Да послушаме децата: Шамарите не са форма на възпитание!

74% от насилието върху децата се случва в домашни условия
5 дек 2016 10:14,
28
Да послушаме децата: Шамарите не са форма на възпитание!
Снимка: архив Reuters

Грубо отношение към децата в детските градини е имало и преди, но сега нещата започват да излизат наяве. Зад тази теза се обединиха детският психолог проф. Христо Монов, Цвета Брестничка от Асоциация Родители и Диляна Славкова от "Национална мрежа за децата" пред Bulgaria ON AIR.

Още по темата

Според проф. Монов, когато има критично събитие с деца, по-добре за семейството и за рожбата им, е медиите да са възможно най-далеч.

"Промяната в емоционалното състояние на децата означава, че при тях има някакъв проблем", обясни проф. Монов. По думите му трябва да има специалисти, които да работят с потърпевшите.

Детският психолог с ирония коментира, че през последните години детските градини са "станали прекрасно място и за децата ни, и за учителите" и уточни, че там основната дейност е станала учебната, а не - игровата.

"Проблемът при такъв случай е, че родителите нямат доверие в институциите, че ще реагират адекватно и проверката, която ще направят ще бъде обективна, за да се реши този проблем и заради това се обръщат към медиите", посочи Брестничка.

"Все пак излизаме от една традиция, където шамарите са приемлив начин на възпитание и сега тепърва навлизаме в едно ново отношение към децата, при което и родителите, и цялото общество започват да реагират по-непримиримо към подобни прояви", заяви тя.

Конкретните случаи, които станаха наскоро ясни, показват, че родителите започват да обръщат все повече внимание на това, което децата им казват, коментира и Славкова.

"Според проучване на "Национална мрежа за децата" от 2013 г. близо половината от родителите мислят, че децата са прекалено малки, за да им бъде взето мнението предвид и за да бъдат чути. Тук се показва точно обратното. Според същото проучване - става ясно, че 39% от родителите биха използвали телесно наказание при възпитанието на децата. Това е доста притеснително, но в нашето общество все повече има чувствителност по темата за телесното наказание и заради това случаите, които започват да излизат наяве са все по-чести", обясни и Славкова.

74% от насилието на деца се случва в семейни условия, отчете проф. Манов. По думите му учителската професия е тази на най-бързо емоционално прегаряне - това е една от най-рисковите професии.

Със сигурност човек, когато се държи агресивно с деца, трябва да бъде отстранен от работата си поне докато се възстанови и започне да работи адекватно с тях, смята Брестничка. Според нея трябва да се запитаме защо се стават тези случаи - тези хора са зле платени, там отиват зле мотивирани и често не получават подкрепа при работата си. По думите й повече средства трябва да се насочат към образованието - ако се вдигнат парите за учителите, тогава за местата ще се кандидатират и по-квалифицирани кадри.

Родителите винаги да реагират при съмнения за агресия срещу децата им и да не оставят нещата да се замитат под килима, препоръчаха Славкова и Брестничка. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Децата копират това което виждат. Повечето мъже като седнат на маса и на приказки стават големи бабаити, децата им като отидат в училище прилагат тази бабаитщина върху съучениците си. Отделно всички филми са само с насилие и тарикатлъци. Децата са жертви на насилието още от вкъщи през лелката от детската градина и всичко заобикалящо ги. Вижте бащата и майката какви са и тогава ще му е ясно на човек защо детето е такова. Най-добрия пример са децата на мутри и власт имащи, пълна скръб.
24
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами наказвайки децата си вие ги блокирате да не могат сами да се справят със слабостите си. Научете ги да бъдат уникални и да се обичат. Научете ги да правят нещата с желание, а то се създава чрез навика на поощрението. Иначе какво - ще ги правят ама от страх пред наказанието. Няма да има истинско желание това е. Някой ден и наказанията и наградите отпадат разбира се, остава навика или на страха или на желанието. Избирайте си
23
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не ни интересуват дебелите книги на Соломон, говорим за това как се отглеждат деца. Децата са отворени чисти ситеми. Каквото им покажеш това ще правят. Ако ги научиш на устойчивост и самоуважение, моралните ценности ще дойдат сами. Биеш ли ги може само да им покаже какво прави страхът с човека. При това говорим за ирационален страх, защото едно дете с нищо не те заплашва, напротив то не може да живее без теб не обратното. Ще повторя - боят може понякога да изглежда ефикасен но устойчивост требе
22
0
 
3
 
! Отговори
PD преди 7 години
Шамарите не са форма, а средство, за постигане на определен ефект. Средството само по себе си е неутрално, а ефекта зависи от умението на прилагащия го. И каквото и средство да се препоръчва, без умение в точното му прилагане, ще се стига до нежелани ефекти.
21
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хамарите имат възпитателен характер. Не може детето само да се поущрява. Той никога няма да разбере какво е да си наказан. Всяко нещо разбира се трябва да си има мярка.
20
0
 
3
 
! Отговори
до номер 13 преди 7 години
Да, но това да не подражавате е избор на една порастнала и завършена личност. Никога не се знае обаче в какво вие копирате родителите си и в какво не, ако не сте напълно осъзнат човек, а такива се срещат изключително рядко. Когато сте била дете те са били най-силният ви пример, не е имало на кой друг да приличате толкова много. Гневът и насилието са резултат на страх. При вас може да има страх, но под друга форма. Това пак е копиране на модела, ако ме разбирате.
19
2
 
