Да преживееш Кербала, адът на "Ататюрк", но да останеш войник

От три години Тодор Станков работи като наемник
26
Да преживееш Кербала, адът на "Ататюрк", но да останеш войник
Снимка: Кадър bTV

Един от оцелелите български рейндъжири при атентата срещу база "Индия" в Кербала, Ирак, през декември 2003 г., Тодор Станков призна, че не се чувства по-застрашен, когато е на мисия в размирен Афганистан, отколкото по родните ни пътища.

Той призна, че може би най-тежката мисия, която е имал е била тази в Кербала, при която след атентат с кола - бомба загинаха петима български рейнджъри.

"Тогава всички се обединиха и действаха като една машина, както трябва да бъде, а не както сега народът е разединен. В една такава ситуация може да видиш как действат 150 - 200 човека като едно", разказа той пред bTV.

Вторият атентат, който е преживял Станков, е този на този на летище "Ататюрк" в Истанбул преди няколко месеца.

"Пиехме кафе, чакахме самолета и летището се взриви, нищо не показваше, че може да се случи такова нещо, всичко си беше нормално като за едно летище", призна рейнджърът. 

Станков е спасил живота на човек там: "Той хукна да се крие в тоалетната, а трябва да се махнеш най-бързо от мястото на взрива, да си далеч от талпата. Стресът и паниката водят до грешки", обясни той.

"Имаше и хора, които вместо да оценят риска, снимат клипове, качват ги в интернет, това е много голям проблем, каквото и да стане хората първо вадят телефоните да снимат, а след това се притичат на помощ, не бива така да се случва", посъветва Станков, който вече от три години работи като наемник.

Според него, след като от месец българските специални сили оперират на границата ни, всички могат да се спокойни, че родината ни е защитена от набезите на мигрантите.

"Знаейки подготовката на момчета, ако зависи от тях границата е защитена", категоричен бе Станков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
2
 
! Отговори
СС преди 7 години
До автора на статията: ТАЛПА = ДЪСКА; ТЪЛПА = МНОЖЕСТВО ОТ ХОРА. Май сме пропуснали няколко урока в училище? :) :)
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не думай Питъре. Ти затова ли не виждаш нищо?
19
0
 
1
 
! Отговори
Питър преди 7 години
До Анонимен 23А знаеш ли, драги Анонимен, че всеки вижда в другите онова, което се намира в самия него?
18
1
 
9
 
! Отговори
Питър преди 7 години
Моля ви, спрете с дежурното оплюване на всичко и всеки! Това е истински български войник, той ще е един от първите, които ще грабнат оръжието и ще защитят България в случай на чуждо нашествие, докато много от плюещите ще вадят телефоните или ще громят нашественика във ФБ. НЕ ТОЙ е виновен, че нямаме армия и на истинските ни войни се налага да продават знанията, уменията и живота си на чужди каузи и чужди страни!
17
4
 
3
 
! Отговори
Су 34 преди 7 години
Който ходи в Турция няма начин да нв стане жертва на атентат!
16
0
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
поглеждайте за правопис все пак?
15
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Във всички армии те учат да убиваш, това е основната цел на войника да убива бързо, ефикасно и без угризения. Мишените по които стреляш нямат формата на крава, нито на пеликан, мишените имат форма на човек и стрелеца получава най-висока оценка, ако уцели мишената в място което предизвиква моментална свърт за човек.
14
3
 
7
 
! Отговори
noname преди 7 години
А нима не всички сме наемници? Всеки работи за пари! Всеки работи за някого!
13
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Автора е до вчера е работил някой гатер и още мусе въртят из главата талпи, капаци и трици.
12
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Как не го е срам да се оплаква я да вземе една пушка и да се облече като военен и да заминава за ФАЩ да се прави на военен да видим. Може би е очаквал да го настанят във 5 звезден хотел със джакузи и шампанско в Афганистан.
11
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Човека обясни по телевизията, че вече е "контрактор" или фирмаджия или наемник. Както искате го разбирайте. Бие се на страната на тия които му плащат. Има си конвенции за това, закони и т.н. Всеки може да стане като него стига да има д упе и *** ;) (и да е без мозък).
10
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"а трябва да се махнеш най-бързо от мястото на взрива, да си далеч от талпата".Това е много правилно, тАлпата е дървена и дебела и може да те удари по главата.
9
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименАз пък бях на мисия за 730 дни в родната казарма, плащаха ми по 6 стотинки на денА с какво се хранеше тия 730 дни. Къде нощуваше, къде си купуваше дрехи с тази заплата, как си плащаше отоплението, тока, наема, храната?
8
0
 
26
 
! Отговори
ШибиРиби преди 7 години
"трябва да си далеч от талпата"Джорналистиката на Днес си е една чамова талпа
7
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
O, sanctas simplicitas! Журналистче неграмотно, обяснявам:- тЪлпа = неорганизирано струпване на голям брой хора на едно място;- тАлпа = голяма и широка дървена дъска. Може би такава те е ударила като малка, та сега имаш проблем с правописа...
6
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз пък бях на мисия за 730 дни в родната казарма, плащаха ми по 6 стотинки на ден
5
26
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само му вижте погледа типичен наемен убиец като от американски филм. Някой ден ще го изстъргваме от стените в бара от Слънчака при някоя случайна престрелка.
4
0
 
9
 
! Отговори
weiss преди 7 години
Тази Камелия Цветанова ли е неграмотна или дежурния редактор? Това, че в Българската армия няма рейнджъри си е едно, че наемник е нещо съвсем различно от случая е друго, но че чак трябва да се пазим от тАлпата си е новост :-)
3
17
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хайде стига сте ме занимавали с тоя какво търси в Кербала отишъл на мисия да убива хора за пари. Аз ква мисия имах на плажа в Гърция с една рускиня.
2
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ТОЙ И В КЕРБАЛА БЕШЕ НАЕМНИК.Там нямаше български войници, имаше българи наемници - доброволци, които получаваха по 100 долара на ден + много други екстри.