Мамините момченца: Хървати, словаци... Къде обаче сме ние?

Под 70% от мъжете у нас живеят с родителите си
Обновена: 27 окт 2016 11:51 | 27 окт 2016 11:30,
63
Мамините момченца: Хървати, словаци... Къде обаче сме ние?
Снимка: архив Reuters

Ако винаги сте си мислели, че само у нас може да се срещне 30-годишен мъж, който още хвали мусаката на мама, която ще му я сготви в събота - грешите!

Далеч ние не водим статистиката в това отношение, но пък сме в челните редици.

Статистика на Евростат показва, че средно 47,9% от хората в Европа между 18 и 34 години още живеят с родителите си.

Въпреки това тенденцията е доста видима - страните от Източна и Южна Европа държат челните позиции с "мамините синчета", а в прибалтийските държави и скандинавските страни децата по-рано напускат родния дом.

78% от мъжете в Хърватия още живеят у дома, а за сравнение най-рано напускат дома си... момичетата в Естония, където само 35% от жените още съжителстват с родителите си.

За сравнение пък Словения и Румъния имат сравнително ниски равнища на съвместен живот на млади и стари - около 60%.

Литва, Латвия и Естония пък са "закачили" нещо от маниера на северните държави и там младите напускат дома си по-рано.

Мамините момченца: Хървати, словаци... Къде обаче сме ние?
Снимка: Bloomberg

Въпреки това от Евростат отбелязват, че данните не отразяват правилно тенденциите. В много страни високите нива на безработица сред младите, както и ниското заплащане, пречат на младежите да се изнесат от дома на родителите си.

Къде сме ние?

Изненадващо е, че в тази класация не сме заели почетното и традиционно четвърто място, а всъщност сме на седмо. Преди нас са Хърватия, Словакия, Италия, Малта, Гърция и Румъния.

На графиката се вижда и още една тенденция: младите жени у нас напускат дома на родителите си доста по-рано от мъжете. Дали обаче не се преместват именно при въпросните мъже, които още живеят у дома при мама... остава под въпрос.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
0
 
! Отговори
Чужденец преди 7 години
До Анонимен(48)Български жени иска лукс а може предложи само сех, което всяка друга жена даде без пари от сърце.
40
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Журна лята , и от сплотеното българско семейство ли правите антибългарска пропаганда бе?
39
0
 
2
 
! Отговори
Ега ти статията, преди 7 години
нали някой трябва и да се грижи за родителите си, а и какво му е пошото на животав голямо семейство. Изглежда тъ пи те западняци си мислят , че парите могат да заменят голямото семейство и благодарните очи на майки и бащи.
38
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Бате ДинкоДам, много са ти точно сметките, няма що. Излиза, че около 60% от жените се изнасят при около 40% от мъжете... :)
37
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До а"има хора като мен на които родителите не са се чалнали на млади години и са много нормални за годините си и не бих имал никакъв проблем да живея с тях ако е широко. за останалите моите съболезнования да не сте се раждали в криво семейство:)"Много правилно.
36
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Динко , самотна разведена жена майка или вдовица с деца е приоритет на социалните служби от Швеция до Англия та до Канада включително безззззззз никакви изключения , понимаеш , безззззз никакви изключения от статия се разбира , че в бг е мизерия , което си е вярно , жените искат нещо луксозно да му мисли мъжа.
35
0
 
4
 
! Отговори
пак ff преди 7 години
Дали ще е мусака или някоя уж простичка супа - щом е от МАМА, е най-хубавото нещо :) Винаги съм обичала да готвя, заживях сама много рано, но МАМА си е МАМА. Обичайте родителите си!
34
1
 
3
 
! Отговори
а преди 7 години
някой си има проблем с бъгави родители и затова набутва глупавите си разбирания на останалите....има хора като мен на които родителите не са се чалнали на млади години и са много нормални за годините си и не бих имал никакъв проблем да живея с тях ако е широко. за останалите моите съболезнования да не сте се раждали в криво семейство:)
33
1
 
