Пушачите у нас – над 2 млн. души, основно млади хора

Най-рядко на вредния навик се отдават в Швеция и Финландия
76
Пушачите у нас – над 2 млн. души, основно млади хора
Снимка: Impact Press Group, архив

Броят на пушачите в България се оценява на 2.1 млн. души (34.7%). Ежедневно пушат 28.2% от българите, а 6.5% - понякога. Данните са от Европейското здравно интервю през 2014 г.

Европейското здравно интервю е част от Европейската система на здравни изследвания, като осигурява в голяма степен сравнимост на данните между държавите членки. Изследването се е провело в периода октомври 2014 - януари 2015 година.

Обхваната е представителна за страната извадка от 8 839 лица на възраст 15 и повече навършени години в 4 124 обикновени домакинства. Чрез пряко интервю са анкетирани 6 410 души, като процентът на отговорилите е 72.5%.

Тютюнопушенето се сочи от специалистите като един от най-важните рискови фактори за разпространението на белодробни, някои онкологични и сърдечносъдови заболявания.

В края на 2014 г. 43.4% от мъжете и 26.9% от жените са пушачи. Няма значителна разлика в относителните дялове на пушещите понякога мъже и жени, докато ежедневно пушещите мъже на 15 и повече години са почти два пъти повече от жените в тази група, съобщиха от НСИ.

Най-голям е относителният дял на пушачите и сред мъжете, и сред жените във възрастовата група 25 - 44 години. С нарастване на възрастта се увеличава делът на непушачите и сред населението на възраст 65 и повече години - 17.7% от мъжете и 5.1% от жените пушат.

Сравнението на данните от двете вълни на изследването през 2008 и 2014 г. показва намаление на дела на пушачите за шестгодишния период, като по-голямо е при мъжете (с 13.7%) отколкото при жените (с 4.6%). И при двата пола намалението е основно поради намаляването на дела на лицата, които пушат понякога, като при жените има повишение на ежедневните пушачи - от 18.9% през 2008 г. на 20.7% през 2014 година.

През 2014 г. 35.4% от мъжете и 19.9% от жените пушат ежедневно цигари, като съществена е разликата в броя цигари, които пушат на ден. При мъжете преобладаващ е делът на тези, които пушат 20 и повече цигари - 19.5%, докато при жените този дял е 6.5%.

Обобщените данни за държавите членки от 2014 г., които Евростат разпространява, показват, че 23.2% от мъжете на 15 и повече години в ЕС пушат ежедневно, а 5.5% - понякога. Най-голям е делът на ежедневно пушещите мъже в Кипър (38.2%), Латвия (37.0%) и България (36.4%).

Най-слабо разпространено е ежедневното тютюнопушене сред мъжете в Швеция (9.2%) и Финландия (14.4%). В тези две скандинавски страни обаче е най-голям относителният дял на понякога пушещите мъже - 8.1% в Швеция и 7.7% във Финландия. Страните с минимални стойности на показателя сред всички държави членки са Унгария (1.9%) и Испания (2.9%).

В ЕС 15.5% от жените на възраст 15 и повече години пушат ежедневно, а 4.0% - понякога. Делът на ежедневно пушещите жени в държавите членки варира в широки граници - от 8.3% в Румъния до 22.1% в Австрия.

Друг рисков фактор по отношение на здравето е употребата на алкохол.

През годината, предшестваща изследването, 21.4% от мъжете и 44.9% от жените на възраст 15 и повече години нито веднъж не са употребявали алкохол. Поне веднъж месечно са пили 26.3% от мъжете и 24.4% от жените, а поне веднъж седмично - съответно 29.2 и 11.2%.

Всеки ден или почти всеки ден алкохол са употребявали 14.9% от мъжете и 3.6% от жените на възраст 15 и повече години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Живея в чужбина, от 30-та българи, които познавам тук само аз не пуша. Това е статистиката според мен.
60
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Към 68, това е внушение. Съветвам те да прочетеш няколко книги, как да откажеш цигарите, да изглеждаш каквото намериш в ютюб. Илюзорното ти успокоение, може да ти коства живота, да не видиш как децата ти имат деца и да се радваш на достойни старини, но във форма. От сърце ти желая да се осъзнаем и да спреш. Има много тех. да се успокоиш стига да искаш. Знанието е достъпно за тези, които искат да го видят. Жалко то е че хора спират да пушат след сериозни здр. проблеми, когато страхът надделява.
59
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пушач съм, много пъти съм ги спорал за по няколко месеца, организма се чувства по-добре. Със сигурност този т.нар лош навис си има своите негативи и най-вече за здравето. Обаче работя много стресова работа, като съм в период на непушене мога да пребия човек в стресова ситуация, а когато пуша, просто паля за да се овладея за 5 минути. Много искам компетентен отговор може ли цигарите да са полезни при условие, че така боря стреса си, който също е съсипващ повече от всичко?
58
0
 
