Болниците пак с милиони дългове, ще има нови мерки срещу тях

Различни цени на клиничните пътеки според вида на лечебното заведение
15
Болниците пак с милиони дългове, ще има нови мерки срещу тях
Снимка: Reuters, архив

Различни цени на клиничните пътеки според вида на болницата обмисля здравното министерство като мярка срещу продължаващото трупане на дългове на лечебните заведения. В момента държавните и общинските болниците дължат над половин милиард лева.

Още по темата

Близо половината от задълженията са просрочени. Най-много са към търговците на медикаменти и консумативи, съобщава bTV.

Болницата с най-големи задължения е пловдивската "Св. Георги". В челната тройка са и столичната "Александровска” и варненската "Св. Марина". 

Към момента "Александровска” дължи близо 30 милиона лева.

Сградата на болницата е на повече от сто години. Стените са напукани. Лекарите се притесняват, че всеки момент може някой таван да пропадне на главите им.

"Нуждата от ремонт е изключително належаща. За съжаление, финансовото положение не позволява това да се случи”, коментира доц. Мария Стаевска, лекар в клиника по специалист по клинична алергология в УМБАЛ "Александровска".

Общите задълженията на болницата са 30 милиона лева, от които 8 са просрочени. Дълговете били натрупани от заеми за модернизирането на апаратурата и от недофинансирането на клиничните пътеки.

"Моите задължения са в две посоки: да не допусна недостиг в лечението на пациентите, тоест там компромис не се прави, нито с медикаменти. И да не допусна служителите да страдат да си получават заплатите на време”, заяви директорът доц. Костадин Ангелов.

Здравното министерство има идея да бори задълженията на болниците с разделяне на остойностяването на клиничните пътеки.

"Когато се види от ниво болница -  областна, университетска, общинска и т.н., ние ще видим има ли разлики за самата себестойност. Хората, които работят на по-високо ниво, влагат повече, това да бъде овъзмездено”, смята зам.-министърът Бойко Пенков.

Министерството смята да увеличи приходите в болниците, като отдаде под наем или продаде неизползвани сгради, собственост на лечебните заведения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Частните болници също са с дългове.Не ги публикуват, заради конфликта на интересиЕдна шепа специалисти стават несметно богати за сметка на хаоса в цялото здравеопазване.
10
2
 
3
 
! Отговори
Да се обединим преди 7 години
Не разбираме ли, че някой печели от омразата между лекари и пациенти. Скоро бях в Пирогов и се ужасих от условията, в които работят лекарите ни. Не може три месеца да не плащаш заплата на лекарите, не може тези хора да заети с купища бумаги. Щом държавата не иска държавни болници, дайте ние пациентите да си спасим здравеопазването. Да направим дарителска сметка, един милион хора по 5 лева? Да се обединим лекари и пациенти. Това е пътят!!!
9
2
 
8
 
! Отговори
Възмотена преди 7 години
Ако влезете в болница и се наложи да ви преливат кръв, трябва да плащате на "шведите" за банка кръв(150 лв.), а докторите искат по много бележки. И какво става като си здравно осигурен и с телково решение - който има пари ще живее, който няма ... Лакомията на частни и държавни болници край няма.
8
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Иха, ща продават сгради в болниците, за Казино, Публичен дом или Дискотека
7
2
 
14
 
! Отговори
(-_-) преди 7 години
Това е защото здравеопазване и бизнес са две абсолютно несъвместими неща..
6
2
 
6
 
! Отговори
Лекар преди 7 години
Тук анонсът е за продажба на терени на лечебни заведения.Типичен пример е болницата във Велико Търново.Зам.министърът Ваньо Шарков е готов от много време да го продаде за своя облага!
5
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Как няма да има преразход? За щяло и нещяло те вкарват в болницата, примерно за изследване което може да се направи амбулаторно защото няма никакъв риск за пациента те вкарват да лежиш в отделението 3-4 дни. Накрая са те гледали 2 пъти на ехограф и 2 пъти са ти взели кръв.
4
0
 
10
 
! Отговори
!!!!!! преди 7 години
МОСКОВ В ЗАТВОРА
3
17
 
0
 
! Отговори
само ГЕРБ преди 7 години
Да гласувМе за най-достойният кандидат за президент-Цецка Цачева. Само така ще имаме здравеопазване, благоденствие и просперитет. Амин.
2
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
България не е само София да се наливат пари в големите болници . В малките градове хората не са второ качество, както пациенти така и лекари.Осигуровките навсякъде са еднакви но услугите не са. Докато болниците са търговски дружества медицина няма да има .И не на последно място са частните болници които си подбират само печеливши пътеки а осраните пациенти се изритват към държавните заведения.
1
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво стана с равния достъп до здравеопазване, съграсно изискванияга та ЕС. Или сега наливаме едни пари в частните болници.Впрочем Бойко Пенков още ли е собственник на Софиямед( болницата, в която акушерките бият бебенцата).