Беден ли си, полага ти се безплатен адвокат

Промените влизат за гласуване в парламента
7
Беден ли си, полага ти се безплатен адвокат
Снимка: архив, БулФото

Хората с месечни доходи под определената за страната линия на бедност ще имат право на безплатен адвокат. Това предвиждат промени в Закона за правната помощ, одобрени от правителството и предложени за приемане от Народното събрание.

До момента право на безплатна правна помощ имат хората с доходи под социалния праг (т. нар. гарантиран минимален доход), който е 65 лв. месечно. Определената за 2016 г. линия на бедност е 300 лв.

Това значително разширява кръга на лицата, които ще могат да се възползват от заплащани от държавата адвокатски услуги при наказателни, граждански и административни дела пред всички съдебни инстанции. Целта е да се гарантира равен достъп до правосъдие.

Законопроектът създава възможност регионалните центрове да предоставят изнесени консултации и правни съвети на място за хора от съответния съдебен район, живеещи в селища от областта или настанени в социални домове.

Регламентира се и процедурата по предоставяне на правна помощ от националния телефон 0700 18 250, който бе въведен пилотно през 2013 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Когато вземем властта първо ще разстреляме всички адвокати" Ленин
3
0
 
4
 
! Отговори
Киара Джорджети преди 7 години
Важно е дали адвокатите са почтени и образовани.Защо частният съдия изпълнител Радост Чолакова, жена на Иван Чолаков се измъкна от правосъдието? Иван Чолаков източваше от години Овергаз чрез ямболската фирма Овергаз сървисез, но се отърва от затвор. Не е нормално престъпници да са съдии изпълнители. Тази жена е излъгала, че е завършила право с отличие, защото по трудово право едвам получи три по милост. Видях резила и в кабинета при К. Средкова.
2
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На безплатният за едни адвокат,който всъщност ще бъде добре платен от данъкоплатеца, едно му е сигурно. Калпав, кадърен, хонорарът е джоба.
1
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То хубаво адвокати ще има, но като няма съд и прокуратура кел файда...