Срещу бизнеса "Споделено пътуване": Глоби, мерки...

Депутатите гласуваха единодушно против тези, които удрят превозвачите
28 окт 2016 12:30,
71
Срещу бизнеса "Споделено пътуване": Глоби, мерки...
Снимка: архив, БулФото

Парламентът прие завишени глоби и въведе нови правомощия на ДАИ срещу нерегламентирания превоз на пътници. Депутатите от всички цветове гласуваха единодушно на първо четене изменения в закона за автомобилните превози, с които се задвижват санкциите. 

Още по темата
Промените не са насочени към споделените пътувания на приятели, които решават да пътуват заедно до морето и да делят бензина, а към онези, които превозват непознати и печелят от това. 

"Всички сме наясно за колите и малките бусове, които уж тръгват в същата посока и уж возят на цената на билета на обществения транспорт, но не издават документ", обясни Димитър Горов от БСП, който обяви, че червените подкрепят предложенията на управляващите. 

С текстовете, предложени от депутати от ГЕРБ, се увеличават глобите за шофьори, които извършват превоз на пътници за собствена сметка без лиценз. За първо нарушение те стават 2000 лв., а за второ - 4000 лв. 

С текстовете, внесени от Министерския съвет, се дават изрични правомощия на служителите на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" да изискват сведения от пътниците в превозните средства.

"Това правомощие е необходимо за установяване на вида на превозите - дали са срещу заплащане или не, което от своя страна има огромно значение при установяване на нарушенията, извършвани от лица, които превозват пътници на цената на билета, а твърдят, че не получават цена за извършването на превоза", се казва в мотивите на правителството. 

По време на дебатите Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт попита как ще се доказва, че пътниците, които се превозват, не са роднини. Той поиска това да се регламентира между първо и второ четене и предложи да има препратки към Наказателния кодекс например.

"При извършването на тези превози се избягва внасянето на осигуровки, а това е криминално деяние", обясни патриотът. 

Станислав Иванов от ГЕРБ му отвърна, че подобни текстове ще са следващ етап. Той допълни, че е възможно дори да се предложи отнемане на книжката или на колата на нарушителя. 

Шефът на транспортната комисия Настимир Ананиев обяви, че санкциите не са насочени към споделеното пътуване между приятели, а са срещу нелоялната конкуренция и незаконната търговска дейност.

Той обясни, че когато например младежи решат да отидат до морето и да си разделят парите за бензин, глоби няма да има. Наскоро обаче той видял в една от платформите за споделено пътеване, че се предлага автобус с 57 места. 

"Промените са срещу хитреците, които искат да ударят превозвачите", каза той и призова да се даде знак за защита на бизнеса. 

Димитър Горов от БСП пък призова освен за бизнеса, да се помисли и за пътниците и как билетите да се намалят. 

Депутатите приеха и друга промяна в закона за автомобилните превози - общините сами да решават колко да е глобата за нередовен пътник в населеното място. Оказва се, че в момента в закона пише, че глобата е 10 лв. и Столична община е голям нарушител с глобата от 40 лв., с която наказва гратисчиите. 

От БСП обявиха, че преди второто четене ще внесат предложение да се въведе таван на глобите, който общините да не могат да прескачат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
1
 
8
 
! Отговори
Sando преди 7 години
Стига вече с тия лобистки закони, белите държави даже го поощтряват, защото знаят че така се оптимизира икономиката и се вдига качеството на услугата. Корумпирана гадна държава. За никого няма да гласувам.
57
1
 
7
 
! Отговори
ПИТАМ! преди 7 години
КОЙ ли измисли тая идиотия?И трябва ли да се съобразявам с тоя КОЙ?
56
1
 
8
 
! Отговори
Пешеходец преди 7 години
Който ходи пеша ще го глобяват ли? Защото, например, има и други на същия тротоар?Бихрте ли ми казали поименно кой е автора на тая гавра с българина? Как ще определят, че не возя мойе приятеелско семейство? Ще ме разпитват ли? Аз в качеството на престъпник ли ще съм?А престъпниците, които разпродадоха България на скраб - те ли ще вземат парите от данъците?
55
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А как по друг начин да пътуват хора с проблеми с краката? Автобусите не са пригодени за хора с травми, с високите им стъпала и тесни седалки. Да не говорим, че за дълги разстояния, например София - Велико Търново, няма нито едно спиране за почивка и тоалетна. Не можеш да разчиташ винаги приятели да те возят, когато ти се наложи. Ако не бяха тези групи за споделено пътуване, трябваше да си наема личен шофьор може би?
54
1
 
