Пуснаха елхите: 100 лв. за дръвче в саксия, има и по 50 лв.

Документите им са изрядни, кълнат се търговци
2 дек 2016 08:36,
9
Пуснаха елхите: 100 лв. за дръвче в саксия, има и по 50 лв.
Снимка: архив, Bulphoto

Живи елхи в саксии за по 100 лева пуснаха търговците в Пловдив. Дръвчетата се продават на паркингите на някои хипермаркети, като все още разнообразието на размери и видове не е голямо.

Най-евтините живи елхички струват по 50 лева. Най-малкият размер сребрист смърч струва пък 60 лева, пише "Монитор".

"Освен ели, предлагаме сребрист и обикновен смърч, а от петък ще имаме и борчета, но най-много се търсят елхичките, тъй като те издържат най-дълго време", казват продавачи от паркинга на хипермаркет в район "Централен".

По думите им дръвчетата са докарани от разсадници в Родопите и имат изрядни документи. Заради това дръвчетата в саксии след Коледа могат да бъдат засадени и със сигурност ще се хванат.

"Имам много колеги, които слагат в саксия отсечени дръвчета, и ги продават по-скъпо. Но при нас няма такова нещо", отсичат продавачите. отрязаните елхови дръвчета вървят от 30 лева нагоре, в зависимост от големината, височината и вида си.

Кръстачките към дръвчетата са по 3 лева, но има клиенти, които не искали, защото си имат. Продават се също клонки - наръч от тях струва между 3 и 8 лева. "Утре очакваме и клонки с шишарки", пояснява търговката. Хората ги слагали по стените, като ги закрепвали с пирончета.

Експерти препоръчват засаждането на живите елхички да става през февруари- март и да не бъде в момент, в който земята е скована от студ, тъй като дръвчетата нямало да се хванат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още по темата: саксияколедаелхи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе тия познават ли парите , данъчни нямали .Държава верно няма след боко
3
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Миналата година купих елха в саксия. Засадихме я чак в края на април край Бистрица след като вече и бяха покарали нови клонки, които измръзнаха заради голямата разлика в температурата. Но определено елхата е жива, към октомври я гледах, леко пожълтяла, но без да и капят игличките, надявам се да се възстанови на пролет. Тази година пак ще купя елхичка в саксия, като мисля да я поседя по-рано този път.
2
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Елха с височина 1,50 в саксийка 20-30 см няма как да оцелее. При "засаждането" са отрязани всички корени.
1
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо индивидите на снимката са толкова грозни? Това, че са в саксия, не означава че са живи и имат достатъчно корени. В повечето случаи това е добре, защото после ще се сдобием с опасно близкозасадено до фасадата на блока дърво.