15
 
! Отговори
Alex преди 7 години
Разликата между България и държави като Италия, Словакия и др. е че те имат финансовата възможност да живеят самостоятелно но предпочитат друг да плаща сметките, да пазарува, готви, чисти..... При нас много младежи биха се изнесли веднага стига да имат тази финансова възможност.
32
3
 
7
 
! Отговори
Бате Динко преди 7 години
Забелязвате ли, че всички във всички държави от статистиката жените се изнясят с поне 30-50% повече от родната къща спрямо мъжете. Е НЕЕЕ, като се изнасят на готово при приятел или съпруг, пък и сред развод те остават в къщата а мъвът се прибира да живее с тати и мама. :D
31
0
 
1
 
! Отговори
pepinho преди 7 години
До Иванчо+Марийкакак все някой на някого трябва да дава нещо .Сядаш си на *** и бачкаш за да си вземеш,изискваш заслужиш
30
0
 
19
 
! Отговори
38г преди 7 години
Щом станах пълнолетен НАШИТЕ СЕ ИЗНЕСОХА НА СЕЛО и останах сам.Но това не ми пречи да хваля мусаката на мама, която ще ми я сготви в събота!То си е цял празник, като се виждаме по една или две съботи/недели в месеца!МУСАКАТА НА МАМА Е ЖИВОТ! НЕ Я НАМЕСВАЙТЕ В "ЖУРНАЛИСТИКАТА" СИ!
29
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Перфектното обществено устройство е съвкпоност от градове, в които предимно да се работи и множество околни села, където да се живее. Всяко село да си има община, която да не позволява навлеци - и вътрешни, и външни, знаете за кои говоря. Разтурването на селата, където е здравия български корен беше капан, който се задейства още с комунистите, които залъгаха хората да си оставят земите и да се набутат в панелки, а новите демократи довършиха делото като окончателно ликвидираха и останките.
28
1
 
2
 
! Отговори
Евролюб преди 7 години
Въпросът е явно културен, тъй като се вижда, че това е разпространено сред южните държави и не толкова типично за северните. Табиети
27
0
 
14
 
! Отговори
бай Х преди 7 години
истината е в доходите ...другото са свободни съченения и интерпретациии не ми обяснявайте, че най големите мъжкари са в дания , финландия, швеция и францияостави ги с по 5 кинта на ден и гледай кво става ...от тях ще се изпари всичко мъжко както казва жена ми /една седмица преди да взема заплата / - Ти къв мъж си ........... аааа то по статията е работила Боряна Павлова :-)
26
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Поне не сме ***. Освен тези в правителството, разбира се.
25
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До РадостинРадуковДоган и Бойко щом го практикуват защо и плебса да не го прави чи то хубууу ...много си запознат, вероятно си бил помежду им и са те врътнали на чеверменце, а :)
24
1
 
11
 
! Отговори
ff преди 7 години
За някои от страните на челно място в класацията знам защо е такава статистиката - защото не можеш да се регистрираш там, където живееш под наем :) Всичките ми колеги официално живеят при родителите си, въпреки че на практика от съвсем млади са в големия град. Отделно по-развитите държави имат и по-заселени села и малки градчета. А в голяма къща е нормално да живеят повечко роднини заедно.
23
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Интерпретативно съчинениеДали са мамини синчета или таткови щерки, зависи от взаимоотношенията, а не дали живеят отделно. Много родители на възраст подпомагат всячески материално децата си: построили/ купили са им жилище, гледат им децата, снабдяват ги с продукти, отделно пари. И младите свикват, че някой им е длъжен и не уважават по-възрастното поколение. Който живее с възрастни хора, при нормално възпитание привиква да се съобразява и да гледа цялостно на живота, вкл. тежки болести.
22
3
 
11
 
! Отговори
ДС преди 7 години
А, това че оставят родителите си в старчески домове да умрът самотни сред чужди хора ? Защо не направят такава статистика.