"Бягащи от войни" на бунт. Какво става в Харманли?

Притокът на мигранти у нас оказва се, че не е неуправляем
25 окт 2016 12:30, Анисия Иванова
89
"Бягащи от войни" на бунт. Какво става в Харманли?
Архив: Булфото

В момента България не се бори с приток на бежанци, който да е тотално неуправляем. Имало е периоди, когато страната ни е трябвало да се справи с много по-голям поток от хора. Това коментира говорителят на Върховния комисариат на бежанците към ООН в България Даниел Стефанов в предаването "България сутрин".

"Проблемът в момента не е в това колко хора идват, а в това, че техният път към другата част на Европа е блокиран. Но въпреки това, потокът, който е в България, не е толкова голям - говорим за около 7000 души във всички Центрове. Това е колкото хора живеят на моята улица", отбеляза Стефанов.

Още по темата

Според бившия председател на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) Николай Чирпанлиев проблем има и доказателство за него са събитията в Харманли.

Бившият говорител на Област Хасково, а сега журналист на свободна практика Светлана Николова съобщи, че вчера в Харманли е имало бунт на около 2000 обитатели на Регистрационно-приемателния център за бежанци.

"Прецених, че появата на журналист с фотоапарат реално можеше да стане фитила, който да взриви и без това голямото напрежение, провокирано от хора с рисково поведение. Не е нормално Харманли да осъмва с бунтове на "бягащи от войни". Не е нормално да не знаем как ще осъмнем. Тук вече си берем плодовете на недалновидната политика на страната ни за справяне с миграционния проблем, която реши, че в един български град с 10 хил. души може да стовари 4-5 хил. мигранти и да си мисли, че това е цветарник, а не буре с барут", коментира тя.

Николова предупреди, че е разбрала, че на територията на Центъра има заразни заболявания - бежанците имат масово краста и странни рани по ръцете и краката.

По думите на Чирпанлиев според данни на Върховния комисариат на ООН миналата година е имало около 15 държави, в които около 60 млн. население е било засегнато от конфликти.

"Тази година, пак по данни на ООН, засегнатите в тези държави са 65 млн. Тези дни говорим, че действията в Ирак и Сирия могат да провокират още около 1 млн. души. Всичките тези хора се стремят да дойдат в Европа, а както знаем политиката на ЕС и най-вече на германския канцлер Ангела Меркел е да ги приема, но видимо няма как това да се случи", обясни той.

В ефира на Bulgaria ON AIR Чирпанлиев цитира и данни от ДАБ, че на 120% са заети центровете й, а на Дирекция "Миграция" са на около 200% запълнени. Няма как в едно помещение, когато има 10 вместо 5 души, те да се чувстват добре, подчерта той.

"2014 г. имаме 11 081 души, подали молби и 6000 решения. Тоест 54% от тези, които са подали молби, са получили статути. 2015 г. - 20 391, от които 4397 решения, които представляват 23% са решения за статути. 2016 г. - 14 280 по данни на Държавната агенция за бежанците - 852 решения - 1%", отчете Чирпанлиев.

Идеята, че правата на бежанците са в противовес на сигурността, е напълно погрешна, коментира Стефанов. Според него, ако ние им предоставим нормални, съвместими с човешкото достойнство, условия - нашата сигурност ще бъде неимоверно по-висока.

Целият разговор вижте във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ще озвреят още повече, когато темпратурите в стаите са +20 градуса, те са свикнали на +35. И отгава се питам на пенсионерите кой ще им помогне да оцелеят на +18. Оставете тия красти да живеят САМО на завет, без отопление. Ще се върнат от там, от където са тръгнали. Хляб НЯМА. Хляба е почти левче. Купете си го! Имате хиляди пари да идете едикъде си! Похарчете ги тук! Нали имате купете си и салам, кашкавал, похарчете 50 лв за най-необходимото. ***! Бг не е за вас. Връщайте се! Не ви искаме!
57
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Долу продажното правителство на Б.Борисов,което напълни страната с неидентифицирани субекти,застрашаващи националната сигурност на страната.Искаме спокойствие и сигурност.Ако държавата не може да ни ги осигури да се махат всички во главе с падишаха.
56
1
 
0
 
! Отговори
фърджи и джонсън преди 7 години
До Анонимен...даже са готови да отплават с целия остров и новия лондонски кмет към Индия, само шотландците малко се дърпат...
55
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Алооооу,къде се намирате,бе?Не им чистели стаите.Ама че нахалство,да не сте на хотел бе,п.о.м.и.я.р.и?Я си вървете,откъдето сте дошли.Държавата защо ги държи насила?Да им купят билети за Авганистан или където и да било и да ги махат от тук.Ние си имаме предостатъчно индиици,други екземпляри не ни трябват.
54
1
 
