Родният ЦЕРН – за по-малко от 10 млн., сметна Борисов

Премиерът посети Института за ядрени изследвания на БАН
6
Родният ЦЕРН – за по-малко от 10 млн., сметна Борисов
Снимка: БТА

Образованието и здравеопазването са приоритети на правителството, заяви премиерът Бойко Борисов при посещението си в Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика към БАН.

Още по темата

Вчера правителството отпусна на Института 3 млн. лв. за строителството на специална сграда, в която да бъде поставен циклотронът, закупен с дарения от САЩ, на АЕЦ "Козлодуй" и на МОН.

"Отпуснахме средствата, за да може бързо да се направи обществената поръчка, да се намери строител на специализираната сграда и циклотронът да заработи", каза премиерът. По думите му десетилетия наред изотопите за лечение на онкоболните се доставят от Унгария и Чехия със самолети.

Сега, за по-малко от 10 млн. лв. ще имаме фантастично съоръжение, коментира Борисов, цитиран от БТА. "След някоя и друга година може и нобелист да се яви сред нашите студенти и учени", изрази надежда премиерът.

Посланикът на САЩ в България Н. Пр. Ерик Рубин посочи, че циклотронът ще се използва и като съоръжение за научни изследвания на високо ниво.

По думите му проектът е важен крайъгълен камък в отношенията между САЩ и България.

"Надявам се да донесе много ползи не само на България, но и на целия регион. Най-важното е, че ще спаси много човешки животи, защото циклотронът ще произвежда медицински изотопи за диагностика и лечение на рак и други заболявания, така че всяка година хиляди пациенти в България ще имат полза от това", заяви още дипломатът.

Директорът на Института Димитър Тонев отбеляза, че 60 години по-късно България започва нов изследователски проект в областта на ядрената физика. Това съоръжение ще произвежда изотопи за диагностика и лечение на различни заболявания и ще може да снабдява страните от Балканския полуостров с тях.

Циклотронният център ще се ползва за обучение на студентите и за научни изследвания в областите радиофармация, радиохимия, физика, химия, биология и др.

Циклотронът от типа TR2, доставен през януари тази година у нас, е ускорителят с най-добри параметри на Балканите към момента, информират от Института. Това ще даде възможност да задоволява нуждите на всички ПЕТ-скенери в страната. Амбицията на ръководството е циклотронният център да осигурява доставки също за Сърбия, Македония и северната част на Гърция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пак глупаво заглавие! Абе моме, не всеки ускорител е ЦЕРН! Типично българска комплексарска щампа- "българският Елвис", "българската Ела Фицджералд", "българският Еди-кой-си". Това беше повод българският Луи IV да се покаже пред обективите и да повтаря с присъщата си скромност "Ние! Аз!". Нещо слабо беше съобщено за мегаускорителя в Дубна (вицедиректор на който дълги години беше покойния днес д-р Цветан Вълов) и синтезираните с участието на български учени 4 нови елемента от Менделеевата таблица
5
4
 
3
 
! Отговори
istinata преди 7 години
Gledah interviuto mu I tam bb kaza che davamme desetki milioni na godina za da kupuvame tezi izotopi.tova e super dobra investicia.evala na boiko znae kak se praviat neshtata.I da toi.e glupav.umni sa barekov oresharski stanishev mestan...
4
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Престъпната правителствена организация в лицето на ГЕРБ и придворните и партийки се канят от 2017г да започнат масов рекет и запор на банкови сметки на българите зад граница.Не отдавна Историкът на ГЕРБ и ДС Божидар Димитров обсипа със заплахи инакомислещите ,че скоро време ще бъдат преследвани по примера на Турция като гюленисти.
3
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
и какво общо има това с CERN?като започнем от там, че ЦЕРН не е циклотрон и предназначението му няма нищо общо с добиването на изотопи за онкоболни ... но да, и двете са ускорителниТова, като да кажеш, родния А380 за по-малко от 100 лева, с *** и помощни колелца (за деца до 3 години)
2
3
 
10
 
! Отговори
браво преди 7 години
това са джобни пари за държавата, но все пак е нещо да се сетят за хората
1
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
CERN mi zvu4i kato Ceca na N-ta a dano sa Ceca uskori i da mine v geostacionarnata orbita okolo tez 3 miliona.kaf CERN be maina. CERN struva miliardi. za 3 miliona kenefa na cern nemois umi