В деня на Будителите: Учените се вдигат за... пари!

Професор в БАН взима по-ниска от средната заплата
27 окт 2016 22:25,
20
В деня на Будителите: Учените се вдигат за... пари!
Снимка: архив "Булфото"

Научните работници ще празнуват Деня на народните будители с протест. Те ще излязат на протестно шествие на 1 ноември заради недостатъчното пари за наука, съобщи президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов.

Синдикалистът обясни, че средната заплата на професор в БАН в момента е по-ниска от средната за страната.

Шествието в Деня на будителите ще тръгне в 11:00 часа от сградата на БАН пред Народното събрание, ще премине през Министерския съвет, паметника Левски и паметника на Светите братя Кирил и Методий пред Националната библиотека.

Очаква се в недоволството да се включат около 2 000 души.

В разчетите за 2017 година финансовото министерство е заложило 5 милиона лева за увеличение на заплатите на учените. Синдикатите определят обаче сумата като подигравка. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
дедо преди 7 години
Веднага. Да остане СУ - там се прави истинска и качествена наука.
18
0
 
0
 
! Отговори
Ангел Николов преди 7 години
БАН трябва веднага да бъде закрит. Никаква научна дейност в БАН няма! БАН е изключително вреден за българската наука, тъй като феодални старчета и млади безделници само изсмукват от бюджета пари и дескредитират науката. Който иска може да се убеди сам в това, ако успее да се вмъкне в някоя от средновековните им обители наречени институти.
17
0
 
1
 
! Отговори
Ангел Николов, истор преди 7 години
В БАН учени няма. Там няма научна дейност. Това е абсолютно паразитна синекурна институция. Не разбирам как в БАН може да има професори. Професор може да има само във висше учебно заведение. Ако не им харесват заплатите защо не станат преподаватели. Научната дейност навсякъде по света е в университетите и развойните центрове на фирмите. В БАН получават заплати абсолютно незаслужено само лица, които или си въртят частния бизнес на гърба на държавата или просто безделничат, понеже не им се работи.
16
0
 
1
 
! Отговори
БХ ЗА БАН преди 7 години
Заплата в БАН е 400 лв и от тия взимат 100 лв. данък и ти остава 300 лв на месец.
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
БАН веднага извън бюджета.
14
1
 
3
 
! Отговори
Фен преди 7 години
Гледам, че хората от БАН не работят, а следят коментарите и слагат минуси хавата. Смешници. К'вот и да напишете, няма да промените отношението на хората към комунистическия търсещ в БАН. Не мога да наричам някой, че е учен при положение, че не може да покаже никакви разработки. Просто смешници. И сега нали ида избори, хайде да стачкуваме. Няма смисъл и без това не работите за благото на родината. Вие сте си в перманентна стачка. Само делови пат и заплати.
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Брей народа *** живота тежък.Всеки с малко ум бяга навън. Като гледам коментарите, това е ок.
12
4
 
3
 
! Отговори
BG преди 7 години
Бил съм в БАН (не съм бил служител - работих като инженер към външна фирма) - прави са хората. БАН са за закриване. Всеки който отиде там ще види какво е - по цял ден пишат статийки, монографийки, научни трудове в които няма абсолютно нищо ! Всичко е копиране и преписване до дупка и най - академичното им е да се карат по цял ден къде в цитата да се сложи запетайка, как да се обозначат фигурките в статиите, как да се формулират заглавията и т.н. За това държавата да дава пари ?!?? В никой случей
11
3
 
5
 
! Отговори
Fen преди 7 години
Аз съм за БАН да го направят търговско дружество и квота си изкарват от разработки от това да живеят. Ама да нямат право да работят другаде. Или по скоро достъп с карти и отчитане на присъствие минимум 8 ч на ден без обедната почивка. Само тогава нещата в тази люлка на комунизма ще се оправят. За мен БАН е за закриване, за нищо не помага в БГ защо трябва аз да го финансирам. Я същото време ми вдигат вноската за пенсия. А баща ми получава мизерни такава.
10
3
 
9
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
Държава в която учените получавт в пъти по -малко привилегии от пъдарите/ милиционерите/----не ми я хвали. Навсякдее в терористични и изостанали държави е така.
9
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Колко е годишната брутна заплата на един професор от БАН? Много хиляди лева. Колко " работи" за нея? Няма и час да му се събере за работен ден.
8
6
 
1
 
! Отговори
Забелязах преди 7 години
Уйчените лъжат.БАЗОВАТА им ставка НЕ Е заплатата им.
7
11
 
4
 
! Отговори
Пфф преди 7 години
За вас не знам, но последното откритие на БАН за което четох беше от преди 2 години и беше за нуждите на някаква турска фирма (баш турска фирма от Турция, а не българска собственост на българомохамедани). Та за това ли се плащат държавни пари - да се работи за чужди държави? То е ясно че откритията трябва да се продават за да се издържа академията, но ако ще и студения ядрен синтез да открият - като не го рекламират как да го продадът? На вашата фирма някога от БАН да са ви предлагали нещо?
6
0
 
24
 
! Отговори
socialen преди 7 години
Така е в страна, в която най-големият *** е "премиерче".
5
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какви учени, какви будители. Важно е *** да се въдят,пари за тях да има. Едните степендианти -двойкаджии,другите стресирани младопенсиониращи се рушветчии и те двойкаджии.
4
2
 
16
 
! Отговори
Мнение преди 7 години
Редно е да има повече пари за наука, но и всичките феодални старци, които само взимат заплати и пречат на развитието на науката, трябва да бъдат отстранени!
3
1
 
18
 
! Отговори
vlady преди 7 години
Сериозните учени от НСА и АМВР получават значително над средната заплата.
2
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И тези, като ромите. Къде са ви приходите?
1
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Стига лъгахте !