Горивата ще поскъпнат с малко – заради добавка "замръзване"

Всичко зависи от международната обстановка, категоричен е експерт
24 окт 2016 10:00,
51
Горивата ще поскъпнат с малко – заради добавка "замръзване"
Снимка: Reuters, архив

Не се очаква драстично покачване на цените на горивата през зимните месеци у нас. Може да има леко поскъпване, което се дължи на добавките в горивата, за да не замръзват, обясни Георги Господинов, експерт в сайта Fuelo.net.

Той коментира темата пред Bulgaria ON AIR заедно с Валентин Кънев от Балканската и Черноморска петролна и газова асоциация.

"Всяка година в началото на зимния сезон, след края на октомври - ноември, има леко поскъпване, с което се оправдават вкаравнето на добавки в горивата да не замръзват, най-вероятно барелът ще падне малко, също и доларът и съответно с добавките цените ще запазят това ниво - плюс-минус една, две стотинки", прогнозира Господинов.

Според Кънев обаче всичко зависи от международната обстановка и договореностите между големите производители на горива в световен мащаб. По думите му увеличението на цените на горивата у нас се дължи не на картелно споразумение между отделните компании, а на цената на нефта за барел, както и курса на долара.

"Поскъпването на цената на нефта е свързано с очакванията, че ще има картелно договаряне за намаляване добива на ОПЕК заедно с Русия, което се очакваше да се случи, но не се случи. Вероятно ще се случи в края на ноември", поясни Кънев.

Влияние върху цените оказва и спадът в количествата от запаси, добави той. Според него за картелно споразумение в България не може да се говори:

"Около половината от горивата се внасят, половината от потреблението е внесено, как може при положение, че половината от горивата са с произход не от рафинериите, да казваме, че има господстващо положение?", попита Кънев.

"Това решение на КЗК вероятно ще бъде обжалвано и в крайна сметка думата ще има ВАС и ако тогава се потвърди, разбира се това ще доведе до някаква глоба", коментира още експертът във връзка със становището на Комисията за защита на конкуренцията, че у нас действително съществува картел на горивата.

Георги Господинов добави, че най-вероятно става въпрос по-скоро за негласно споразумение и спекулативни елементи, но не и за картел.

Според него поскъпването на горивата може да се дължи и на глобата, която евентуално се готвят да платят големите петролни компании у нас, ако становището на КЗК надделее.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още по темата: нефтгориваКЗК
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
0
 
! Отговори
Партиен член преди 7 години
А лятото що не слагат добавка против загряване.
38
0
 
2
 
! Отговори
уса преди 7 години
А в САЩ акциз върху горивата няма и затова им са евтини горивата.
37
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А за кво плащам ддс върху акциз!
36
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аха, зимата замръзва... данък... увеличаване. Лятот ... лесно се изпарява... данък излитане във въздуха ... И те така ... Цена вурху цената на цената. Дан ък върху данъка на данъка. Плащай върху плащането на платеното. Евала, аферим, машалла. Кожодери!
35
0
 
11
 
! Отговори
гсм преди 7 години
На бензина ниско замръзваща добавка не се поставя!Има летен дизел с температура на застиване минус 15 градуса. Зимният трябва да е с температура на застиване минус 30 градуса. Но това иска допълнителни разходи, които се отразяват на цената, но незначително!А всъщност цената се надува най-вече от това, че държавата облага с акциз цената на горивото и върху получената сума облага и с ДДС, което е данък в/у данъка.
34
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само чакайте да минат изборите. Жална му майка на овчия народ.
33
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименТака е. И след като се разбра това, масовият А-95 веднага скочи точно в бензиностанциите на фирмите от картела, с около 4 ст. на литър. Слочаенос?
32
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ?!?!?Е именно де. По-малко вода ще слагат, повече гориво т.е. горивото ти е добавката против замръзване в ... горивото :D
31
0
 
13
 
! Отговори
аник преди 7 години
Е ни губете надежда лятото ще има увеличение ама лека заради високите температури.Ние май сме вече далеч дори и от третия свят.
30
0
 
20
 
! Отговори
?!?!? преди 7 години
Добавка замръзване ?!?! Ами СПРЕТЕ ДА ДОБАВЯТЕ ВОДА!!! ТЕ ИНАЧЕ НЕ ЗАМРЪЗВАТ ГОРИВАТА!
29
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименЛогиката е следната: "Некой хора направиха мноо пари"
28
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бойко толкова се пънеше, че сега като няма посредник между нас и Русия колко мноог ще паднат цените на газта....някак си не съм усетил да са паднали, напротив вдигнаха се... Приятелчето му Валентин Златев лека-полека стана монополист и изрита Шел, Еко и другите от пазара.
27
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе не мога да разбера нещо - скача газта по световните пазари - скаач и у нас - 15 процента. Пада рязко по световните пазари - у нас не пада. или пада - с един -два процента.Скача бензина по световните пазара, намалява газта - увелличават ценитеСкача газзта, намаляват бензина по световните пазари - пак увеличават цените.Какав е тази странна логика?
26
0
 
17
 
! Отговори
БАБА КУНА преди 7 години
ЩЕ ПОСКЪПНАТ РАЗБИРА СЕ, ЧЕ ПАРИТЕ НА ВАЛЕНТИН ЗЛАТЕВ И ТИКВУН ТИКВУНОВ НЕЩО НЕ ДОСТИГАЛИ В ПОСЛЕДНО ВРЕМЕ.
25
1
 
12
 
! Отговори
Азер Гъзаев преди 7 години
Пиша истинската добавка-партията майка ДС БКП със спомоществувателството на Лук ял и мирисал ще ви го начукват винаги с различни обеснения! зимни добавки,Хахахххахахха абе,д не би да сте в Скандинавските страни,а!?!?!? хаххаха,те така и зимни гуми нови ще карате от дат до дата! тва е комунистически *** не държава! Вижте само Четка чачева не била се срамувала че е комунистка!?!Хаххаха
24
0
 
20
 
! Отговори
Тартор100 преди 7 години
"Около половината от горивата се внасят, половината от потреблението е внесено, как може при положение, че половината от горивата са с произход не от рафинериите, да казваме, че има господстващо положение?", попита Кънев." А аз пък да попитам г-на Кънев защо ако е така цените на горивата са едни и същи по всички бензиностанции и за какъв *** работи Лукоил-Нефтохим Бургас? Тогава неговите горива къде отиват?
23
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Цената на петрола пада, има доказан картел на горивата, а у БГ -то вдигат цените. Е, няма друга подобна бананова република!
22
2
 
13
 
! Отговори
Дане преди 7 години
Какво му трябвя на човек- малко бял хляб за черния хайвер и малко нафта на яхтата.
21
0
 
12
 
! Отговори
Изроди преди 7 години
Цакат си ни как си искат и ние си плащаме ... КЗК къде е в цялата тази работа?!
20
1
 
37
 
! Отговори
Алекс преди 7 години
Хаха, международната обстановка била основата за цените. Приказки за лека нощ. :)Като падна петрола над 3 пъти миналата година нещо не усетихме понижение.