Борисов не ще мир с БСП: Да ви видя как ще се оправите с бежанците!

Премиерът в оставка обвини социалистите в предизборни лъжи
312
Борисов не ще мир с БСП: Да ви видя как ще се оправите с бежанците!
Снимка: архив, Олег Попов, Dnes.bg

Премиерът в оставка Бойко Борисов обвини социалистите в популизъм и лъжи по проблема с бежанците и мерките за решаването му.

Още по темата

"Популизмът в цяла предизборна кампания – да ни се обяснява как г-н Радев ще прати армията на границата и ще пази границата, чакам да го видим в действие и тогава с министър Ненчев ще преценим дали сме грешали като не сме изпратили Сухопътните войски да стоят с танковете и артилерията на границата", коментира той на редовното заседание на правителството, според стенограмата.

Заседанието на Министерския съвет в оставка също започна с тази тема, като Борисов обяви, че според БСП правителството е излязло виновно, че е осигурило пари от Брюксел за справяне с мигрантската криза.

Той допълва, че управляващите многократно са искали да има разбиране по тези теми, защото самите европейски социалисти са гласували в Парламента за много по-меки мерки от нашите.

"И тогава чух, че ще бъдат викани да им дърпат ушите. Не знам дали се е случило, нямам информация от БСП. Така че двойният стандарт, лъжите, измамите рано или късно лъсват, като при референдума. Всички мислеха, че това е атака срещу нас, а то е срещу държавността. Аз си спомням това предаване "На четири очи" – ясно обясних какви са рисковете, казах истината. Госпожа Нинова на Консултативния съвет каза, че не са говорили за рисковете, защото тогава били в предизборна кампания. Ненчев беше там – чу, и Горанов беше – и той чу. Сиреч, когато е предизборна кампания – може да лъже, когато не е предизборна кампания, може и да търси помирение", заявява министър-председателят.

Борисов посочва, че е за помирение и национална отговорност, но не можеш "да рушиш, рушиш, рушиш и когато трябва да градиш, да кажеш: "Ама ха сега всички да градим".

Според него правителството е поело пасивите на проевропейската си политика.

"За 160-те милиона това ни беше и договореността с г-н Юнкер – незабавно да преведат тези 202 милиона лева, да се почувства ефектът от подкрепата максимално бързо, а Комисията да предостави останалите след това. Г-н Юнкер излезе лично в Братислава и публично го заяви. Можеше спокойно да кажат: "ГЕРБ са успели 202 милиона лева да докарат за страната, ние ще докараме, примерно, 500 милиона". Да ги осигурят – ще ги аплодираме. Нека да надграждаме", призова Борисов.

По думите му държавническите решения не са популистки, не са много приемливи в първия момент, но времето показва, че са правилни.

"След Брекзита премиерът и правителството си тръгнаха, за да може тези, които искаха Брекзит, сега да го приложат, но те се оплитат и не знаят какво да правят. Това е резултатът. Месеци наред не знаем какво са решили. В Италия премиерът им представи програма, според която счита, че Италия ще се управлява по-добре и ще излезе от кризата. Знаете, че осем техни банки са на ръба. Обединиха се по-малките партии и Ренци подаде оставка. Разбира се, пое отговорност да мине бюджетът. Ние това го направихме по същия начин. Но то не значи, че ще престанат да се борят и да настояват това, което са предлагали, да стане факт, защото това са правилните неща", дава пример той.

Борисов коментира, че внимателно е слушал Корнелия Нинова, която вече започвала да говори по темата за бежанци да се постигнело съгласие.

"Ами ние една година настояваме за съгласие по темата бежанци! Никой от нас не е предизвикал кризата. Предизвикаха я тези, които разсипаха арабския свят. Има два вида справяне – едното е нехуманно и невъзможно, защото дори и през Унгария, ако не ме лъже паметта, 30 хиляди са минали, въпреки оградите. Но, виждате, постепенно, макар и бавно, Европа се съвзема, прилага мерки и накрая ще се справи. Една година ние точно това обяснявахме, молехме, пари издействахме, ежедневно работехме, ежедневно. Изведнъж се сетиха сега: "Ами дай да се помиряваме по тази тема". Ние ви искахме помирение много пъти, сега ще носите отговорност и ние по същия начин ще ви питаме, и ще чакаме да видим как по-добре ще се справите и с какви по-различни методи от нашите", посочва премиерът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


312
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
209
1
 
3
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 7 години
До locust До колкото знам, Исето,както и казват наФищдосовав Монтана, си върти нотариалната кантора,ресторанта в центъранаграда, баща и си държи хижата на Петрохан,кучетата си лаят,и кервана си върви... АА вие какво очаквахте?
208
0
 
7
 
! Отговори
Вангелия! преди 7 години
Игиота БОРИСОВ прави граници но оставя дупки по стената да могат да минават мигранти! И ЛЪЖЕ ЕВРОПА!! Парите отиват към ГРОБ!!! Всички пари от ГРАНИЦИТЕ вкл мигранти дрога,нелегални цигари и алкохол отиват при ГРОБА!!!
207
0
 