3
 
! Отговори
Avtostoper преди 7 години
Ще се спрете дедовия ми...хахаха...Алчни мазняри,като си оправите обслужването и цените,тогава може някой да ви ползва бусовете.Как един бус в Германия взема 5евро за 300км,а вие 10?И дори да спрете групите,има апликации,*** депутати за тази работа,като BlaBla car,Go euro
53
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
V GERMANIY TOVA PUTUVANI SUM POLSVAL I E RASRESHENO. TO E UDOBNO I SA DVETE STRANI.
52
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ТЕЗИ ГОЛЕМИ ПРЕВОЗВАЧИ НЕ СА НИКАКВИ ЧАСНИ ФИРМИ А ПАРТИИНИ , КОИТО ПЪЛНАТ ЯСЛИТЕ ИМ . ТЕ НАРУШАВАТ ЗАКОНА ЗА КОННУРЕЦИЯТА. АДМИНИСТРАЦИЯТА В БГ Е КРАДЛИВА, АЛЧНА, МЪРЗЕЛИВА. ТЯ НЯМА ДРУГ ИЗБОР ОСВЕН ДА ПРЕЧИ НА СВОБОДНИЯ ПАЗАР. В ЦЯЛА ЕВРОПА Е ПОЗВОЛЕНО СПОДЕЛЕНОТО ПЪТУВЯНЕ, А ТУКА НЕ ЗАЩО.
51
1
 
4
 
! Отговори
а пък преди 7 години
А пък да не говорим ,към колко населени места вече няма транспорт и без така наречените кирии са жизненоважни, жителите са ?откъснати от здравни грижи и всякакъв друг вид услуги .Какво ще кажат великите мислители на закона по този въпрос
50
1
 
1
 
! Отговори
РВ преди 7 години
Стига само да почнат да пускат хора куки под прикритие и в момента в който Вземеш пари си заминал... Да не говорим че могат да обявят и парична награда и някои да почнат да доносничат. Има начин да те хванат.
49
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не знаех че в една пазарна икономика са важни глобите а не конкуренцията
48
1
 
9
 
! Отговори
123 преди 7 години
Ей сега как ДАЙ ще ме спре с личния ми автомобил. :) :) :)
47
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
всичко се разсипа, за да се удисва на лобито на автобусните превозвачи. Е няма да стане! Не може да ми наредите кой да возя в колата си и какво да се разбирам лично с този човек!
46
2
 
19
 
! Отговори
иванов преди 7 години
В никоя нормална и развита страна автобусния превоз не е най-важният. За дълги разстояния хората си имат самолети качваш се и летиш бързо. И доста евтино често. Ако искаш да пътуваш бързо и удобно хващаш си влак, който е много по-бърз от автобусите, и по-удобен. И по-скъп също, да! Пътуваш си с колата... И едва на последно място идват автобусите. Там се возят най-бедните, или хората, които искат да пътуват най-евтино. Тука всичко е обратно и на терсене всичко се разсипа, за да се удисва на
45
2
 
19
 
! Отговори
важно преди 7 години
Задължително първо трябва да се запознаеш и тогава да качиш пътника вече като познат.
44
1
 
18
 
! Отговори
Ана преди 7 години
Въпрос към ДАИ -Колко пъти трябва да д*хам на някого та да се считам за приятел и да може да ме возят без глоба?
43
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Споделените пътувания са популярни в страните от западна Европа повече от 10 години и никой техен политик не се е сетил досега да ги "регламентира". Тука обаче, понеже всичко друго ни е цъфнало и вързало, много важно е да не би някой от автобусните разбойнически превозвачи да загуби пътници при положение, че билета например до Бургас е 2 пъти по-скъп отколкото да си потърсиш споделено пътуване в някой от сайтовете. Е няма да им се возя на скапаните бракми на по 25-30 години.
42
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кого ще возя в личния си автомобил си е само моя работа и да го .... всички които смятат да ми определят наклона на оная ми работа.
41
3
 
12
 
! Отговори
GG преди 7 години
Това го има от над 15 години в Германия- Mitfahrzentrale / Mitfahrgelegenheiten, и никой не прави проблем на хората, но явно в *** сме по-напред.
40
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Лобито на автобусните превозвачи, какво се чудите.
39
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"увеличават глобите за шофьори, които извършват превоз на пътници за собствена сметка" Не го разбирам това. Ако кача приятел и го повозя съм в нарушение, така ли?