. Да предяви претенции по съдебен ред и да си върне детето ако може. Но след тези екшън действия едва ли някой съд ще му предостави каквито и да било права. Там е работата, че повечето мъже пристъпват към подобни действия с идеята да накажат жената. После тръшват детето на баба му, щото, разбира се, нямат време и нерви да се занимават с толкова малко дете.
4
3
 
12
 
! Отговори
5 преди 7 години
"завежда дело за домашно насилие срещу мъжа си". Какво друга точка има да се гледа? Детето да е при баща-насилник ли?! Какъв "мъж" трябва да си, че да вдигнеш ръка срещу майката на детето си?! Че и вбесяващи жени има, така е. Ама като е ненормална, заведи дели, вземи си детето и си отивай в Унгария.
3
11
 
10
 
! Отговори
99 преди 7 години
Такива случаи винаги имат и друга гледна точка. Покажете и нея ако сте обективна медия.