14
 
! Отговори
читател преди 7 години
26 години реваншизъм не са ли много !
206
1
 
24
 
! Отговори
АЗ преди 7 години
Това поведение на мутрата не е нито държавническо, нито пък е достойно за един мин.председател, макар и в оставка. С това изказване ритнитопковеца всъщност ви казва следното; Като не щете да слушате какво АЗ кажа, защото МЕНЕ Брюксел, НАТО,САЩ и лично султан Ердоган ме ценят,то аз мога чрез ордите от нашественици да ви закопая. Това ви казва любимия ви бат Бойко!
205
19
 
5
 
! Отговори
само ГЕРБ преди 7 години
жив да си ни бойчеееее на изборите бойчееее пак първи да бъдеш бойчеее *** идат бойчеееее с черните арапи бойчееее девети септември бойчееее мандрите ще грабят бойчееее нинова бойчееее и пцихопата радев бойчеееее руснаци ще ни правят бойчееее само ти си ни бойчееееее надеждата бойчееее изядоха ни бойчееееее национализация бойчеееее червените байряци бойчеееее спаси ни бойчеееее
204
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
България да има голям външен проблем-бежанците.И досега да няма изработено адекватно решение на този проблем зад което да стоят всички политически партии.Това показва че няма да ни бъде?
203
0
 
17
 
! Отговори
locust преди 7 години
А, бе какво стана с Искра Федосова ?
202
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Лора 252Ами да, по-лесно е да натресеш бежанците, да прибереш 106 милиона, да си духнеш под опашката и да гледаш отстрани сеир!!!! НАЛИ!!!!
201
2
 
23
 
! Отговори
пп преди 7 години
Сикаджията пак се е оср***л. Опука и окраде държавата, сега щял да гледа как другите ще се оправят.
200
27
 
5
 
! Отговори
Лора преди 7 години
Така, така. И аз искам да видя другартката Нинова каква песен ще пее за бежанците, като седне на кормилото на държавата. Много е лесно да критикуваш от страни.
199
1
 
11
 
! Отговори
q преди 7 години
До popaМного вярно разсъждение. Специално за бежанците обаче оправянето е свързано с неприемане на нови такива. И пак ще попитам - как можахме да се справим преди много години с бежанците през време на косовската криза, а сега се оплитаме като пилета у калчища? Огради строим, ксенофобии развихряме, Перата, Динко и Пинко зовем, пари пилеем от ЕС и не само и проблемът не само че не се решава, но се задълбочава.
198
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То ти не бери грижа на БСП. Те ще се оправят с бежанците. Пръв на оправянето ще даде старт мазния , ако вече не е започнал. Той нали гласува в ЕП за продължаване приемането на мигранти.
197
3
 
49
 
! Отговори
popa преди 7 години
че то ако някой се справи след ГЕРБ ще е баси факира то след: дълг в милярди, бежанци с хиляди, обикн.българи - докарани до просешка тояга с по 700-800лв/месец. няма Белене, направи потока от южен -> ТУРСКИ , ТИКВО ти опрапасти БГ за мн.години напред !
196
5
 
38
 
! Отговори
янко преди 7 години
Тиквуне малоумщината ти е сравнима с Еверест и то в пъти
195
2
 
36
 
! Отговори
319 преди 7 години
Тоя не може да се *зпикае без да му разрешат от Содом-Брюксел!!! Лесно е да си затваряш очите пред нелегалния наплив в станата ни и да печелиш от тафика на нашественици и други субстанции! После щял да гледа какво правят ...! По-голям лъв със заешко сърце не е имало в историята на клетата ни Родина! Ще остане в историята с другите АЛ, ФД, СС, ИК, СС, като *езочлив и страхлив *родажник, затривал държавата и българите в името на собственото благо и на повелителите! Дано Бог те съди справедливо!
194
2
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ти няма ли най-накрая да се скриеш,бе!.Като си толкова куражлия,що не си изкара мандата?Щото си се на.рал до уши.
193
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ето КОЙ разделя НАЦИЯТА . А после Президента да е прозападен обединител. Българската Нация може да обедини само произточен Презикент , защото ако прозопадния мажеше , то това щеше да стане 100 пъти досега .
192
1
 
34
 
! Отговори
71211 преди 7 години
Това не е наддаване на сватари - ЕС отпска помощ по строго определени критерии правила - не е по партийни квоти. Как този човек досегане разрал елементарни положения от европейския ред?!? Той бил докарал тези пари! ЕС се чуди как да задържи мигрантските вълни в страни като България, той бил договорил1 А откога взе да договаря и да иска помощ - откакто усети, че вече няма американско чадърче над тиквата му. Преди това се надпреварваха да ни заблуждават, границата била сигурна. Голям родолююбец!
191
4
 
43
 
! Отговори
Мм Даа преди 7 години
Борисов празна кратуно ,след твоето управление и Господ трудно би се справил с каквото и да е било в тази държава.
190
3
 
42
 
! Отговори
Градския преди 7 години
Изключително злобен ***!Тоя не Държавата да управлява , а да вие в Банкя като уличен пес!