"Червен", "жълт" и "зелен" спешен код. А българите кучета ги яли

Читателите на Dnes.bg не очакват ефект от кодовете в Бърза помощ
Обновена: 28 окт 2016 14:33 | 28 окт 2016 14:30, Красимир Ангелов
23
"Червен", "жълт" и "зелен" спешен код. А българите кучета ги яли
Снимка: Олег Попов/Dnes.bg

Държавата се готви окончателно да раздели с конкретни критерии пациентите на спешни и не толкова спешни. Колко бързо трябва да стигне линейката до пациентите ще се определя още с обаждането по телефона.

Здравното министерство е разписало повече от 100 страници с по-общи и по-конкретни въпроси, които трябва да помогнат да се определи състоянието и диагнозата на пациента. Така на практика се въвеждат така наречените кодове в "Бърза помощ".

Още по темата

Червен ще е кодът за най-спешните случаи, жълт - за не толкова неотложните и зелен - за неспешните. Спрямо кодовете линейките ще трябва да пристигат за между 8 и 120 минути.

По традиция Dnes.bg потърси мнението на своите читатели за готвените промени Докъде що доведе реформата с кодове в Спешна помощ? В традиционната ни анкета участие взеха 1544 души.

За съжаление се оказа, че хората масово нямат вяра в готвените поредни реформи. Почти всеки втори (48%) от отговорилите заявява, че не очаква от вкарването на кодовете да има някакъв ефект и ще продължават случаите на хора, загубили живота си, докато чакат дълго линейка.

Други 25% от нашите читатели смятат, че ефект ще има едва тогава, когато се извадят достатъчно пари за повече лекари и повече спешни екипи.

Едва един на 20 души (5%) смята, че с въвеждането на кодовете в спешната помощ ще има подобрение на услугата.

Други 11 на сто не могат да кажат с убеденост дали ще има полза от подобно разделение, но са категорични, че в Бърза помощ трябва да има ефективна реформа.

7% от нашите читатели отчитат, че реформата при линейките вече продължава над 25 години и не виждат как ще приключи скоро, а 3 на сто добавят, че единственото, което ги вълнува в момента, са президентските избори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
2
 
! Отговори
ио преди 7 години
Спешната помощ е без пари от страна на пациента. Министъра Москов казва с въвеждането на тези кодове нещо от сорта "за без пари толкова, ще чакате" а това чакане в някои случаи е фатално. Кажете сега това не е ли поредния геноцид срещу народа? Аз чакам за направление за специалист от 2 месеца понеже "нямам болки" ми казва личния лекар. Ами ако се влоша през това време? Първо казаха че нямало вече да има лимит за направления, после че щели да се премахнат а на края едно голямо нищо. Геноцид братя
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нали искаме всичко да ни е европейско-Да се въведат глоби за тези,които бъдат посетени от екип на Спешна помощ и се прецени,че повикването не е било за екип,а са могли да посетят личния си лекар.Я му друсни една хубава глоба да видиш дали следващия път ще помисли за посещение в дома!
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Парични санкции да има и за тези,които ги мързи да посетят или най-малкото-да се обадят на личният си лекар,а най-лесно е да вдигнат слушалката и хоп-Бърза помощ.Или такива,чието състояние не налага спешна намеса,но е уместно да посетят лечебно заведение,а те заявяват,че НЯМА С КАКВО ДА СЕ ПРИДВИЖАТ ДО ТАМ. Това не е ли престъпление??????!!!!!! И на такъв,ако му се откаже линейка започва да заплашва и да обижда.Най -добре ще е,да се въведат не кодове,а ГЛОБИ за неправомерно повикан спешен екип.
17
1
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Общо взето това с кодовете е пълна недомислица,но ако се бръкне в джоба за неправомерно повикана линейка,т.е такива,които имат терапия ,но не я изпълняват,ромските деца,които биват лекувани непрекъснато от болниците,а когато ги изпишат от отделенията с назначена терапия за дома,а те не си мръдват пръста да закупят лекарствата за децата си,ама иначе за алкохол и цигари винаги пари им се намират-да последват санкции,когато вдигат телефона и казват,че екипа е ДЛЪЖЕН да ги посети.
16
1
 
2
 
! Отговори
До 16 преди 7 години
До АнонименЧервените тикви са на изчезване Български Сорт Празни нямат и семки
15
0
 
3
 
! Отговори
hmn преди 7 години
за момента всички случаи се третират с код "зелен", защото се приема, че щом на някой му е лошо, паднал е, лежи, не е контактен и т.н. значи е пиян и няма нужда от помощ.
14
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Работя в сектора, но не в БГ . кодовете действат, жълтия знае,че трябва да изчака 2,3 часа, а зеления трябва и да си плати таксата и прегледа, полицията стои на страни, но при необходимост си върши работата, средно се намесва около 3 пъти в един областен град. Приветствам решението така и ромите не биха спекулирали не са ли спешни си плащат.
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ай сиктир,бе Менгиме.
12
1
 
7
 
! Отговори
Джи преди 7 години
...и ще има ли най-после глоби за хора, извикали линейка неправомерно? Ако имаш ушна инфекция и извикаш линейка в 3 сутринта, ще има ли полицай, който да дойде и да те глоби 50-100 лв, защото линейките са ограничен брой и заради една ушна инфекция някой истински болен или умирающ чака своя ред за превоз.
11
0
 
6
 
! Отговори
Джи преди 7 години
А защо реформата не вземе друг наклон - с всяка линейка при тежък случай да има и патрулка. Потресаващо много жители на България от етническите групи чакат да стане 2-3, за да се обадят за болните си деца. Не можеш да откажеш линейка, когато дете е болно и в крайна сметка често се случва така, че детето е с пневмония от 10 дни и е почти починало, докато скъпата му майчица си е събрала ума да го заведат в болницата, защото тогава линейката е безплатна.....
10
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
скоро и кучета няма да ви ядат
9
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Геноцида над народа продължава с пълна сила.
8
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Те българите си мълчат така или иначе, или ако случайно нещо не им хареса, то е по интернетЪТ само, така че въвеждайте им каквото си пожелаете, те против нямат, никога. Опит 500 годишен. И продължава.
7
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не разбирам какво се шашкат толкова - това категоризиране на пациентите според спешността се практикува от много отдавна.Нарича се триаж. Всички съвременни болници го имат.
6
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 5,Говори си, говори си, дано не ти се налага!
5
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То по бързо ще стигнеш до доктор, ако се регистрираш в сайт за споделени пътувания и се съберете 4 човека за спешното.
4
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По приоритет:"циг.анин", "Червен", "жълт" и "зелен" спешен код
3
0
 
31
 
! Отговори
Иванчо без Марийка преди 7 години
Ще има ли привилегия по етническа принадлежност?
2
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Червен ще е кодът за най-спешните случаи, жълт - за не толкова неотложните и зелен - за неспешните." какво е това зелен за неспешните аз ако мога сам да се замакна до лекар няма да званя на барза помощ
1
0
 
33
 
! Отговори
ужас преди 7 години
повече от 100 страници с по-общи и по-конкретни въпроси, които трябва да помогнат да се определи състоянието и диагнозата на пациента......Подобре позвънете направо в траурната агенция СРАМОТА