4
 
! Отговори
Мони-заклета пушачка преди 7 години
До 63Най-добре е да мием зъбите си след всяко едно хранене. Това следва да се направи не по-късно от 20-30 минути, след като сме приключили с храненето! В обобщение на всичко до тук - поддържайте висока личната и устната си хигиена! Така никой няма да разбере по телесните ви миризми дали сте пушач/ка или не! Просто няма да има никакво значение! Половината актриси на Холивуд са редовни пушачки, но надали бихте могли да ги изобличите, а още по-малко пък да предположите, кои са те!
57
1
 
1
 
! Отговори
До Циганин преди 7 години
Какво си седнал да правиш изчисления? Теб какво те бърка кой за какво си харчи парите ми е доста любопитно? Едни си ги харчат да се тъпчат като за последно, други за пиене, трети за жени, за екскурзии, а има късметлии, които си имат за всичко. :) И пак не разбрах - какво на теб ти влиза в работата кой за какво харчи?
56
1
 
4
 
! Отговори
Мони-заклета пушачка преди 7 години
До 63Лично аз, за да избегна циг. дъх, съм се научила да пия повече вода сокове, чайове през деня. Винаги след съм пушила си взимам ментово бонбонче/драже. Дъвката също решава проблема, като освежава дъха ни и активизира слюноотделянето, което се грижи устата ни да не бъде суха. за да има човек здрави и хубави зъби и приятен дъх, то той трябва да има добра устна хигиена и да мие зъбите си минимум 3 пъти дневно. Също трябва да се използва и конец, за да се чистят и междузъбните пространства!
55
1
 
5
 
! Отговори
Мони-заклета пушачка преди 7 години
До 64 Не си прав! Това, че видиш ли пушачите сме имали лош дъх е съвършена неистина! Напротив аз мога най-отговорно и категорично да ти заявя, че има много повече непушачи с много по-лош дъх от този на пушачите! За да се отърве човек от лошия си дъх, трябва да разбере, какво му го причинява. В близо 90% от случаите той се дължи на определени процеси в устната кухина, като най-честата причина е липсата на добра устна хигиена.
54
0
 
3
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 7 години
ХА! И КАКВА СТАНА ТЯ??? ГРОЗНИТЕ И ПРОТИВНИ КАРТИНКИ ПО ЦИГАРЕНИТЕ КУТИИ НЕ ОТКАЗАХА ЛИ ПУШАЧИТЕ ОТ ТЮТЮНОПУШЕНЕТО ??? СТРЕСИРАЩИТЕ НАДПИСИ И ТЕ ЛИ НЕ ОТКАЗАХА ПУШАЧИТЕ???
53
3
 
3
 
! Отговори
до Мони преди 7 години
Може да ти е хубава усмивката, ама като мирише на *** - кел файда..
52
4
 
8
 
! Отговори
O преди 7 години
Нека си пушат хората, какво толкова. Няма нищо по - хубаво от това, да срещнеш готина мацка и започвайки разговор с нея да те налази дъх на л...на, а на сутринта да ти се храчи и кашля 15 минути в банята :)
51
6
 
10
 
! Отговори
Август преди 7 години
Пушенето е обикновена наркомания, легална, за да печелят относително малък брой хора. Пушачите са наркомани, като всички други ползващи психотропни вещества. За да се присъедини някой към тази група не е нужен много ум.
50
5
 
6
 
! Отговори
Мони-заклета пушачка преди 7 години
До ПациентНай-редовно ходя на профилактични прегледи и зъбите ми са в отлично състояние! По думите на стоматолога ми - имам великолепна усмивка! Други въпроси? :)
49
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пушенето генерира данъци, които спасяват от бедност. Не се лъжете.
48
4
 
10
 
! Отговори
не се лъжете преди 7 години
Ако една кутия цигари струва 4 лева , а пушачът пуши по 2 кутии на ден значи изпушва 2920 лева на година.За 50 години пушене един пушач изпушва 146000 лева!Ако в България има 2,5 милиона пушачи значи годишно за цигари България плаща 7 милиарда и 300 милиона лева.Пушенето генерира ужасяваща бедност!Поне заради това си заслужава човек да не пуши.
47
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В Швеция употребяват Снус
46
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Все по-малко пушачи. Кой ще плаща акциз? А пенсионната система?
45
2
 
3
 
! Отговори
Shano преди 7 години
20 години пафках,ама накрая почнах да минавам кутията на ден и здравето се влоши,който може малко да пуши хич да не ги спира ,само ще ги замести с най-различни *** за ядене и пак ще си вреди.
44
7
 
6
 
! Отговори
Пациент преди 7 години
До Мони-заклета пушачкаА колко здрави зъба са ти останали в устата?
43
6
 
5
 
! Отговори
разрушител преди 7 години
Ще пуша докато белия ми дроб стане черен, и тогва с 2 черни дроба как само ще пия!Живей си живота, никой няма да го впечатли, че си красив труп.
42
0
 
6
 
! Отговори
Анна-Мария преди 7 години
До Мони-заклета пушачкаМони, така красиво, пленително, омайващо и съблазнително си го описала, че ме изкуши! И аз отивам да запаля!