7
 
! Отговори
Циник до 69 преди 7 години
Мда ...90% са брадати младежи...но бързам да те "успокоя" По немските закони( Familienzussammenführung - събиране на семейства) всеки един от тези има право да "привика" цялата си рода кат*уна! Проста аритметика - ако всяка тарамбука извика средно по още 4 ????Не стават ли 12 000 000??? Днес чета в немската преса - аналитици предупреждават - големите имигрантски вълни предстоят! Тепърво
53
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Англичани обмислят запълването с бетон на тунела под ла манш.
52
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма НИКАКВО значение от какво бягат, ако НИЕ, гражданите на тази страна, не ги искаме. Правата на човека и всички подобни измислени конструкции НЯМАТ ЗНАЧЕНИЕ, ако никой не вярва в тях. Миграционният проблем може да се реши само по ЕДИН начин - с допитване до обществеността и следване на волята на мнозинството от хората после.
51
0
 
36
 
! Отговори
Поручика преди 7 години
Дано тази работа не свърши за Харманли като за Мосул! Очаквам създаване на нова партия , подобна на Алтернатива за Германия и бруталното й навлизане във властта, за сметка на сегашните продажници.
50
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма да се учудя, ако следващия път вземат за ЗАЛОЖНИЦИ жители на Харманли.
49
1
 
32
 
! Отговори
Моцарт преди 7 години
Нагло, неблагодарно, противно племе!!! Какви помощи чакат....не стига,че сме ги пуснали да влезат в държавата ни ами сме им длъжни....да ги храним, да ги поим...пък и лайнатааа да им чистим. Я ми ги пратете на нивата имам 10000 декара....ще опъват от сутрин до вечер и бой ще ядат....това е начина за интеграция. За путьовцитее депутати не ми се говори.....
48
0
 
17
 
! Отговори
Сосоро преди 7 години
До БХК 300300 евро са малко, как ще живее този бежанец? Може булгарина да визам 240 лв за да се вдигне заплатата на бежанеца.
47
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Николова предупреди, че е разбрала, че на територията на Центъра има заразни заболявания - бежанците имат масово краста и странни рани по ръцете и кракатаКой знае още какво чака бедния български народ. И всичко това зцаради приятелката на Борисов МЕРКЕЛ.
46
1
 
44
 
! Отговори
Поручика преди 7 години
1. Българското общество не дължи НИЩО НИКОМУ, освен на своите възрастни и на бъдещето на децата си!2. Какво значи да им осигурим "Нормални Условия"? Еднофамилни къщи, прислуга, 500 евро на човек на месец? Защо българинът, който сам живее като скот е длъжен да създава господарска правоверна класа? Защото е ***?!3. Кой "бежанец" ако наистина е бежанец има претенции към благодетеля си?4. КОЙ ВИ НАЗНАЧАВА ВАС, КОИТО НИ ПЛЕЩЕТЕ АБСОЛЮТНИ ГЛУПОСТИ?! КОЙ ВИ ПЛАЩА НА ВАС?!
45
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ХИЛЯДИ ТИКВИ СЕ ИЗКУПУВАТ ОТ МАГАЗИНИТЕ. ТИКВИТЕ СЕ ИЗКУПУВАТ ЗА ПРАЗНИКА НА ГЕРБ - ХЕЛОУИН.
44
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само един въпрос имам - кавичките в заглавието и в статията от уважаемата редакция ли са, или г-н Стефанов специално си ги "заяви"? Питам не за друго, ами да знам на кого е просветнала лампата, че тези хора не за бежанци, та да му кажа браво за откритата топла вода.
43
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Важното е че у Банкя не ги настаняват ( около другаря Борисов) ..и пак негови фирми обират каймака с обслужването на имигрантите ..трупа пачки нашит баща на НАЦИАТА--а проклет да е ...
42
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ГЕРБ предадоха България .. никой не го е еня за наще родители дали имат лекарства, храна . медицинско обслужване..но ГЕРБ се грижи добре за тази *** ,,,пак гласувайте за ГЕРБ ...
41
0
 
30
 
! Отговори
Цецо преди 7 години
Преди малко станах неволен свидетел на една сцена: една ц*иганка с метла замита двора на един хостел /претъпкан с "емигранти"/ и яко псува една групичка от тях, които я наблюдаваха. Псувайки ги питаше нямат ли тоалетни там, откъдето идват... представяте ли си??? Преди това видях двама как влизаха през прозореца на първия етаж....
40
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най-накрая обявиха фициалната бройка на нелегалните имигранти - около 45000 за три години."2014 г. имаме 11 081 души, подали молби и 6000 решения. Тоест 54% от тези, които са подали молби, са получили статути. 2015 г. - 20 391, от които 4397 решения, които представляват 23% са решения за статути. 2016 г. - 14 280 по данни на Държавната агенция за бежанците - 852 решения - 1%", отчете Чирпанлиев.
39
0
 
13
 
! Отговори
правата на слободата преди 7 години
туристите с фалшивите брошурки за Дойчланд още ли не са разбрали, че стъпят ли тук, мърдане татък Дунава няма, няма и къщи с джакузи, само бараки. загрижените джоли фондацийки и разните хипи комитетчета да организират директни полети от Цариград до Рим, Берлин, Париж, Брюксел, Лондон, Хелзинки, Ню Йорк и тн желани дестинации. туристите са готови да си платят самолетните билети, вместо да плуват и прескачат огради до Австрия.