Край на старите мивки в кофите за боклук, МОСВ ги забрани

Забранява се и горенето на строителни отпадъци
25 окт 2016 10:37,
25
Край на старите мивки в кофите за боклук, МОСВ ги забрани
Снимка: Булфото, архив

Изхвърлянето в кофите и горенето на стари мивки, плочи или каквито и да е строителни отпадъци ще е забранено.

Това гласи нова наредба за управлението на строителните отпадъци и за влагането на рециклирани строителни материали, публикувана на сайта на МОСВ.

Според новите правила преди началото на строително-монтажни работи строителят трябва да изготви план за управление на строителните отпадъци. Освен това те трябва се сортират по вид и да се предадат за "последващоматериално оползотворяванена лица", пише още в документа.

Целта на новата разпоредба е отпадъците, които ще се генерират от обектите, за които няма да се изисква такъв план, да се управляват съгласно реда, поставен в съответните общински наредби, пише "Монитор".

Промяната ще облекчи бизнеса и ще е в полза на местните власти, защото дава по-голяма яснота за генерираното количество строителни отпадъци на тяхна територия.

В Наредбата са разписани условията за издаване на документи при дейности със строителни отпадъци на повече от една площадка от един и същ оператор на територията на една РИОСВ.

В момента документи се издават за всяка конкретна площадка - с промяната ще се издава само един документ за работа на територията на една Регионална инспекция по околната среда и водите. За всяка площадка обаче възложителят ще уведомява РИОСВ преди започване и приключване на дейността, свързана с третиране на строителни отпадъци.

Промяната улеснява бизнеса, защото вече няма да е необходимо да се издава документ за всяка конкретна площадка и да се минава през цялата процедура по издаване на такъв вид документи. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ела ме фАни мосъвъ ли си ... еколози сте бееее. Ела на село дето нема кофа за боклуГ и ми кАжи аз моя бАклуг каде да си го дЕна?! Цела година чЕкам боклукчийката да доде. Сичко иЗгорих! Щото иначе двора ми У л******. Като Ода У градО ФърГам квото мога У кофите. Ама Ода у градО за пенсиАта. Ела да ме ФАнешшшш .... еколога. Ше та затвора да миеш дама и тогава да видим кой колко бАклуГ праи. Закрийте това министерство! Всички са ***!
20
0
 
3
 
! Отговори
vlady преди 7 години
Редно е Евророма и Съюз на Клошарите да поемат изцяло сортирането и оползотворяването на отпадъците - доказали са своята ефективност. Най-добрият начин за сортиране е да се изсипе контейнерът на улицата и да се съберат годните за рециклиране отпадъци от купчината, останалите се оставят на място.
19
0
 
1
 
! Отговори
Присмехулник преди 7 години
Като има проблем ,в цял свят е нормално да се мъчат да го разрешат . Тук просто го забраняват ! Е, хубавото е поне ,че нищо не произтича от тези забрани! Но пък институции колкото щеш и всички ЗАБРАНЯВАТ или ЗАДЪЛЖАВАТ !!!!!!!!
18
0
 
1
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 7 години
Смях!!! То това МОСВ, какво ли не е забранило . И какво от това ?!?! Те са там за това да получават заплати и да се чудят каква глупост да измислят и каква пакост да сътворят ?!?! Е , а кой ще контролира и още по важното е кои ще санкционира ???!!!! Тях това не ги е еня. Важното е ,че те били забранили ! Браво ! Как мислите дали си оправдават заплатите ?!?!
17
0
 
5
 
! Отговори
Я писача преди 7 години
на дописката да обясни как точно горят мивки, плочки и прочие строителни отпадъци! Ти да не си от онези 25% работници от Куневия пазар на труда, бе?
16
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Правя ремонт и изхвърлих две стари мивки. Защо не публикувахте новината няколко дена по-рано да не ги хвърлям, ами директно в печката. Дърва трябва да купувам, скочила им е цената, а с тея мивки и плочки 1 месец поне щях да направя икономия...
15
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Едно време доста пари изхарчиха за контейнерите за разделно изхвърляне. Интересното е че хората изхвърлиха разделно а камиона за смет идваше и изсипваше всичкия *** на едно място. Държавата да си оправи първо собствените глупости - после да се меси в хорските
14
0
 
4
 
! Отговори
э23 преди 7 години
Да, бе, да - а кой ще следи дали не се изхвърлят строителните отпадъци в кофите? Никой, нали? Тогава кел файда от тази разпоредба.
13
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Очаквам в най-скоро време проектозакон забраняват гравитацията
12
0
 
13
 
! Отговори
продавам преди 7 години
продавам мивки за отопление - 20лв./куб.метърфаянсови плочки за отопление цели - 10лв./куб.метърнатрошени на ПРОМОЦИЯ 7.50лв./куб.метър
11
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гедай ти на мен като ми падне една плочка в банята вече ще я хвърлям на шосето някъде за там няма наредба, но първо някой министър да ми покаже как гори плочка за баня.
10
0
 
14
 
! Отговори
Луцифер преди 7 години
Колко ли усилия им струва,за да творят тия глупости.Тия хора не знаят защо са там.Света душа бере,те ще ми забраняват да си горя мивката.А аз,и мез това се отоплявам с *** и хромникел.
9
0
 
18
 
! Отговори
малкият скромен Иван преди 7 години
Сега ще си изхвърля стария keнeф в Банкя под магнолиите.
8
0
 
31
 
! Отговори
Крундел преди 7 години
Искам да видя горяща мивка и горящи строителни отпадъци, особено много искам да видя горящ бетон, тухли и мазилка :)
7
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ми то в министерствата нор мални хора няма.
6
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Според новите правила преди началото на строително-монтажни работи строителят трябва да изготви план за управление на строителните отпадъци. Освен това те трябва се сортират по вид и да се предадат за "последващоматериално оползотворяванена лица"Тези определено не са със всичкия си!Значи аз, като трръгна да си сменям мивката в банята, ще ме задължат да търся строителна фирма, да им прави проект и т.н. ..Трябва да си кръгъл и диот или да не си правил ремонт никога, за да направиш тази наредба
5
0
 
15
 
! Отговори
Мечо Прах преди 7 години
А къде да си изхвърля стария балатум от мазето?Ще го горите ли?
4
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НЯКОЙ ХАЙЛАЗИН ОТ МИНИСТЕРСТВОТО НА ОКОЛНАТА СРЕДА Е СЪТВОРИЛ ТОЗИ МАТЕРИАЛ, ЗА ДА ГО ПРЕПИШЕ МАРИЯ НЕСТЕРОВА.ИЗГАРЯНЕТО НА МИВКИТЕ И ПЛОЧИТЕ СИГУРНО Е НЕИН ПАТЕНТ. А дали могат по същия начин да се горят и тухли?
3
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За крайният резултат от поредното малоумие с Брюкселски привкус, в стил "по-католици и от папата", ще имаме удоволствието да разберем идната пролет. Когато организаторите на "Да изчистим България" установят, че ще са им нужни много х 1 ден за да се отрине поне малко от новообразуваните бунища.А така наречените по-горе "последващоматериално оползотворяванена лица" (цитирам) най-вероятно са поредните и неслучайни "наши момчета", за които внезапно и специално се е открила нова пазарна ниша.
2
0
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако някой ми обясни как се горят мивки, плочи и други строителни отпадъци, ще му ги изкупувам. Да се отоплявам с тях.