Нападнаха и биха председателя на БХК Красимир Кънев

Бит е от двама неизвестни мъже, нараняванията му са леки
27 окт 2016 15:52, Анисия Иванова
556
Нападнаха и биха председателя на БХК Красимир Кънев
Архив: Булфото

Председателят на Българския хелзинкски комитет - Красимир Кънев, е бил нападнат тази сутрин около 9:30 ч. пред столичния хотел "Радисън" от двама неизвестни мъже.

Кънев е бил ударен с юмрук в лицето и стомаха, след което нападателите са избягали по ул. "Цар Шишман". След инцидента на място е извикана полиция. Кънев е с леки наранявания.

"БХК призовава за незабавни мерки за разкриване на извършителите, включително в най-кратък срок властите да набавят записите от камерите на мястото на инцидента и по пътя на бягство на нападателите", настояват от организацията в писмо до медиите.

По данни на БХК през годините негови служители многократно са били обект на тормоз и закани заради работата си в защита правата на човека в България, "но до момента не се беше стигало до физическо посегателство".

"Силно сме обезпокоени от наблюдаваната от години опасна тенденция в България да се допуска, одобрява и дори възхвалява говорене, което насажда омраза или подтиква хората към насилие спрямо някои от най-уязвимите групи в обществото. Агресията се насочва съответно и към малкото организации и активисти, които се заемат със задачата да ги защитават. Езикът на омраза все повече завладява публичното говорене чрез медиите, които често дават безкритична трибуна на расистки, ксенофобски и хомофобски възгледи и антималцинствени активисти. Българските власти пък не се справят с навременното и ефективно разследване на престъпления от омраза, а в някои случаи техни представители дори поощряват престъпления като днешното", смятат от БХК.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


556
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
338
1
 
0
 
! Отговори
fdiktyvti преди 7 години
До СИРИЛdinko e bil za pari na granicata , kanaldziq na bezhanci , ne sa mu platili i haide da gi vryzvame
337
3
 
0
 
! Отговори
Толеранто преди 7 години
До Толерантофобsiguren li si ,4e si bylgarin 5 veka........
336
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Valpet:"Редно е да изтривате коментарите с вулгарно и расистко съдържание, както и тези, написани с езика на омразата."------------------------------------------------Проводник на расизъм и език на омразата е именно АНТИ-Българският хелзинкски комитет! Та ако трябва нещо да се изтрива е редно да се почне първо от тях!А като прочетох и за "вербалния маймунарник" инстинктивно погледнах към съществото на снимката по-горе...
335
1
 
11
 
! Отговори
ЙОДА преди 7 години
Както писах още вчера , това си е постановка на бхк за удържане на позициите , оказах се абсолютно прав,..
334
21
 
2
 
! Отговори
Valpet преди 7 години
Уважаеми Dnes.bg! Редно е да изтривате коментарите с вулгарно и расистко съдържание, както и тези, написани с езика на омразата. Ако някой иска да изрази отрицателно мнение спрямо бежанците или техните защитници, следва да направи това по общоприетия коректен начин, ако може. В противен случай, форумът се превръща в един вербален маймунарник, който представя страната ни в много примитивен и грозен вид.
333
6
 
33
 
! Отговори
Толерантофоб преди 7 години
До 413 СИРИАЛ : Ами много ясно че ще бъдем на концерта на Слави. Ти какво очакваш българите да се застъпваме за ордите фалшиви "бежанци " ли? Иска ти се но няма да стане. Ние българите казваме НЕ на исляма. Да живее майка България. Съд за членовете на Анти - БХК и публичен линч за симпатизантите им.
332
35
 
8
 
! Отговори
СИРИЛ преди 7 години
Като чета коментарите си мисля: 99% от коментиращите ще са на концерта на Слави 99% обичат Динко и Перата и мразят бежанци...абе все качества които вървят заедно.
331
37
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Частта за коментари към статиите май се превръща в място за изразяване на заплахи, омраза, за показване на кой колко му е просто възпитанието и колко му е малък мозъка. Чудя се, това не е ли подсъдимо, и въобще как е възможно тази медия да позволява този бълвоч и помия да се публикува свободно.
330
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ама каква е тази истерика, вчера опищяха ефира - зверски побой, пребит и какво ли не. Той се оказа само леко попляскан. Значи, ако им ошамарят началника или (не дай боже) някой да обиди ром; да счупи маникюра на котенце; някой да ритне (приятелски, разбира се) куче, тогава вият като линейки и искат доживотен затвор за съответния изверг. Когато умират пенсионери от глад или деца не могат да се лекуват от безпаричие, нито гък. Аре у лево!
329
4
 
54
 
! Отговори
Хико преди 7 години
Добрите вести идват бързо, колко хубава новина, следващия път обаче с по-тежички телесни повреди моля:)
328
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ревът, бързо разследване, откриване и наказание на извършителите! Ми, като сте толкова човеколюбиви и толерантни, кажете че им прощавате, въпреки всичко! Но, не!!! Злобни сте, и проклет и, като сг'анта, която защитавате!
327
4
 
64
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Страхотна новина. Единствено съм разочарован, че леко е минал. Трябва да го млатят яко, душене, е..б...@не, както правят по селата с бабите онези цветните, дето БХК ги защитават.
326
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най-вероятно сам си го е измислил за да се покаже какъв е страдалец.Те об
325
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Оправихте ми деня....
324
4
 
28
 
! Отговори
Народен Съд преди 7 години
Не подкрепям тлва криминално деяние и този метод.Метода е друг-нов Народен Съд за нашите продажници от Антибългарския Лъжехелзингски Комитет,както и за бившите соц номенклатури-очилати снахи на Политбюро Пръмо-Куне...и лектори по социализъма разни Ванчовци,дето според Пешо не си казвали ,лъжци с 800 дни и др.Слава Севрюкова предсказа че ще дойде ден да отговарят и то много твжко.
323
3
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
БХК да се застъпи за нападателите, имат права.
322
3
 
48
 
! Отговори
Едно добро начало преди 7 години
Днес тоя ''правозащитник'', а утре и останалите от това котило!Дай, Боже!
321
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не вярвам в Дарвиновата теория, но този е австралопитек.
320
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо защитава правата на човека около Радисън? Да отива в Маалата. Там няма да го бият, ще му се радват.
319
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ама той си има работа само с престъпния контингент. Такива случки не са случайнаст при хора като него