3
 
! Отговори
? преди 7 години
В дебелите книги има писано от цар Соломон, за боят при нужда. Някой психолог, по-мъдър от него, сигурно е писал друго и всички му вярват. Ама дали е вярно?
18
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ля ляи в нашата градина за втори път искат пари за телевизор,че старият нещо не им харесва. нали децата не трябваше да стоят пред мониторите ? ...................но иначе досаждат на госпожите.
17
0
 
8
 
! Отговори
Добър пример преди 7 години
Не възпитавайте децата си, а възпитавайте себе си!
16
0
 
5
 
! Отговори
ля ля преди 7 години
а боя - боя е да изгражда не да разгражда! само бой след бой не може .... !!! дисциплина трябва да има за да може да има чуваемост! нас са ни били та били и са какво - някой като скръцне със зъбки и мълчим! а тия сега какво ще се избият заради един клаксон по пътя или!!!!въобще замисляте ли се как преди не се чуваше БЕ - сега всеки 2ри говори на БЕ! псува се като все едно си говорим с вас! бой за родителите ЯКО трябва за да има чуваемост!!!!
15
0
 
7
 
! Отговори
ля ля преди 7 години
изкривяват се нещата! на голямото дете искат да събират пари за да сменят телевизора в градината като учителката само подшушна на родителската среща че е по-хубаво и хоп сега по 50лв от детенце :) ПИТАХ АЗ КЪДЕ Е ОБРАЗОВАТЕЛНОТО В телевизора - МИНИСТЕРСТВО, ОБЩИНА, ДИРЕКТОРКА, СОЦИАЛНИ!!!!ОТГОВОРА - щом родителите искат :) НЕДУПОСТИМО!!! е много ясно че са станали прекрасно място за децата ни с дъртите учителки които искат сеириали да гледат и да се чешат само! трагедия е и тази институция!!
14
1
 
2
 
! Отговори
spoko преди 7 години
Споко бе , сега децата няма да ги шамарят, вместо това ще ги правят ЛГБТ, травестити, и други модерни разновидности на "оправдани" ....
13
2
 
4
 
! Отговори
Тервел преди 7 години
Боят е за деца които са станали зли и проявяват в характера си жестокост, злоба, насилие към другите и подобни качества на ЗЛОТО. Чрез боя такива деца се отучват от злото, например той е подходящ за тези зли деца които тормозят други деца в училище. Той (боят) не бива да се използва когато детето е направило беля по погрешка, не разбира, издразнило е родителя си за нещо и т.н. Нормалното възпитание е с добро отношение коректива на лошото с леко неодобрение, защото детето е чувствително.
12
1
 
12
 
! Отговори
До 10 преди 7 години
" за съжаление любовта на децата към родителите е голяма, каквото и да става те копират всичко"------------------------------Харесва ми вашето мнение, но с тези думи не съм съгласна. Не може родителите да бият детето, а то да продължава да ги обича. Знам го по себе си. Баща ми ползваше такива методи на "възпитание" и аз го ненавиждам. Също не мога да простя на майка ми, че търпеше това издевателство и не реагираше. Не казваше на никого. Никога не съм и помисляла да копирам тяхното поведение,те ми послужиха за "пример" каква НЕ ТРЯБВА да съм!
11
0
 
3
 
! Отговори
Край преди 7 години
България има едни от най-добрите детски градини в ЕС и света за НИЩО пари. Сина ми ходи на плаване /в басейна на градината/ на англииски, немски, народни танци и футбол за 130 лв. на месец в НОВА детска градина при свестни госпожи и ходи с ЖЕЛАНИЕ.
10
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ама не знаете ли?Те ходят на работа за да бият невинните и възпитани дечица!
9
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ами "шамаросването", както го наричате галено не води до нищо хубаво. справка българските пораснали деца. за съжаление любовта на децата към родителите е голяма, каквото и да става те копират всичко от нас. някой ден да не се учудите ако станат по-добри в шамаросването дори от своите биологични учители. доказано е, че децата се въпитават най-устойчиво с награди и поощрение. друг въпрос е, че повечето хора нещо не им достигат нервите и търпението и си мислят, че наказанието и боя са ефикасни
8
5
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Стига сте писали и говорили глупости,че насилието се пораждало от зле платените учителки.Те изобщо не са зле платени.Работят по 6ч. на ден дори и реално не са 6ч.Например след обяд,децата като спят,те какво правят?Почиват си,пият си кафе и тн.Вземат по 600-700 лв.А аз като съм хигиенистка трябва ли да бия децата,че да ми вдигнат заплатата? Или да ме отстранят от работа до като се "възстановя"?
7
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всяка крайност води до лоши последици. Това се отнася както до жестокото поведение спрямо децата, така и до липса на адекватно такова и оставянето им самотек, щот да не ги нещо повредим. Днес западният свят се "наслаждава" на погрешните си методи, свързани с безкрайно уговаряне и пазарене, които са превърнали родителите в "приятели". Децата се нуждаят от родител, от такъв, който да ги научи на адекватно поведение, който да ги направлява. Те приятели си имат, но това не са родителите.
6
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
2050 г. Според най-новите проучвания 100% от родителите у нас не изпозлват шамари.Всички деца си учат 100% уроците. Нито един учител не кещи на деца. Заплатите на учителите са колкото на депутатите.Настъпи пълна хармония.