Решено: 200 лева от хазната, за да работиш в друг град

Искат да поощрят трайно безработните да се преместят
27 окт 2016 13:30,
82
Решено: 200 лева от хазната, за да работиш в друг град
Снимка: архив, БулФото

Държавата ще дава по 200 лв. месечно на безработните, които намерят работа в друг град.

Парите няма да се дават кеш, а ще са за покриване на разходите за наем, интернет и детска градина или ясла в новото населено място.

Още по темата

Това решиха депутатите, които приеха на второ четене промени в Закона за заетостта, внесени от правителството.

С измненията управляващите искат да поощрят трайно безработни и млади висшисти без работа да се преместят в планински райони или в селища в Северозападна България, където има масово обезлюдяване. 

За отпускането на парите има условие новата работа да е на повече от 50 км от настоящия адрес.

Средствата ще се отпускат за не повече от 12 месеца, като размерът им ще се определя ежегодно в Националния план за действие по заетостта.

С промените в закона депутатите отмениха и задължението безработните да ползват услугите само на едно бюро по труда - това, в което са регистрирани по настоящ или постоянен адрес.

Така, ако едно лице е регистрирано в бюро в Пловдив например, то ще може да ползва услугите на всички бюра в страната, обясни Светлана Ангелова от ГЕРБ. 

С новите текстове депутатите дадоха и нови функции на регионалните комисии по заетостта. Два пъти в годината те ще дават информация на Агенцията по заетостта за нуждите от работна сила в района.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Селяните идващи в София ще се възползват ли от поощрението?
56
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
а *** идващи в София ще се възползват ли от подщрението?
55
0
 
1
 
! Отговори
do 53 преди 7 години
Я виж как се печелят обществени поръчки? Я виж как се прави бизнес, но само ако си платиш и т.н. Просто са ми като ку.ч.ет.а! То и да искаш човек да си плаща, за да прави бизнес или да се развива и това си е мръсотия.
54
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Предизборно купуване на гласове с държавни пари...С откраднатите от Борисов и компания 4 млрд. от КТБ, сами сметнете колко щяха да са пенсии и заплати! А с още 4млрд. данъци да ги възстановим...Умножете полученото по две!
53
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Виновни за сегашното положение във всички сфери на живота в България са всички управлявали през време на безкрайния преход.ЗАЩО?Защото почти всички големи инвестиции бяха съсредоточени в София.Ще кажете-нормално-столица е.Да ама не-резултата го виждаме всички днес.Ако бяха пренасочили част от инвестициите в провинцията картинката нямаше да е толкова плачевна.Ако инвеститора откаже-вън от България.Друг ще дойде.Толкова евтина работна ръка,,РАЯ,,не е за изпускане.
52
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
глупости. просто да 'разхвърлят' всичката администрация из страната - те са 1 милион човека, от тях над 50% наблъскани в столицата. министерство на транспорта - хасково, на земеделието в шумен, в софия да останат 2-3, не повече. и всички агенции и подагенцийки. който иска държавна работа, вместо да се блъска в един град до 9то коляно - се мести, оправят се и задръствания, и прираста, и за хората е по-удобно, а ще се наложи да проработят и пощите.
51
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
т.е 50 врачани и 100 ямболлии като се преместя в софия, ще получават и по 200 лева отгоре?
50
0
 
0
 
! Отговори
Гледам и не вярвам преди 7 години
До АнонименВрабчето ти да не живее в Никарагуа щото аз точно обратното виждам?
49
0
 
3
 
! Отговори
Стамат преди 7 години
200 кинта стигат ли за наем, интернет и детска градина? :-/
48
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тази дивотия за "трайно безработните" и "стипандии" за "ромски" деца е начин да се подкупят "трайно безработните и крадливи и мързеливи роми" , които да отидат урните и да гласуват за ГЕРБ и Реформаторския блок.После текстовете от законите ще изчезнат, но ние ще търпим Цеца години наред. Съвременният бай *** -Цецо пак го е измислил.
47
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ГЛУПОСТ СЛЕД ГЛУПОСТ.
46
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да дадат по 200 рубли на тези които заминат на работа в Русия и не се връщат !
45
3
 
7
 
! Отговори
Xxx преди 7 години
Обезлюдявайте селските райони,за да има място за арабелите !
44
1
 
9
 
! Отговори
Ужас преди 7 години
Сега ще напъплят селяните към София. Направо ми се повръща....
43
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Преди по време на избори от сутрин до вечер политиците ни спрягаха темата за малкия и среден бизнес, и така докато не го съсипаха, сега на мода са еврофондовете и усвояването на евросредства
42
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Просто трябва да се намали административната тежест, за малкия и среден бизнес, никой по върхивете на тая държава нбе си задва въпроса защо хиляди хора отиват на майната си да берат, домати, ягоди, ябълки, а не правят това нещо в България, върху собствента си земя..........Просто администрацията ни уби дребния бизнес, днес и най-работливия и предприемчивия предпочита да отиде някъде на майната си и да работи, отколкото да се захване със собствен бизнес там където живе
41
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мотото на тази сценка е : С 200 лева да обезлюдим България.
40
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И каква я въртим,бре??С ДЪРЖАВНИ ПАРИ подпомагаме ЧАСТЕН БИЗНЕС!!!Случайно мутрите-работодатели да не се изръсят някой лев в повече!!Защото държавна вече НЯМА!!Всичко си намира работа в частен сектор!!Значи плащаме квартира и разходи на тези,които работят при работодател ЧАСТНИК и ТОЙ трябва да им плати ТОЗИ масраф!!Ами,освободете ги от задължението и заплати да дават,бре!!Заплатите да ги поема държавният бюджет а,чистата печалба да си я прибират в джоба!!Абсолютно същата като фалиралите банки!
39
0
 
13
 
! Отговори
do 42 преди 7 години
много точно си написал. Вместо да открият работни места в обезлюдени райони, дават им 200 лева за една година? Глупост, която само един номенклатурчик може да предложи. Хората избягаха в София, защото тук оцеляват на границата на бедността, като открият работни места и на други места, защо да бягат от там, където има работа?
38
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
какво ще рече да ти дават пари за интернет??не трябва ли първо да се дават пари за основните нужни като храна и дрехи, а после да се ходи в сферата на услугите?